HDMI kabel lengte, alles wat je moet weten!

HDMI-kabels zijn een essentiële verbinding die zonder problemen moet werken omdat hij de hoogwaardige video- en audiosignalen draagt die je nodig hebt om de hele installatie te laten werken. Maar je kunt je afvragen of de lengte van de HDMI-kabels invloed heeft op de kwaliteit.

Is de lengte van de HDMI-kabels van belang?

De lengte van een HDMI-kabel heeft een negatief effect op de kwaliteit van het signaal, omdat fabrikanten over het algemeen geen kabels van meer dan 6 meter aanbevelen. De meeste mensen hebben niet meer dan 1,8 meter kabel per keer nodig, maar als het nodig is om HDMI verder te laten lopen dan dat, zijn er mogelijkheden om de lengte te verlengen met behoud van de signaalkwaliteit.

Wat is de optimale maximale lengte voor een HDMI kabel?

HDMI kabel lengte

Je moet weten dat er veel antwoorden zijn op deze vraag, en ze zijn allemaal een beetje vaag.

Zonder al te veel in detail te treden, weet gewoon dat de term zelf, HDMI, eigenlijk verwijst naar een kabelspecificatie, en die specificatie heeft een bepaalde set van tests die je kunt gebruiken om te zien of een kabel de certificering voor de kabelspecificatie doorstaat of niet doorstaat.

Dus, je zou elke kabel kunnen nemen, die tests uitvoeren, en zien of het voldoet aan de specificatie.

Wat zou er in het algemeen voor zorgen dat een kabel niet voldoet aan de specificaties?

Hoe langer een kabel is, hoe meer het signaal verandert naarmate hij verder gaat. Deze degradatie van het signaal terwijl het de kabel aflegt is normaal, en hoe korter een kabel is, hoe minder merkbaar de degradatie is.

We weten dus dat korte kabels goed zijn, en een willekeurig lange kabel is slecht, maar hoe zit het daartussen?

Het korte verhaal hier is dat veel fabrikanten HDMI-kabels zullen verkopen die tot 15 meter lang zijn. Dat lijkt te impliceren dat 15 meter de “maximale” lengte is, maar dat is gewoonweg niet het geval. Als een signaal afneemt, is het niet zo dat de kabel stopt met werken, het is gewoon dat het signaal aan de andere kant steeds slechter wordt.

De meeste fabrikanten raden aan om niet verder te gaan dan 6 meter zonder enige stroomvoorziening (meer daarover hieronder). Dus, terwijl er geen maximale lengte op zich is, moet je denken aan 6 meter als de maximale optimale lengte.

Actieve HDMI kabel oplossingen – Zo los je problemen met kabellengte op

J-Tech Digital HDMI extender

Dus wat als je een langere kabel nodig hebt?

Nou, als de kwaliteit geen probleem is – als je niet probeert de kabel te gebruiken om bijvoorbeeld 4k video naar een high-end projector of TV te sturen – dan kun je waarschijnlijk wegkomen met het gebruik van een langere kabel zonder nadelige gevolgen.

Net zoals Apple’s oortelefoons niet de hoogste kwaliteit hebben, maar de klus wel klaren, zal een 15 meter HDMI-kabel waarschijnlijk de klus voor je klaren zonder extra moeite.

Als de kwaliteit van het signaal echter van groot belang is, kun je een krachtige HDMI-kit overwegen die het signaal op de juiste manier verlengt door het te versterken of volledig om te zetten naar een ander signaal.

De meest voorkomende methoden zijn het converteren van het signaal en het versterken van het signaal met een balunkit, of het volledig draadloos gaan en het weghalen van de kabel.

HDMI Extender kits – Eenvoudig je HDMI kabel verlengen

HDMI extender met CAT kabel

Een categorie van een HDMI-kabelverlenging staat bekend als een HDMI Extender-kit, die het HDMI-signaal omzet in iets dat langs een CAT 5-kabel kan stromen, die niet dezelfde lengtebeperkingen heeft. Aan het andere uiteinde van de CAT 5-kabel wordt deze weer omgezet naar HDMI.

CAT 5 kabel heeft een “maximale” lengte van 100 meter. Dus met behulp van een HDMI Extender kit kan de lengte van een HDMI-verbinding exponentieel worden verlengd en kan deze overal worden geplaatst waar je deze nodig hebt.

Houd er echter rekening mee dat niet alle HDMI Extender kits geweldig zijn. Als je een goedkope extender kit koopt, kun je zeker tegen soortgelijke problemen aanlopen als bij het gebruik van een extreem lange HDMI-kabel.

Draadloze HDMI kits – Een andere oplossing voor je kabellengte probleem

Draadloze HDMI Extender kit

Je kunt ook het gebruik van een draadloze HDMI-kit overwegen, die niet alleen het bereik vergroot, maar ook een deel van de lange bekabeling volledig verwijdert.

Deze aanpak heeft zijn beperkingen – het is erg duur als je 4k video moet versturen, maar zeer toegankelijk als je alleen een 1080p setup gebruikt.

Er zijn hier ook enkele beperkingen die te maken hebben met verversingssnelheid en vertraging, die het gebruik ervan voor gaming bemoeilijken.

De beste HDMI kabels voor lange afstanden

Lange HDMI kabel

Als je alleen maar een lange kabel wilt laten lopen, en niet de moeite wilt nemen om andere omvormers te gebruiken of draadloos te proberen, dan zijn er kabels die gespecialiseerd zijn in het overbrengen van een duidelijk signaal. De prijzen zijn niet zo laag als je zou hopen, maar ze zijn toegankelijk, met de meeste vallen onder de €100.

Bijvoorbeeld, de FIBBR 8K HDMI kabel met een lengte van 10 meter voor minder dan €50.

Er zijn veel verkopers die slechte producten verkopen in deze categorie, dus als je winkelt, kijk dan naar de details over de afscherming van de kabels, en zoek naar verkopers die specifiek roepen dat hun kabel “Categorie 1 gecertificeerd” is, wat betekent dat ze alle tests die nodig zijn in de HDMI-norm die eerder in het artikel is genoemd, doorstaan.

Aan de andere kant van het spectrum, producten zoals deze KabelDirekt 4K HDMI Kabel krijg je 10 meter lengte voor slechts €18.

Dus, als je niet echt zeker weet of je de hogere kwaliteit van de FIBBR kabel nodig hebt, kun je een van deze goedkopere kabels kopen en gewoon testen.

Het zou zelfs een goede optie kunnen zijn om ze allebei te bestellen en naast elkaar te testen, en als je geen verschil ziet, stuur dan de dure terug.

Wat is belangrijk bij het kopen van een kabel

Als je met een snelle zoektocht de wereld van de HDMI-kabels induikt, merk je al snel dat de beschrijvingen meer acroniemen dan woorden lijken te hebben, en de marketing in deze niche op hol geslagen met “kenmerken” die je niet perse nodig hebt.

Kijk uit voor de verkoper die een extra geld vraagt voor “gouden connectoren” of “gevlochten koorden”; geen van beide zijn echt van belang voor het signaal, en ze worden gebruikt om de prijs op te pompen.

Verkopers zullen routinematig het woord “geavanceerd” in de titel van hun kabels gooien, of “hoge snelheid”, wat geen technische beschrijvingen zijn, maar eerder modekreten om te proberen hun product te laten opvallen.

Ook het “HD”-label dat de fabrikanten er in gooien is overbodig: alle HDMI-kabels zijn HD…het staat in hun naam.

Wat belangrijk is, is om te zoeken naar “4k” tags, als dat is wat je nodig hebt, en elke verwijzing naar afgeschermde kabels. Deze zullen het beter doen dan onafgeschermde kabels, in het algemeen, maar dat is ook een beetje verwarrend omdat alle kabels, technisch gezien, afgeschermd zijn, het is gewoon dat sommige fabrikanten extra afscherming toevoegen.

Maakt de HDMI kwaliteit überhaupt uit?

Als je gewoon een lange, eenvoudige HDMI-kabel wilt, is er een kans dat je je geen zorgen hoeft te maken over dit alles.

Het komt allemaal neer op kwaliteit. Zeker, het signaal is aangetast, maar als je een 720p of 1080p video en streaming van Netflix gebruikt, is het misschien niet zo erg.

Echter, als je een top of the line 4k projector hebt gekocht, ben je het aan jezelf verplicht om er zeker van te zijn dat de videokwaliteit ook daadwerkelijk wordt gehaald. En dus, zoals altijd, komt het antwoord hier neer op hoe je je systeem gaat gebruiken.

Er zijn altijd duurdere opties die je een hogere kwaliteit opleveren, maar je moet wel even pauzeren en overwegen of je ze wel of niet echt nodig hebt.

Plaats een reactie