Luidsprekers aansluiten op je beamer kan een enorm gedoe zijn. Hoewel er heel effectieve oplossingen zijn voor draadloze video (zoals draadloze HDMI kits en het eenvoudig gebruiken van streaming sticks zoals Roku of Fire Sticks), blijft audio een ingewikkelde aangelegenheid. Er is echter één technologie die, hoewel oorspronkelijk ontwikkeld voor mobiele telefoons, een nieuwe toepassing heeft gevonden in thuisbioscoop beamers: Bluetooth.
Je kunt een Bluetooth speaker op een beamer aansluiten. Bluetooth audio is echter niet standaard op alle beamers, dus je moet nagaan of de beamer die je hebt, of die je wilt aanschaffen, Bluetooth audio ondersteunt.
Dat laatste detail – ervoor zorgen dat het specifieke beamermodel dat je wilt gebruiken Bluetooth heeft – is waar het moeilijkste deel hier zal zijn. Dit is niet standaard voor alle beamers, hoewel het steeds gebruikelijker begint te worden. En het goede nieuws is, dat als je al een beamer hebt die geen ingebouwde Bluetooth heeft, er ook daar oplossingen voor zijn. Laten we er even in duiken.
Inhoudsopgave
Wanneer kun je een Bluetooth speaker op een beamer aansluiten?

Het korte antwoord op deze vraag is: wanneer je beamer Bluetooth ingebouwd heeft. Maar hoe weet je dat? Wel, de eerste eenvoudigste plaats om dat te controleren zou de product pagina bij de fabrikant van je beamer zijn.
Naast alle andere tech specs moeten eventuele notities over Bluetooth mogelijkheden staan, evenals details over alle audio hardware (in- en uitvoerpoorten) die de beamer heeft. Misschien zie je zelfs ergens op de beamer zelf een Bluetooth logo, maar er is geen garantie. Zoek het in de productbeschrijving.
Moet de beamer Bluetooth mogelijkheden hebben?
Eén ding om hier op te letten is dat, althans voorlopig, Bluetooth mogelijkheden in een beamer meer voorkomen in goedkopere beamers in draagbare stijl. Sommige budgetmodellen, zoals deze Artlii Enjoy2 mini beamer, hebben niet alleen ingebouwde Bluetooth voor het geluid, maar ook schermspiegeling voor de video, waardoor ze streaming oplossingen zijn om onderweg video-inhoud op je telefoon te bekijken.
Zelfs sommige duurdere draagbare modellen zoals de Anker Nebula Capsule Max hebben Bluetooth mogelijkheden, maar als je een thuisbioscoop systeem wilt bouwen, ben je waarschijnlijk niet geïnteresseerd in opties die op draagbaarheid gericht zijn.
Wees echter gerust, er zijn ook grotere thuisbioscoop beamers die Bluetooth hebben. De LG Ultra Short Throw LED beamer bijvoorbeeld heeft Bluetooth, maar heeft geen batterij en is beslist niet ontworpen om rond te karren.
Dit is een serieuze mededinger voor je home theater opstelling, en de Bluetooth functie hier heeft het voordeel dat ze genoeg van het audio-werk aankan om de premium prijs van de beamer te rechtvaardigen. Het kan betekenen dat je kunt afzien van een ingewikkelde bedrading die anders je installatieprijs zou opdrijven.
Maar wat als je beamer nog geen ingebouwde Bluetooth heeft? Er zijn verschillende manieren om Bluetooth mogelijkheden aan beamers en veel andere apparaten toe te voegen.
Hoe sluit je een Bluetooth luidspreker op een beamer?
Als je eenmaal bevestigd hebt dat je beamer Bluetooth ingebouwd heeft, zou de opstelling niet veel anders moeten zijn dan wanneer je een Bluetooth luidspreker op je telefoon of een ander apparaat aansluit. De enige truc kan de unieke smaak van de menu’s en bediening van je beamer zijn.
Dit is een van die keren dat het handig is de gebruiksaanwijzing te hebben, want die zal zeker aanwijzingen bevatten over hoe je naar het scherm navigeert waarmee je het Bluetooth systeem van de beamer kunt bedienen. Ga dus in een van je rommelladen op zoek naar de gebruiksaanwijzing of doe een snelle Google zoekactie.
Van daaruit is het aansluiten van een Bluetooth luidspreker op een beamer heel eenvoudig:
- Pak je Bluetooth luidspreker en zet hem in de koppelingsstand (meestal door de aan/uit knop een paar seconden ingedrukt te houden, of door een andere schakelaar te bedienen waar een Bluetooth symbool naast staat).
- Als de luidspreker in pairing mode staat, moet je hem in het menu van de beamer kunnen kiezen.
(Opmerking: Als dit niet meteen werkt, kijk dan nog eens in de gebruiksaanwijzing van je beamer, en als het nog steeds niet werkt, overweeg dan andere apparaten die je met die specifieke Bluetooth luidspreker verbonden hebt gehad na te gaan en de verbinding op die apparaten handmatig te “vergeten”.)
Nu het oplossen van problemen achter de rug is, zou je je luidspreker met de beamer verbonden moeten hebben, dus ga je gang en start hem op en test hem. Als de geluidskwaliteit goed genoeg is, dan is er niets meer aan te doen.
Is het te zacht, of “blikkerig”, dan kan dat erop wijzen dat de Bluetooth luidspreker van lage kwaliteit is en dat je daar misschien een upgrade nodig hebt. Nu de kwaliteit van Bluetooth luidsprekers zo hoog is als tegenwoordig, zou je klaar moeten zijn om te gaan!
Wat als de beamer geen Bluetooth heeft?

Goede vraag. Veel lezers zullen hun beamer al bij de hand hebben, dus je zult blij zijn te horen dat het feit dat je beamer geen ingebouwde Bluetooth heeft niet betekent dat je geen draadloze Bluetooth luidspreker kunt gebruiken.
Er zijn adapters voor deze situatie, zoals de Avantree Oasis Plus Bluetooth zender en ontvanger, die op de 3,5 mm aansluiting van de beamer wordt aangesloten en het audiosignaal omzet in Bluetooth. Deze apparaten zijn misschien niet robuust genoeg om een 7.1 kanaal van Dolby Atmos aan te kunnen, maar ze brengen de signalen van de linker en rechter luidspreker (ten minste) tot in het draadloze spectrum waar je Bluetooth luidspreker er verbinding mee kan maken.
Je ervaring kan variëren bij het aansluiten van toestellen als deze: het ontbreken van een scherm of andere bediening kan het aansluiten op een luidspreker wat ingewikkeld maken, maar je bent nog maar een paar bladzijden instructieboekje verwijderd van het instellen van je luidspreker.
Bijna alle variaties hierop houden in dat je de zender in de koppelstand zet en dan de luidspreker in de koppelstand. Als je dit met beide apparaten tegelijk doet, zouden ze automatisch aan elkaar gekoppeld moeten worden.
Eenmaal verbonden kun je deze opstelling gebruiken net alsof de beamer Bluetooth ingebouwd heeft. Het kan zijn dat je de Bluetooth zender van stroom moet voorzien, maar als dat het geval is, kun je een open poort op de beamer gebruiken voor USB stroom.
De tussenpersoon overslaan (Bluetooth vanaf de video bron)
Nog een laatste opmerking over de noodzaak van een beamer met ingebouwde Bluetooth (of liever, het ontbreken van een beamer met Bluetooth). Er zijn heel wat plaatsen waar je audio/video bron vandaan kan komen. Een draadloze streaming stick, een computer, een videospelconsole, enz.
Als je te maken hebt met een beamer die nog geen ingebouwde Bluetooth heeft, is de bovenstaande optie om een Bluetooth zender te gebruiken OK, maar het kan de moeite lonen om na te gaan of de audio/videobron zelf al Bluetooth ingebouwd heeft.
Als er bijvoorbeeld een HDMI signaal uit je computer komt, kun je waarschijnlijk de Bluetooth in de computer gebruiken om rechtstreeks met de Bluetooth luidspreker te verbinden, en dit kan zelfs een robuustere optie zijn omdat je de computer misschien ook met de luidspreker wilt gebruiken als hij niet met de beamer verbonden is.
Dezelfde variatie op het thema geldt eigenlijk voor elke HDMI bron, want je kunt een HDMI audio extractor gebruiken om de audio bron naar een Bluetooth zender bij de videostreaming box te sturen, in plaats van bij de beamer.
Op het eerste gezicht klinkt dit als een hele moeite… je hebt nu twee extra apparaten in beheer (de extractor, en de Bluetooth zender), maar luister goed: als je überhaupt een Bluetooth zender gaat gebruiken, wil je hem wel kunnen resetten en anderszins toegang tot het ding hebben als er iets mis gaat.
Daardoor maak je je leven misschien gemakkelijker door al die apparatuur op de grond te zetten, en niet op de beamer. Het is dus in elk geval iets om over na te denken als je een plan samenstelt.
Conclusie
Zo, nu weet je waarschijnlijk wat je nodig hebt om de volgende stap te zetten. Als je nog geen beamer gekocht hebt, is het waarschijnlijk de moeite waard om er een met Bluetooth te overwegen, als je wilt dat de Bluetooth luidspreker die je al hebt compatibel is.
Dit kan je tijd en geld besparen die je nu niet hoeft te besteden aan het beheer van een andere luidsprekeroplossing. En als je al een beamer hebt maar die heeft geen ingebouwde Bluetooth, geen probleem. Er zijn tal van aftermarket oplossingen in de vorm van Bluetooth zenders.