Hoe kun je een Amazon Fire TV Stick bedienen met je TV afstandsbediening?

Een afstandsbediening kan een TV aan en uit zetten, het volume harder en zachter zetten, en ook schakelen tussen kanalen en ingangen. Behalve dat ze deze heel eenvoudige maar fundamentele functies hebben, kunnen veel tv-afstandsbedieningen ook gebruikt worden om een Amazon Fire Stick te bedienen, zolang je maar een paar basisinstructies kunt volgen.

Om een Amazon Fire Stick met een afstandsbediening te bedienen, schakel je HDMI CEC op je TV in voordat je de Fire Stick op de HDMI poort van de TV aansluit. Nadat je ervoor gezorgd hebt dat de Fire Stick door de TV herkend wordt, zou de afstandsbediening van de TV hem moeten kunnen bedienen.

Zoals net opgemerkt is het mogelijk om een Amazon Fire Stick (die je hier op Amazon kunt vinden) met een tv-afstandsbediening te bedienen, maar sommige terminologie rond de set-up kan verwarrend zijn, waaronder de HDMI CEC instelling, of dat de tv deze optie überhaupt wel heeft. We hebben wel een ander artikel over wat HDMI CEC is, maar we verkennen het hier voor het gemak nog eens.

Wat is HDMI CEC?

HDMI is een interface die audio en video gegevens van de bron naar een beeldscherm, meestal een TV, stuurt terwijl Consumer Electronics Control (CEC) een HDMI functie is waarmee je meerdere apparaten met één afstandsbediening kunt bedienen. Deze handige functie maakt het mogelijk één afstandsbediening te gebruiken voor tot wel 15 apparaten, zonder dat je meer HDMI kabels hoeft te verwisselen of toe te voegen. Je kunt dezelfde kabels gebruiken die de audio- en video-apparaten verbinden.

Door deze functie te gebruiken hoef je geen universele afstandsbediening te kopen om je Fire Stick te bedienen, en wat belangrijker is, het is ook niet moeilijk in te stellen. Als het eenmaal ingeschakeld is, kun je alles via het menu regelen, inclusief volume, opnemen, of zelfs een apparaat in stand-by of slaapstand zetten.

Hoe schakel je HDMI CEC in op je TV?

Sommige televisiefabrikanten maken het gemakkelijk om HDMI CEC in te schakelen, maar andere kunnen het wat moeilijker maken. Tenzij je het geluk hebt een TV te bezitten die de functie automatisch inschakelt tijdens de eerste installatie, zul je door een aantal menu-opties moeten scrollen. Als je een Vizio of Hitachi TV hebt, die vaak goedkoop op Amazon te koop zijn, vind je CEC in de instelmogelijkheden. Klik eenvoudig op het tabblad ‘Enable’.

Andere TV fabrikanten kunnen de HDMI CEC optie onder een handelsnaam hebben staan, wat verwarrend kan zijn. Sony vermeldt het onder ‘Bravia sync’, terwijl LG ‘Simpllink’ gebruikt om de CEC optie aan te duiden. Als je geen zin hebt om enkele frustrerende minuten te besteden aan het in- en uitschakelen van functies waarmee je met je afstandsbediening de Fire Stick niet kunt bedienen, is het beste advies om de productspecificaties in je eigenaarsgids te bekijken; doe een webzoektocht naar je TV, of bekijk als laatste redmiddel onze gids over het bedienen van de Fire Stick zonder afstandsbediening. .

Sluit de Fire TV Stick aan op een HDMI-poort op de TV

Als je de HDMI CEC functie hebt ingeschakeld, wil je de Fire Stick op de HDMI poort van de TV aansluiten. Om dit te doen heb je een USB kabel nodig, die vaak bij de Fire TV Stick wordt geleverd. Je moet in de buurt van een stopcontact zijn om de USB kabel op de Fire Stick aan te sluiten en dan op een voedingsadapter.

Dat is meestal geen probleem omdat je TV ook op een stopcontact aangesloten moet zijn, maar we hebben hier wel een artikel over hoe je HDMI kabels kunt verlengen.

Zodra de Fire Stick is aangesloten op de HDMI-poort van de TV en een stroombron, zet je de televisie aan en druk je op ‘Home’ op de afstandsbediening. Er moet een scherm verschijnen waarop staat dat de Fire Stick ‘zoekt’ naar je afstandsbediening.

Van daaruit volg je de instructies zoals ze op het scherm verschijnen. Als je klaar bent met de installatiestappen zal je tv-afstandsbediening de Fire Stick bedienen.

Controleer of de Fire Stick herkend is door de TV

Het is het beste om vóór je favoriete show of grote sportevenement te controleren of de Fire Stick door de TV ontdekt werd, want je wilt niets missen. Gelukkig duurt dat niet lang.

Druk op de invoerknop van de TV. In plaats van HDMI 1, HDMI2 kanalen, enz. moet er of ‘Fire TV’ of ‘Fire TV Stick’ staan. Als je dit ziet, zijn de TV en Fire Stick verbonden.

Hoe test je de verbinding?

Als je test aangeeft dat er geen Fire Stick invoerkanaal was, is er een snelle en eenvoudige oplossing, maar dan moet je wel wat informatie over je Wi-Fi-netwerk weten. Zoek de ‘Home’ knop op de afstandsbediening en druk er ongeveer 10 seconden op; je zou een commando om op ‘Start’ te drukken op het scherm moeten zien. Als het commando na een paar seconden niet verschijnt, controleer dan de batterijen in de afstandsbediening en probeer het opnieuw.

Nadat je op ‘Start’ gedrukt hebt, volg je een paar stappen op het scherm, waaronder het verifiëren en verbinden met je Wi-Fi netwerk. Als je het wachtwoord van het netwerk niet kent, kan je internetprovider je helpen. Als de Fire Stick eenmaal met je netwerk verbonden is, zou je TV geen problemen mogen hebben om hem te herkennen.

Wat als je verbinding maakt met een Soundbar of A/V ontvanger?

Het is net zo eenvoudig om een Fire Stick op een soundbar of A/V receiver aan te sluiten als op een TV, bovendien heb je nog steeds de USB kabel nodig voor stroom en moet je ook in de buurt van een stopcontact of stekkerdoos zijn. Het voornaamste verschil is waar je de Fire Stick aansluit.

De meeste installatiestappen zijn hetzelfde, maar je sluit hem aan op de HDMI poort van de receiver of soundbar, niet op die van de TV, bovendien is het mogelijk om TV’s en ontvangers zonder HDMI aan te sluiten, wat we in andere leerprogramma’s hebben uitgelegd.

Conclusie

Een tv-afstandsbediening op de Amazon Fire Stick aansluiten is een rechttoe rechtaan proces, en het gemak van maar één afstandsbediening kan niet overschat worden. Als je een TV bezit die geleverd wordt met fabrieksinstellingen, waaronder HDMI CEC ingeschakeld, hoef je alleen maar een Fire Stick ingangskanaal te zoeken. Ook als je TV de functie CEC inschakelen niet heeft, kun je na het volgen van een paar eenvoudige instructies toch kijken of er een Fire Stick invoerkanaal is.

Plaats een reactie