HDMI ARC vs. digitaal optisch: Wat is beter?

Audio van je TV naar externe luidsprekers krijgen kan voor sommigen een hoofdbreker zijn. Afhankelijk van het type TV en externe luidsprekers dat je hebt, kunnen er maar één of misschien vele soorten audio aansluitingen voor je beschikbaar zijn. Misschien heeft je TV zowel HDMI ARC als digitale optische audio, die beide prima mogelijkheden zijn. Dus welke is beter? HDMI ARC of digitale optische audio?

HDMI ARC is een betere optie. Het ondersteunt Dolby Digital Plus, Dolby Atmos, en tot 7.1 kanalen ongecomprimeerde audio, terwijl digitaal optisch alleen Dolby Digital en tot 5.1 kanalen ongecomprimeerde audio ondersteunt. HDMI ARC biedt ook functies als CEC, waarbij de afstandsbediening van je TV het volume van een aangesloten soundbar of A/V receiver kan regelen.

Omdat je televisie zowel digitale optische audio als HDMI ARC kan hebben, kan het een lastige keuze zijn om te bepalen welke voor jou het beste is. Er zijn veel facetten om rekening mee te houden, zoals kabellengte, kwaliteit, beschikbare aansluitingen, en de kabels die je bij de hand hebt. Als je meer wilt weten over audiokwaliteit, eigenschappen, en hoe digitaal optisch en HDMI ARC met elkaar te vergelijken zijn, ben je hier op de juiste plaats!

Hoe HDMI ARC en digitaal optisch te vergelijken zijn

HDMI ARC en digitaal optische audioverbindingen zijn soms beide beschikbaar op televisies. Digitaal optische (soms TOSLINK genoemd) audio is echter de oudere van de twee, waarbij HDMI ARC voor het eerst in 2009 werd geïntroduceerd, samen met CEC (consumer electronics control). Zoals te verwachten, doet HDMI ARC, omdat het nieuwer is, veel meer. Het biedt een retourkanaal voor audio en vereenvoudigt het aansluiten op meerdere apparaten.

Een nog nieuwere versie van HDMI ARC heet echter HDMI eARC (enhanced Audio Return Channel). HDMI eARC werd voor het eerst geïntroduceerd met de HDMI 2.1 chipset, maar is nu ook beschikbaar gemaakt voor veel TV’s die geen HDMI 2.1 hebben.

Bij CEC (waar HDMI ARC een sub-feature van is), wordt de audio met een enkele afstandsbediening bediend. Deze audio bediening betekent dat je elk van je afstandsbedieningen (TV, mediaspeler, soundbar, A/V receiver, enz.) kunt gebruiken om het volume te regelen. Bovendien kun je dezelfde afstandsbediening gebruiken om de TV en alle andere via HDMI aangesloten apparaten uit en aan te zetten, alles met één druk op de knop van één afstandsbediening.

Digitaal optische audiokabels geven gewoon geluid van het ene apparaat naar het andere via een glasvezel kabel. Digitaal optische kabels zijn ook van glasvezel gemaakt, die niet gevoelig zijn voor elektromagnetische interferentie (EMI) zoals koperdraad in HDMI kabels. EMI is echter meestal geen probleem in de meeste home entertainment opstellingen.

Wat zijn de verschillen in geluidskwaliteit tussen HDMI ARC, eARC, en digitaal optisch?

In de tabel hieronder staan de verschillende niveaus van geluidskwaliteit die HDMI ARC, HDMI eARC, en Digital Optical aankunnen:

Audio MogelijkhedenDigitaal Optisch (Goed) HDMI ARC (Beter)HDMI eARC (Beste)
Stereo 2.0Ja (zonder verlies)Ja (zonder verlies)Ja (zonder verlies)
5.1 KanalenJa (met verlies)Ja (met verlies)Ja (zonder verlies)
7.1 KanalenNeeJa (met verlies)
Dolby Digital Plus
Ja (zonder verlies)
Dolby TrueHD, DTS:X
Dolby Digtal (met verlies)JaJaJa
Dolby Digital Plus (met verlies)NeeJaJa
Dolby TrueHD (zonder verlies)NeeNeeJa
DTS Digital Surround (met verlies)JaJaJa
DTS-HD Master Audio (zonder verlies)NeeNeeJa
DTS:XNeeNeeJa
De meeste TV’s die na 2017-2018 gemaakt zijn, ondersteunen Dolby Digital Plus via HDMI ARC. Sommige TV’s kunnen echter alleen Dolby Digital en DTS Digital Surround via HDMI ARC ondersteunen.

Dolby Digital Plus en Dolby TrueHD kunnen beide Dolby Atmos Audio bevatten. Dolby Digital Plus kan verliesvrij of gecomprimeerd Dolby Atmos bieden, terwijl Dolby TrueHD verliesvrij of ongecomprimeerd Dolby Atmos kan bieden.

Welke functies worden ondersteund door Digital Optical, HDMI ARC, en HDMI eARC?

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende functies die door Digital Optical, ARC, en eARC worden ondersteund:

FunctieDigitaal Optisch (Goed) HDMI ARC (Beter)HDMI eARC (Beste)
Kabel typeOptisch (S/PDIF)HDMIHDMI met Ethernet
Volume omhoog/omlaagNee*Ja (CEC)Ja (CEC)
MuteNee*Ja (CEC)Ja (CEC)
Aan/uitzettenNeeJa (CEC)Ja (CEC)
Automatisch van input veranderenNeeJa (CEC)Ja (CEC)
*Sommige TV fabrikanten hebben hun eigen protocollen bedacht om het volume van een soundbar/AV receiver met de afstandsbediening van de TV te regelen.

Zoals je uit deze tabel kunt zien zijn HDMI ARC en eARC veruit superieur als het gaat om de mogelijkheden die geboden worden door HDMI CEC.

Soundbars met digitale optische audio en HDMI ARC

Als je TV zowel HDMI ARC als digitale optische audio heeft, ben je misschien nog aan het uitzoeken welke aansluiting voor jou het beste is. Ondanks de praktische voordelen en mogelijkheden van HDMI ARC vraag je je misschien nog steeds af of het wel zin heeft om digitaal optische audio te gebruiken.

Kortom, heb je HDMI ARC op zowel je TV als je soundbar, gebruik dan HDMI ARC. Heb je geen HDMI ARC, gebruik dan digitaal optisch. De meeste soundbars ondersteunen minder dan 5.1 audiokanalen, dus wat de geluidskwaliteit betreft is er niet echt een verschil.

Maar als je soundbar meer dan 5.1 audiokanalen ondersteunt, Dolby Atmos en/of DTS:X, dan zal een digitaal optische kabel de geluidskwaliteit van het systeem ernstig beperken.

Er zijn veel soundbars en A/V ontvangers verkrijgbaar met zowel HDMI ARC als digitaal optische audio ingangen. In feite houden de meeste soundbar en audiosystemen die HDMI ARC hebben nog steeds legacy aansluitingen zoals auxiliary audio en digitale optische audio om de aansluitingen te vereenvoudigen.

Stel echter dat je televisie alleen digitale optische audio heeft en geen HDMI. In dat geval kan het zinvol zijn te kiezen voor een soundbar met alleen een digitaal optische audio ingang. Soundbars zonder HDMI ARC ingang zijn over het algemeen goedkoper dan die met HDMI ARC compatibiliteit.

Wanneer is digitaal optisch een betere optie dan HDMI ARC

Er zijn bepaalde gevallen waarin digitaal optische audio een betere keuze kan zijn. Bijvoorbeeld, als je bestaande opstelling, d.w.z. je TV, geluidssysteem, enz., op digitaal optische audio werkt en geen HDMI ARC heeft, dan is digitaal optisch duidelijk beter.

Bovendien kan digitaal optisch een betrouwbaarder verbinding zijn. Het bestaat al sinds 1983. Het heeft het zo lang uitgehouden omdat het niet alleen betaalbaar is, maar ook een uitstekende geluidskwaliteit levert. Het is veel goedkoper dan HDMI en is niet gevoelig voor EMI zoals koperen HDMI snoeren dat wel zijn.

En digitaal optisch veroorzaakt lang niet zoveel audio vertraging als HDMI ARC dat doet. Op bepaalde TV’s en soundbars loopt HDMI ARC niet altijd synchroon en kan de audio wat achterlopen, met als gevolg dat audio en video niet synchroon lopen. Dit kan erg frustrerend zijn, en meestal moet je zowel de TV als de soundbar aanzetten om het probleem te verhelpen.

Digitaal optische kabels hebben ook een langere maximum lengte dan HDMI kabels voordat signaaldegradatie optreedt (met andere woorden, voordat de geluidskwaliteit merkbaar slechter wordt). Digitaal optische kabels kunnen een maximale lengte hebben van ongeveer 100 voet, terwijl HDMI kabels meestal een maximum hebben van ongeveer 50 voet zonder een actieve verlenger.

HDMI heeft een kortere maximale looplengte, niet alleen vanwege de eerder genoemde EMI problemen, maar ook omdat de spanning die op HDMI kabels gebruikt wordt heel laag is – slechts 5 volt. Eenvoudig gezegd hebben langere snoeren een hogere weerstand die de spanning vertraagt en verhindert dat de audio de hele lengte doorloopt. Samengevat kunnen digitale optische audiokabels een audiostroom sturen die stabiel is en niet vertraagt in gevallen waar standaard HDMI het slecht zou doen.

Wanneer is HDMI ARC een betere optie dan digitaal optisch

In de meeste gevallen is HDMI ARC de betere optie in vergelijking met digitale optische audio. HDMI ARC is in staat een betere geluidskwaliteit te leveren. Het heeft ook CEC (consumer electronics control). Als je je herinnert van eerder in dit artikel, kun je hiermee het volume en het vermogen van zowel de TV als het externe luidsprekersysteem met één afstandsbediening regelen.

HDMI ARC biedt ook de uitstekende mogelijkheid om meerdere apparaten als audiobron te gebruiken. De TV hoeft bijvoorbeeld maar op één soundbar aangesloten te worden met één HDMI snoer. In dit voorbeeld heeft de TV 4 HDMI ingangen met een Playstation 5, Blu-ray speler, en een Apple TV. Alle drie de apparaten hoeven niet in de soundbar gestoken te worden; ze hoeven alleen maar in de TV gestoken te worden, waarna de TV de audio via HDMI ARC naar de soundbar doorgeeft!

Het enige negatieve in deze situatie is dat HDMI ARC een van de HDMI ingangen op de TV wegneemt. Als je TV dus maar 3 HDMI ingangen heeft, waarvan er een de HDMI ARC poort is, dan heb je eigenlijk maar 2 HDMI ingangen.

Conclusie

Samenvattend biedt HDMI ARC de beste geluidskwaliteit in vergelijking met digitaal optische audio. Het is het nieuwe kind op het blok dat ook coole functies heeft zoals CEC voor gelijktijdige regeling van volume en vermogen van TV en luidsprekers. Bovendien ondersteunt het nieuwere audio formaten en vermindert het kabels en de rommel van extra apparaten zoals ontvangers.

3 gedachten over “HDMI ARC vs. digitaal optisch: Wat is beter?”

 1. Heb 50insh tv en samsung Soundbar problemen met hdmiarc nu met optische problemen opgelost door leverancier hun conclusie voor moderne tv en Soundbar gebruik optische kabel

  Beantwoorden
 2. Heb een Philips tv (55pus8848) en philips soundbar (Tab6405/10)
  Soundbar aangesloten op de HDMR arc poort.
  Geluid ging telkens na een aantal minuten naar TV speakers.
  Bleek aan de Ziggo next te liggen.
  Nu met een optische kabel werkt het wel.
  Volgens de monteur kwam het meer voor bij de next box.
  Waarom zegt Ziggo hier niets over, zo veel frustratie weg nemen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie