Hoe monteer je een soundbar aan een TV?

Soundbars zijn een geweldige keuze voor een thuisbioscoop. Ze zijn compact en stijlvol, en ze zijn kwalitatief beter dan ooit. Qua plaatsing kunnen ze op je meubel staan of net als de TV aan de muur worden geschroefd, maar waarom zou je het niet nog beter maken en je soundbar aan je TV bevestigen? Dit is hoe:

 1. Koop een universele soundbar-naar-TV-beugel
 2. Als de TV gemonteerd is, haal hem dan van de muur.
 3. Verwijder de TV-beugel (indien nodig) en bekijk de plaatsing van de beugel.
 4. Bevestig de soundbarbeugel en de tv-muurbeugel aan de tv.
 5. Controleer nogmaals of je soundbar in de beugels past en monteer de TV dan opnieuw aan de muur.
 6. Bevestig de soundbar aan de beugel en test

Een soundbar op een TV monteren is niet moeilijk, maar het is belangrijk dat je je vanaf het begin instelt op succes. Je zult een goede soundbar-naar-tv-beugel willen kopen en er dan voor zorgen dat de beugel goed op je componenten past.

Je vraagt je misschien ook af wat de voor- en nadelen zijn van het rechtstreeks op je TV monteren van een soundbar, en wat enkele goede opties zijn voor het project. We bespreken al deze details hieronder, te beginnen met hoe het montageproces eruit ziet:

1. Koop een universele soundbar-naar-TV-beugel

Je kunt universele soundbar-to-TV montagebeugels vinden op Amazon en in elektronicawinkels. Er zijn ook soundbar-naar-TV beugels verkrijgbaar die speciaal voor bepaalde producten zijn gemaakt, maar die zijn meestal overbodig en te duur.

Wij bevelen de ECHOGEAR Universele Soundbar beugel aan, die werkt met de meeste soundbars, en ook met de meeste tv-muurbevestigingssystemen. Dit is belangrijk als je TV zowel aan een muur wordt bevestigd en de soundbar eraan wordt bevestigd.

2. Als de TV gemonteerd is, haal hem dan van de muur.

Misschien heb je je tv al gemonteerd als je besluit een soundbar toe te voegen, en als dat het geval is: maak je geen zorgen. Het is misschien een beetje een gedoe om hem te verwijderen en de soundbar in orde te maken, maar als je het goed doet hoef je het maar één keer te doen.

Als je TV niet gemonteerd is, kun je deze stap overslaan. Als je een nieuwe TV hebt die nog niet gemonteerd is, en je moet hem tijdens deze installatie aan de muur bevestigen, ga dan alvast de muurbeugel klaarzetten, want de plaatsing van de soundbar is gebaseerd op waar de muurbevestiging komt.

3. Verwijder de TV-beugel (indien nodig) en bekijk de plaatsing van de beugel.

Zoals eerder gezegd heb je misschien al een muurbeugel op je TV. Dat is niet erg. Dat is zelfs cruciaal, want de montagebeugel van de soundbar zal dezelfde gaten moeten gebruiken als de muurbeugel, dus je moet uitzoeken hoe deze beugels op elkaar komen te liggen.

Dit moet gemakkelijk te doen zijn: met de TV plat liggend plaats je de TV muurbeugel bovenop de TV op de plaats waar hij moet komen om de TV goed aan de muur te bevestigen. Als je de muurbeugel nog niet op de muur getest hebt – dat moet je eerst doen, zodat je de juiste gaten weet die je op je tv-beugel moet gebruiken.

Leg vervolgens de soundbarbeugel op de muurbeugel om visueel te bepalen welke gaten op de soundbarbeugel je gaat gebruiken op basis van waar de soundbar moet hangen. Je zult waarschijnlijk de soundbar in de buurt moeten hebben om dit te bevestigen. Als je schilderstiften of iets anders hebt waarmee je de gaten kunt markeren, ga je gang en markeer ze.

Vergeet niet voldoende ruimte te laten tussen de onderkant van de TV en de bovenkant van de soundbar om eventuele knoppen aan de bovenkant van het apparaat te kunnen bedienen.

4. Bevestig de muur en soundbar-beugel aan de TV

Het bevestigen van de muur en de soundbarbeugel zou nu een fluitje van een cent moeten zijn. Gebruik de gaten die je hebt gemarkeerd om er zeker van te zijn dat alles op de juiste plaats zit, en gebruik de hardware die bij je steun en beugel is geleverd om ze vast te zetten.

Een opmerking: je moet misschien nieuwe schroeven halen bij de ijzerhandel als de originele niet meer lang genoeg zijn. Als je één bout gebruikt die door de soundbarbeugel en de muurbeugel en dan in de achterkant van de TV is gedraaid, kan het zijn dat je geen schroefdiepte meer hebt om mee te spelen.

En dit is geen moment waarop je op zoiets wilt beknibbelen. Deze schroeven houden je TV aan de muur.

5. Controleer of je soundbar in de beugel past en monteer dan de TV opnieuw.

Nu alles bevestigd is, ga je verder en controleer je of de soundbar in de beugels past. Zo ja, dan kun je de TV opnieuw aan de muur bevestigen, zonder de soundbar. Dit is om extra gewicht of extra risico te voorkomen dat de twee apparaten samen vallen terwijl je de TV opnieuw monteert.

6. Bevestig de soundbar en test

Je bent nu eindelijk klaar om je soundbar aan de beugel te bevestigen, dus ga je gang en gebruik de meegeleverde hardware om de soundbar op zijn plaats te bevestigen. Nu kun je het apparaat via HDMI/HCMI Arc, Optical, RCA of Bluetooth aansluiten op de TV of het media-apparaat om het te testen.

Een ding om hier op te letten: zorg dat er genoeg ruimte is om de soundbar te bedienen als hij knoppen aan de bovenkant heeft. Als er niet genoeg ruimte is, moet je misschien de TV van de muur halen en de situatie van de montagebeugel veranderen.

Moet je een soundbar aan een TV monteren?

Een soundbar op een TV monteren is heel wat anders dan een soundbar onder of boven de TV zelf. Er zijn voor- en nadelen aan elk van de verschillende configuraties, en we gaan dieper in op boven- versus ondermontage en of surround sound al dan niet een betere optie is in jouw situatie.

Maar laten we voor nu eens kijken naar enkele details over hoe het wel of niet monteren van je soundbar aan je TV je ervaring kan veranderen.

Een soundbar apart monteren

Als je TV en soundbar apart gemonteerd zijn, blijft het geluid van je voorluidsprekers, dat bijna altijd geleverd wordt door je soundbar, op dezelfde plaats, zelfs als je je TV verplaatst.

Als je TV op een vaste steun staat, is dit waarschijnlijk geen groot probleem, als je een grote kamer hebt, heb je je TV misschien op een scharnierende steun staan, zodat je hem in verschillende richtingen kunt draaien. In dat geval is een op de TV gemonteerde soundbar cruciaal.

Een soundbar aan een TV monteren

Als je je TV op je soundbar monteert, zijn er veel voordelen. Ten eerste beweegt het geluid mee met de TV. Of je je tv nu kantelt of in een andere richting zet, je kunt ervoor zorgen dat het geluid gericht wordt op de persoon of personen die naar de tv kijken.

Een gemonteerde soundbar, zelfs als die verticaal wordt gedaan, waar we overigens een gids over hebben, zal ook de geluidskwaliteit verhogen omdat hij niet ergens zit of plat tegen een muur wordt geschroefd waar de geluidstrillingen door het oppervlak kunnen worden geabsorbeerd. Dit geeft je thuisbioscoop een nieuw geluidsniveau waar je van zult houden en laat het geluid verder van de voorkant van de kamer reizen.

Je soundbar niet monteren

Als je soundbar op je entertainment center zit, verzamelt hij stof, wordt hij sneller vuil, en is de kans groter dat hij beschadigd raakt, vooral als je kinderen of huisdieren hebt. Het kan ook bijdragen aan een rommelig gevoel. Het monteren van je soundbar is een prima manier om schade door ongelukjes te voorkomen en je thuisbioscoopkamer netter te houden, maar zoals we al eerder hebben uitgelegd zijn sommige configuraties beter dan andere.

Er valt echter iets te zeggen over de vraag of je je tv in het algemeen wel of niet moet monteren. In sommige gevallen heb je geen keuze, omdat je kamerontwerp alleen toelaat dat een TV hoog staat, maar als je wel een keuze hebt, wil je echt dat je TV op ooghoogte zit.

Aanbevolen soundbar-naar-TV beugel

Soundbar-naar-TV beugels zijn populair geworden, dus er zijn veel opties om uit te kiezen. Zoals bij elk ander product dat je koopt, wil je er zeker van zijn dat het van hoge kwaliteit is, dat je niet opgelicht wordt, en dat het vele jaren meegaat.

Ook al zijn er soundbar-naar-tv-bevestigingen die gemaakt zijn voor specifieke merken, een paar echt goede opties die we gevonden hebben zijn de ECHOGEAR Universele Soundbar beugel die besproken is bij “Stap 1” in het artikel.

Hij past op tv’s van 32 tot 70 inch, wat geweldig is voor grote thuisbioscopen, en hij past op grote merken als Samsung, Sony en Vizio. Het ontwerp is flexibel, zodat het past bij elk merk en model TV en soundbar. Hij past op alle soorten tv-muurbeugels, waaronder vaste, kantelbare, full-motion, scharnierende en interactieve.

Dus zelfs als je in de toekomst besluit een andere tv-beugel aan te schaffen, weet je zeker dat hij daar ook op past.

Bovendien is het gemakkelijk te installeren. Je hoeft er alleen maar vier bouten in te draaien en de installatievideo te bekijken om er zeker van te zijn dat je het goed doet. De hardware is inbegrepen.

Merkspecifieke opties

Als je graag de gemoedsrust hebt van een soundbar-to-TV mount die speciaal voor je soundbar is gemaakt, dan zijn er opties voor je. Bijvoorbeeld, de Sanus Soundbar beugel is gemaakt om compatibel te zijn met de SONOS Beam en werkt met elke tv-beugel.

Als je besluit dat het niet nodig is om je soundbar en TV samen te monteren, zijn er veel opties voor muurbeugels die gemaakt zijn voor specifieke soundbars of lijnen van soundbars, zoals de Bose Soundbar beugel van Vogel’s.

Tips voor optimale TV montage

Zoals gezegd is het belangrijk om in gedachten te houden dat ooghoogte optimaal is voor je TV of scherm in je thuisbioscoop. Dus als je je TV monteert, zijn hier enkele tips om ervoor te zorgen dat je je TV monteert om vermoeide ogen en nek te voorkomen en het kijken en luisteren te optimaliseren.

 • Als je besluit je TV veel hoger dan ooghoogte te monteren, kies dan een bevestiging die naar beneden gekanteld kan worden.
 • Zorg ervoor dat je stoelen een goede afstand hebben tot je gemonteerde TV om nekbelasting te voorkomen.
 • Kies een plaats door te beginnen op de laagst mogelijke hoogte, en als je besluit hem hoger te monteren, test het dan uit in kleine stapjes.
 • Hoe flexibeler de steun, hoe beter. Er zijn nu enkele zeer goed geprijsde bevestigingen van hoge kwaliteit, die aan veel verschillende voorkeuren van kijkers voor hoogte kunnen voldoen en vrij kunnen bewegen. Kijk eens naar de full motion bevestigingen zoals de ECHOGEAR Full Motion Scharnierende TV muurbeugel.

3 gedachten over “Hoe monteer je een soundbar aan een TV?”

 1. Wij hebben een Lg oled tv van 2018 zonder bleu tooth
  We hebben via de optische uitgang hier een Lg soundbar aangesloten
  Sinds kort heeft mijn echtgenote een hoorapparaat
  We hebben hierbij een Bleutooth zender aangeschaft die via de audio poort is aangesloten
  Dit werkt prima echter de sound bar werkt nu niet meer
  Hoe kunnen we dit probleem oplossen Ik lees iets over een HDMI poort Moet dit kunnen?
  Ik heb er totaal geen verstand van
  Door het wegvallen van de soundbar zit ik te denken aan een draadloze koptelefoon
  Welke mogelijkheden zijn hiervoor
  Gr
  Markus

  Beantwoorden
 2. Ik heb de JBL aangesloten op de tv met HDMI ARC aan beide kanten maar hij valt per avond enkele seconden weg met het geluid. Als ik hem aansluit op OPT of de tv speakers dan heb ik dat probleem niet. Kan iemand mij hier advies in geven wat er niet goed is .
  Ik heb een Phillips tv en een JBL 5.1 soundboard.

  Beantwoorden

Plaats een reactie