Beamer scherm vs muur – Kun je een beamer gebruiken zonder scherm?

Veel mensen vragen zich misschien af, kun je een beamer gebruiken zonder scherm? Is een beamerscherm noodzakelijk? Maakt het beamerscherm echt een verschil? Wij besteedden wat tijd aan een onderzoek van dit onderwerp en geloof dat we enkele eenvoudige antwoorden voor je hebben.

Kun je een beamer gebruiken zonder scherm? Het eenvoudige antwoord is ja! Maar een beamer gebruiken zonder scherm vermindert de kwaliteit van het te bekijken beeld.

Een eenvoudige witte muur biedt beslist een goed oppervlak om een beeld op te projecteren, maar er zijn beslist enkele nadelen aan. Een muur weerkaatst het licht niet zo goed als een beamerscherm. Het oppervlak van een muur is ook niet zo glad als je zou denken. Kom echt dicht bij de muur, en je zult zien wat we bedoelen.

In dit artikel gaan we diep in op de vraag waarom je een beamer niet zonder scherm moet gebruiken. We leggen ook uit wat er aan een muur moet gebeuren als je kiest voor een muur in plaats van een typisch beamerscherm. Laat je niet ontmoedigen door wat we zeggen!

Als je geen beamerscherm wilt kopen of gebruiken, hoeft dat ook niet. Je bent volwassen en je kunt je eigen beslissingen nemen, we willen alleen dat je je bewust bent van enkele problemen die je kunt ondervinden. Laten we beginnen!

Beamerscherm vs muur – Waarom je een beamer niet zonder scherm moet gebruiken

Er zijn een paar redenen waarom het gebruik van een beamer zonder scherm niet ideaal is.

  1. De kleur van de muur en hoe reflecterend die is.
  2. Ongelijke textuur van de muren.

De kleur van de muur en de weerkaatsende eigenschappen ervan.

Beamerschermen hebben een speciale coating die de reflecterende eigenschappen verbetert. Een doorsnee muur zal deze speciale coating niet hebben. Daarom zal een op de muur geprojecteerd beeld lang niet zo helder zijn als het op een scherm zou lijken. In het algemeen zou de muur ook helemaal wit moeten zijn.

Een wit voorwerp zal van nature meer reflecteren dan een andere kleur. Een donkere muur zal het licht van de beamer niet voldoende weerkaatsen om een duidelijk beeld te geven.

Het licht zal overstemd worden en je zult de details in het beeld niet kunnen zien. Dus als de muur niet effen wit is, dan zou je hem opnieuw moeten verven om het beste resultaat te bereiken.

De textuur van de muur

Het oneffen oppervlak van een muur zal waarschijnlijk problemen geven met het geprojecteerde beeld. Een muur mag er vlak en glad uitzien, maar de meeste muren zijn niet zo glad als ze op het eerste gezicht lijken.

Ga met je hand over het oppervlak. Je zult waarschijnlijk onvolkomenheden voelen, zoals kleine oneffenheden en spleten. Deze kleine onvolkomenheden zullen kleine schaduwen op het geprojecteerde beeld veroorzaken. Daardoor zal het beeld over het geheel genomen minder helder en scherp zijn.

Heb je een goedkope beamer met een lage beeldkwaliteit, dan zullen deze onvolkomenheden het beeld niet zo erg beïnvloeden. Maar als je geïnvesteerd hebt in een beamer van betere kwaliteit, dan hebben de kleine onvolkomenheden een diepgaande invloed op de beeldkwaliteit. Een beamerscherm biedt een ultra glad en sterk reflecterend oppervlak waar een gewone muur niet tegenop kan.

Hoe gebruik je een muur als scherm?

Zoals gezegd is het niet ideaal om een beamer zonder scherm te gebruiken. Kies je dus voor een muur in plaats van een beamerscherm, dan zijn er een paar dingen die gedaan kunnen worden om de kwaliteit van het geprojecteerde beeld te verhogen.

1. Maak de muur zo glad mogelijk

Je wilt dat de muur zo glad mogelijk is en zo weinig mogelijk textuur heeft. Zoals gezegd zullen kleine oneffenheden en spleten op de muur kleine schaduwen veroorzaken.

Je zult de lichten moeten dimmen en een zaklamp gebruiken of, als je al een beamer hebt, een beeld op de muur projecteren. Dit zal helpen om eventuele probleemplekken op te sporen. Gebruik een potlood of iets anders om deze plekken nauwkeurig te markeren.

Als deze plekken gemarkeerd zijn, gebruik je schuurpapier of een vlakschuurmachine om de muur glad te maken. Je zult de muur meerdere keren moeten schuren en verven om hem zo glad mogelijk te krijgen. Een gladde muur is een blije muur!

2. Schilder de muur

De beste oplossing voor het gebruik van een beamer op een muur is de muur te verven met een beamer-schermverf. Het is niet 100% noodzakelijk, maar het zorgt ervoor dat de muur het licht efficiënter weerkaatst. Het probleem met deze verfsoort is dat hij niet goedkoop is.

Schermverf kan ongeveer de helft kosten van een echt beamerscherm. Deze soort schermverf is eigenlijk een van de goedkopere opties die er zijn.

Mijn persoonlijke suggestie is om het oppervlak eerst met gewone witte verf of grondverf te schilderen. Na schuren, opnieuw aanbrengen, enz. kun je dan een dunnere laag van de schermverf over dezelfde plaats aanbrengen. Heb je maar weinig verf, dan zijn 1 of 2 dunnere lagen over gewone witte verf of grondverf een prima optie als je een kleiner budget hebt.

Een paar liter hoogwaardige beamerschermverf kost ongeveer evenveel als een van onze favoriete beamerschermen, het VidaXL 58″ Beamerscherm met afstandsbediening.

De beste oplossing is om meerdere lagen schermverf te gebruiken, maar je zult waarschijnlijk meer dan een beetje nodig hebben om dat te doen. Meestal zul je een witte schermverf gebruiken, maar als je beamer een erg hoog aantal lumen heeft (rond de 3.500), overweeg dan grijze verf te gebruiken.

Het projecteren van 3.500 lumen op een wit scherm zal licht verblindend aanvoelen. Een immense hoeveelheid licht wordt dan rechtstreeks op je oogbollen weerkaatst. Maar meestal is een effen witte schermverf de beste optie. Je hoeft de muur absoluut niet met specifieke schermverf te schilderen, maar het is beslist een mooie aanvulling.

3. Maak een kader rond het geprojecteerde beeld

Een kader is een onmisbare toevoeging aan elk scherm! Een te onderscheiden rand rond het scherm helpen de kijker zich te concentreren op het hoogwaardige beeld. Dit is belangrijker dan je denkt, dat beloven we! Bijna alle schermen hebben een zwarte omlijning rond het projectiegebied omdat dit de beeldkwaliteit ten goede komt.

Het geeft een duidelijk begin en einde aan waar het beeld geprojecteerd wordt. De omlijsting helpt het oog op natuurlijke wijze de aandacht gericht te houden op wat wordt vertoond, en niet op waar de rand van het scherm zich bevindt.

Sommige mensen, waaronder wijzelf, hebben moeite met het scherpstellen op super kleine details. Kleine dingen zoals de rand van het beeld van een beamer zijn dan behoorlijk storend. Het frame versterkt ook het contrast tussen de muur en het beeld.

Om gemakkelijk een frame te maken, zet je eerst je beamer in de gewenste stand. Toon dan een volledig beeld op de muur en gebruik een potlood om rond het hele geprojecteerde beeld te markeren.

Gebruik na het markeren een zwarte fluwelen tape om het gebied te omlijnen. Wil je dat het frame er nog mooier uitziet, bouw dan een houten frame op maat. Maar wij stellen voor om elk stuk van het houten frame in een dun zwart tapijt te wikkelen. Dit is wat wij deden, en het ziet er voortreffelijk uit!

Conclusie

Al met al hoef je deze verschillende dingen niet te doen om een beamer zonder scherm te gebruiken. Je kunt elke beamer op elke muur richten. Niemand zal je tegenhouden, maar als je een beetje OCD hebt dan kunnen deze kleine dingen na verloop van tijd vervelend worden.

Met dat gezegd, als je toch kiest voor een beamer zonder scherm, dan raden we je ten zeerste aan de drie hierboven genoemde dingen te doen. Maak die muur glad, schilder hem, maak hem nog wat gladder, schilder hem nog een keer, enz. Plaats dan een mooi donker kader rond het projectiegebied. Deze dingen zullen een merkbaar verschil maken, dat beloven we!

Maar in werkelijkheid zijn beamerschermen echt niet zo duur. Na het kopen van de verf voor het scherm en de materialen voor de rand, en dan de tijd besteden om alles voor te bereiden. Is het echt de moeite waard om al dit werk te doen als je ook gewoon een kant en klaar beamerscherm kunt kopen? Naar onze mening, nee niet echt!

Er zijn heel wat eerlijk geprijsde beamerschermen op de markt, hoewel, voor het geval je het je afvroeg, je geen speciale nodig hebt als je een 3D beamer hebt. Kijk bij onze aanbevolen beamerschermen voor onze favoriete keuzes. Wil je de goedkoopst mogelijke optie, dan raad ik je aan het materiaal voor een beamerscherm te kopen en er een aangepast frame omheen te bouwen.

Dit is de beste oplossing voor de prijs, maar dat is slechts onze mening. Maar als je het extra geld of budget hebt, koop dan beslist een beamerscherm met vast frame en bespaar jezelf een hoop tijd en moeite.

Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van een beamerscherm in een huiskamer kijk dan eens naar ons artikel over het gebruik van een beamer in een huiskamer. Het is echt een prachtige ervaring geweest, en we moedigen je aan het zo mogelijk ook eens te proberen!

Plaats een reactie