HDMI vs Mini HDMI vs Micro HDMI. Wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen HDMI, Mini HDMI en Micro HDMI? Leer hier de verschillen en toepassingen en doe er je voordeel mee!

HDMI is een van de meest gebruikte audio/video-overdracht standaarden geworden. De “High-Definition Multimedia Interface” is zo ingebed in het moderne technologie-ecosysteem dat het moeilijk is om een apparaat te vinden waarvan je de inhoud wilt streamen waarbij je geen enkele versie van HDMI kunt gebruiken. Maar in sommige gevallen is een kleinere connector nodig, dat is waar de mini HDMI en micro HDMI connectoren van pas komen.

Hoewel Type-A, Type-C/Mini HDMI, en Type-D/Micro HDMI allemaal 19 pinnen hebben en high definition audio en video kunnen overbrengen, nemen de Mini HDMI en Micro HDMI connectoren respectievelijk 60% en 72% minder ruimte in beslag dan de standaard Type-A connector.

Maar waarom zou jij je daar zorgen over maken? Waarvoor worden deze andere exotische HDMI-kabels gebruikt? En wat is er gebeurd met “B”? Leer alles over de verschillende type HDMI-kabels.

HDMI / Type-A

De HDMI Type-A standaard is degene die je ongetwijfeld het eerst in gedachten krijgt. Dit is de albekende kabel die bij de meeste tv’s, dvd-spelers en andere videoapparatuur wordt geleverd. Je hebt waarschijnlijk een paar extra kabels liggen, en als je er een pakt kun je de HDMI-standaard zien: de 19 pinnen georganiseerd langs de boven-en onderkant van de connector.

Deze veelzijdige connector helpt niet alleen al jouw apparaten te communiceren, maar er is ook een robuuste set hulpprogramma’s die jou in staat stellen om slimme dingen met HDMI te doen, zoals draadloos HDMI gebruiken (onze gids) en zelfs de audiobron eruit halen (ook onze gids) voor vreemde situaties.

Wat doen die 19 pinnen?

Ik zal je niet vervelen met een speldendiagram, maar er is hier veel aan de hand. De audio- en videostromen worden langs sommige van de pinnen geleid, en andere zijn klokkanalen die deze signalen gesynchroniseerd houden. Dat deel is echter vrij duidelijk: je wist al dat dit is waar HDMI voor is.

Maar er is ook een kanaal dat zich bezighoudt met de communicatie tussen de apparaten, waardoor ze elkaar in sommige gevallen kunnen bedienen. Er is een kanaal dat een 5v voedingsspanning draagt, zodat HDMI sommige apparaten ook daadwerkelijk van stroom kan voorzien. Eentje controleert eenvoudigweg of er gebeurtenissen zijn die aan/uit gaan.

Interessant is dat pin 14 wordt gebruikt als een soort “swingpin”, waarbij verschillende toepassingen hem voor verschillende dingen kunnen gebruiken. Hij kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een ethernet-signaal over te dragen.

Wat maakt Type-A uniek?

De pure bekendheid van de Type-A-poort is wat het interessant maakt. De connector, bestaande uit een rechthoek van 14 x 4,55 mm met “afgeknipte” hoeken aan de onderkant, heeft een hele industrie naar voren gebracht met zijn 19 pinnen, hoewel de verschillende standaarden van tijd tot tijd verwarrend kunnen zijn.

Om het meeste uit jouw installatie te halen, moet je bijvoorbeeld een HDMI 2.0-kabel controleren en ervoor zorgen dat je een HDMI 2.0-kabel hebt, ongeacht het type connector. Laten we verder gaan met een aantal andere soorten aansluitingen.

Mini HDMI / Type-C

De Mini HDMI-connector, ook wel bekend als een HDMI Type-C-connector, neemt een veel kleinere oppervlakte in beslag dan de Type-A. Met slechts 10,42 x 2,42 mm neemt de Type-C connector 60% minder ruimte in beslag dan de Type-A connector, wat het makkelijker maakt om kleine apparaten te gebruiken die niet genoeg ruimte hebben voor de volledige HDMI-connector.

Maar DVD-spelers en televisies hebben veel ruimte. Over wat voor soort apparaten hebben we het dan? De Type-C connector wordt voornamelijk gebruikt op DSLR-camera’s en camcorders. En de kabels die bij deze apparaten worden geleverd hebben meestal een Type-A-poort aan het andere uiteinde van het snoer, zodat je ze kunt aansluiten op grotere schermen.

Je kunt zelfs een paar tablets vinden met Mini HDMI, hoewel meer mainstream-tablets zoals de iPad dit probleem zullen oplossen met een dongle die wordt omgezet in de Type-A-poort. Mini HDMI heeft echter nog steeds dezelfde 19 pinnen en dezelfde mogelijkheden als HDMI Type-A. Gewoon in een kleinere vormfactor.

Micro HDMI / Type-D

Micro HDMI, of HDMI Type-D kabels, nemen de ruimtebesparing tot het uiterste. Met een doorsnede van 6,4 x 2,8 mm is de footprint van de Type-D connector maar liefst 72% kleiner dan die van Type-A. En hoe ongelooflijk het ook is om te denken, ze waren in staat om alle 19 pinnen in deze vormfactor te persen, met behoud van alle mogelijkheden van HDMI in dit nietige pakket.

Er was een fase in het begin van 2010 waarin sommige smartphones, met name de Droid X, een micro HDMI-poort hadden als onderdeel van de belangrijkste I/O-suite van de telefoons, maar tegenwoordig heeft deze verschuiving naar standaard USB Type-C-connectoren en de alomtegenwoordigheid van draadloze streaming-opties zoals Airplay en Chromecast daar een einde aan gemaakt.

Maar er zijn nog steeds een paar producten waarin de micro HDMI-poort het meest zinvol is. GoPro-camera’s maken al enige tijd gebruik van micro-HDMI, hoewel ze deze standaard beginnen op te geven ten gunste van USB Type-C.

Al met al is het waarschijnlijk niet waarschijnlijk dat je een product tegenkomt waarvoor je een HDMI Type-D connector nodig hebt, en dit is een goede zaak: het is zeldzaam genoeg dat als je die kabel nodig hebt, het apparaat dat je gebruikt er ongetwijfeld mee zal zijn gekomen.

Hoe zit het met Type-B?

Je hebt misschien gemerkt dat we een type hebben overgeslagen. Type-B. Er is nog een andere connector die gepland was om deel uit te maken van de HDMI-poort familie, en die was eigenlijk behoorlijk exotisch op een andere manier dan de mini- en micro HDMI. De “HDMI Dual-Link” zou 29 pinnen hebben gehad, geen 19, en het was gepland om hogere snelheden te leveren over zijn extra kanalen.

De normale HDMI-connector werd echter zo snel beter dat tegen de tijd dat de HDMI 1.3-standaard werd gelanceerd, de Dual Link Type-B-connector al achterhaald was voordat hij ooit was gefabriceerd en in een product was gestopt.

Nu we het er toch over hebben, kan ik net zo goed Type-E noemen, de vijfde connector in de familie, waarmee je om een andere reden waarschijnlijk niet in contact zult komen: Type-E is ontworpen voor gebruik in de auto, met een clip-on/clip-off ontwerp om trillingen te verminderen en ook wat waterdichtheid.

Conclusie

Dus, misschien weet je nu alles wat je ooit zou willen (en dan nog wat) over HDMI, en wat deze Type-C en Type-D poorten opleveren. Als jouw apparaat deze exotische poorten nodig heeft, dan komen ze waarschijnlijk mee, maar als je een oude GoPro of verouderde DSLR moet afstoffen en er wat inhoud aan wilt onttrekken, dan kun je op Amazon zowel de Type-C als Type-D conversiekabels vrij goedkoop vinden.

Wat is HDMI?

HDMI staat voor High-Definition Multimedia interface en draagt zowel video- als audiosignalen digitaal over. Doordat het signaal ongecomprimeerd wordt doorgestuurd is de geluids- en beeldkwaliteit beter dan bij analoge aansluiting zoals SCART of het digitale DVI.

Wat is Mini HDMI?

Mini HDMI (HDMI type C) is een kleinere vorm van HDMI die vaak door apparatuur wordt gebruikt waar niet genoeg ruimte is voor een gewone HDMI poort. Bijvoorbeeld in foto- of videocameras.

Wat is Micro HDMI?

Een Micro HDMI connector is de kleinste HDMI connector en wordt ook wel HDMI-D of HDMI Micro-D connector genoemd.

Plaats een reactie