Wat is HDMI ARC? Hoe werkt het met een soundbar?

HDMI ARC staat voor Audio Return Channel, deze functie maakt het mogelijk om de audio waarvan de TV de bron is via een HDMI-kabel naar een soundbar te sturen.

Met HDMI ARC (Audio Return Channel) kun je het aantal kabels en regelaars dat je nodig hebt tot een minimum beperken door maar één HDMI verbinding van je TV naar je soundbar nodig te hebben, waarbij alle andere HDMI verbindingen naar de TV lopen.

Als je niet zeker weet of je soundbar HDMI ARC heeft, is het gemakkelijk genoeg te controleren, en de meeste nieuwere toestellen hebben het. Je TV moet een HDMI ARC poort hebben, en er is een kleine instelling die je moet doen om het goed te krijgen, maar laten we eerst wat meer bespreken over hoe HDMI ARC werkt.

Hoe HDMI ARC werkt

Eenvoudig gezegd stelt HDMI ARC je thuisbioscoop in staat dat “Retourkanaal” op de HDMI kabel te gebruiken om wat tweerichtingscommunicatie tussen je thuisbioscoop apparatuur te doen. Dit betekent minder kabels, en een meer geavanceerde bediening omdat je niet eerst een HDMI op de TV hoeft aan te sluiten en dan een aparte audiokabel naar de TV naar de audio-apparatuur hoeft te laten lopen.

Behalve minder kabels betekent dit ook dat je één enkele afstandsbediening voor je hele opstelling kunt gebruiken, in plaats van meerdere afstandsbedieningen voor je TV, receiver, enz. Als je al gehoord hebt van eARC, dat staat voor “enhanced” Audio Return Channel, geldt dit alles ook voor die standaard, behalve dat eARC iets meer functionaliteit heeft.

Hoe HDMI ARC werkt met soundbars

Het gebruik van HDMI ARC met soundbars is vrij eenvoudig, mits al je apparatuur de standaard ondersteunt. Eerst moet je de HDMI poorten op de achterkant van je TV bekijken en nagaan of er “ARC” of “TV-ARC” op staat.

Dan moet je nagaan of je soundbar ook met HDMI ARC uitgerust is. Doe dit op dezelfde manier als je je TV controleerde: zoek de poorten op de achterkant en zoek het “ARC” label. Je wilt zeker weten dat je je TV op de soundbar aansluit met deze specifieke ARC poorten.

En de kabel: elke HDMI kabel die na 2009/2010 gemaakt is zou moeten werken, dus de kans is groot dat ten minste een van de HDMI kabels die je al hebt liggen prima zal werken. Tenslotte, als je je apparatuur aansluit en uitprobeert, is er één instelling die je op je TV moet veranderen: ga naar instellingen en zoek de audio opties en zorg ervoor dat “CEC” op “Enabled” staat.

En wat de inhoud betreft, moet je ervoor zorgen dat alle media-apparatuur die je hebt op de TV is aangesloten, niet op de soundbar. Dus heb je een spelconsole, een receiver, of een streaming stick, sluit die dan allemaal aan op de HDMI poorten op de TV die niet door de “ARC” verbinding gebruikt worden.

De TV zal het geluid van al die bronnen op de juiste manier naar de soundbar routeren, dus er hoeft behalve de TV niets rechtstreeks op de soundbar aangesloten te worden.

Hoe gebruikelijk is HDMI ARC op Soundbars

HDMI-ARC

Als je nog geen soundbar gekocht hebt, begrijp je nu waarschijnlijk hoeveel de HDMI ARC functie oplevert en de volgende vraag is hoe moeilijk het zal zijn om er aan te komen. Is het een gangbare standaard op soundbars? En nog belangrijker, gaat het je in de prijs opbreken?

Helaas zijn HDMI ARC en zijn opgewaardeerde neefje eARC, in tegenstelling tot de HDMI standaard die nu alomtegenwoordig is, nog niet echt verspreid door de soundbar industrie. Een snelle zoektocht op Amazon leert dat de best verkochte soundbars van Vizio, TaoTronics, en zelfs Bose geen HDMI ARC ingebakken hebben. Maar de standaard verspreidt zich door de industrie en er zijn voldoende mogelijkheden.

Een goede upgrade die we aanraden is de Sonos Beam, die HDMI ARC heeft en ook de kwaliteit van een vertrouwd merk als SONOS biedt.

Nadelen van het gebruik van HDMI ARC met een Soundbar

Hoewel HDMI ARC een high-tech standaard is die een aantal interessante dingen met je audiokanalen doet, is hij niet perfect.

Nadelen van HDMI ARC

Ten eerste is HDMI ARC beperkt in het aantal luidsprekerkanalen dat het kan ondersteunen. Het maximum aantal kanalen waaraan ARC audio kan serveren is 5.1. Dat betekent dat als je een meer geavanceerde soundbar hebt zoals de JBL Bar 9.1 soundbar, HDMI ARC dat zal beperken. Hetzelfde geldt voor elke soundbar met meer dan 5.1 kanalen.

En het zijn niet alleen surround sound opstellingen boven de 5.1 kanalen die geclipt worden, er is ook geen ondersteuning voor Dolby Atmos of DTS:X. De eARC standaard breidt de mogelijkheden hier wel uit, en maakt 7.1 kanaals surround sound mogelijk, en duurdere audio formaten zoals Dolby Atmos en DTS:X.

Wanneer je de HDMI ingangen op een Soundbar moet gebruiken

Vizio-5.1.2-soundbar

Hoewel HDMI ARC klinkt als een pasklare oplossing, zijn er momenten waarop je waarschijnlijk liever de HDMI poorten op de soundbar rechtstreeks gebruikt. Als de media die je streamt en de soundbar die je gebruikt meer dan 5.1 kanalen ondersteunen, zul je de mediakabel rechtstreeks naar de soundbar willen leiden.

Dit voelt misschien als een stap terug, maar je kunt nog steeds van de ARC standaard profiteren door het geluid rechtstreeks naar de soundbar te leiden via de HDMI verbinding van het media-apparaat, maar de TV en de soundbar toch via een ARC verbinding met elkaar te verbinden. Je eindigt op deze manier nog steeds met minder kabels en minder afstandsbedieningen, terwijl je de geluidskwaliteit maximaliseert.

Hoe zit het met HDMI eARC?

Als je goed gelezen hebt, zag je hierboven weinig verwijzingen naar HDMI eARC. De ‘e’ daar staat voor ‘enhanced’, en wat het betekent is precies wat je zou kunnen raden: eARC is een meer verbeterde versie van ARC. Meer bepaald is de gegevensoverdrachtsnelheid veel hoger op een eARC verbinding, hoog genoeg om audio formaten van hogere kwaliteit te ondersteunen, zoals Dolby Atmos en DTS:X.

Hoewel HDMI ARC steeds meer voet aan de grond krijgt in de industrie, loopt eARC ver achter. Er zijn maar een paar toptoestellen die de eARC standaard ondersteunen, zoals de hierboven besproken Shockwfe Ultra. Bovendien moet je niet vergeten dat de TV ook eARC moet ondersteunen, en het prijskaartje voor je hele systeem begint echt te groeien als je van alles eARC verlangt.

Je zult waarschijnlijk ook een nieuwe HDMI 2.1 kabel moeten kopen om tussen deze eARC aansluitingen te lopen, wat betekent dat dit voorlopig de high-end optie is. Soundbars zullen uiteindelijk zeker ARC, en zelfs eARC als standaard hebben, maar dat is waarschijnlijk nog minstens enkele jaren te gaan.

Conclusie

Samenvattend werkt HDMI ARC met soundbars door een retourkanaal via de Televisie mogelijk te maken, wat kabels tot een minimum beperkt en de afstandsbedieningssituatie vereenvoudigt. Wil je een eenvoudige opstelling met eenvoudig geluidsbeheer dan zijn HDMI ARC, of de meer geavanceerde HDMI eARC standaard, spec.s waaraan je voorrang moet geven als het gaat om je soundbar en TV.

Wat is het verschil tussen HDMI ARC en HDMI?

Via een standaard HDMI verbinding worden alleen beeld- of geluidssignalen verstuurt. Een ARC verbinding heeft een extra functie. Hiermee stuur je geluidssignalen van een tv terug naar de afspeelbron, zoals een soundbar.

Waar is HDMI ARC voor?

Door een HDMI-kabel vanaf een ARC geschikte soundbar aan te sluiten op een ARC geschikte TV kun je audio van de TV naar de soundbar sturen. Zo kun je Netflix kijken op je TV en het geluid afspelen via soundbar.

Kunnen alle HDMI kabels ARC?

Alle HDMI-kabels ondersteunen het gebruik van ARC, een speciale kabel is hier niet voor nodig. Op je televisie moet je in het ‘Geluid’ menu de HDMI-ARC optie selecteren.

Hoe sluit je HDMI ARC aan?

Sluit het ene uiteinde van je HDMI-kabel aan op de ARC HDMI-ingang van je TV en het andere uiteinde op de ARC uitgang van je soundbar.

Hoe weet ik of mijn TV HDMI ARC heeft?

Bij je TV staan de letters ARC bij een van de HDMI aansluitingen.

Waarom werkt ARC niet?

Als slechts één van de apparaten geschikt is voor ARC, dan kan de ARC functie niet worden geactiveerd. Om toch het geluid van je TV te kunnen horen moet je de soundbar aansluiten met een optische kabel of audio kabel.

Plaats een reactie