Hoe sluit je elke draadloze koptelefoon aan op elke TV?

Misschien wil je een programma op vol volume bekijken terwijl anderen in je huis slapen. Of misschien hou je van koptelefoons omdat ze geluiden en afleidingen in een naburige kamer of appartement onderdrukken. Wat de reden ook is, een draadloze of Bluetooth hoofdtelefoon op je TV aansluiten kan een beetje verwarrend lijken.

Om een draadloze koptelefoon op je TV aan te sluiten, moet je ofwel via Bluetooth verbinding maken met de TV, of de zender van de hoofdtelefoon via een 3.5mm of optische kabel met de TV verbinden. Je kunt de koptelefoon ook rechtstreeks op de media streaming bron aansluiten, in plaats van op de televisie.

Draadloze hoofdtelefoons zijn geweldig om privé te luisteren. Maar wat zijn de mogelijkheden en hoe verhouden ze zich tot elkaar? Kijk hieronder om te zien hoe je bijna elk type draadloze hoofdtelefoon aan je TV kunt koppelen, en ook wat tips om ze aan media-apparatuur te koppelen.

Er zijn verschillende manieren om draadloze koptelefoons op een TV aan te sluiten

De meest voorkomende draadloze hoofdtelefoons voor thuisbioscopen zijn tegenwoordig speciale draadloze hoofdtelefoons en Bluetooth hoofdtelefoons.

Deze twee soorten draadloze hoofdtelefoons hebben hun eigen voor- en nadelen; de verbinding is echter veel gemakkelijker met speciale draadloze modellen. Laten we eens kijken hoe deze twee verbindingsmethoden het tegen elkaar opnemen.

Speciale draadloze hoofdtelefoons (beste optie)

Zoals gezegd zijn de meeste TV’s nog steeds niet voorzien van Bluetooth, waardoor Bluetooth hoofdtelefoons moeilijker aan te sluiten zijn. Maar hoewel er diverse hoofdtelefoonopties zijn, is investeren in een speciale draadloze set, zoals de Avantree HT280 Draadloze Hoofdtelefoon de beste aanpak.

Speciale draadloze hoofdtelefoons, ook wel RF (radiofrequentie) hoofdtelefoons genoemd, worden meestal geleverd met een basisstation waarmee je rechtstreeks verbinding kunt maken met je TV via een 3.5mm analoge of optische kabel.

Het bijgeleverde basisstation fungeert als een draadloze antenne voor je koptelefoon, die vooraf ingesteld is om verbinding te maken met zijn unieke signaal. Met andere woorden, deze basis verbindt automatisch je draadloze hoofdtelefoon om signalen van en naar je TV toestel te zenden.

Speciale draadloze hoofdtelefoons geven je ook een aanzienlijk bereik. In feite bieden vele je een bereik tot 300 voet, zolang het signaal onbelemmerd is. Dus die snelle badkamerpauze of dat kortstondige loopje naar de keuken voor een boterham zal de audiostreaming van je favoriete film of streaming media niet onderbreken.

Er is echter een addertje onder het gras. Als je soundbar via de analoge of optische poorten op de achterkant van je TV is aangesloten, moet je de twee apparaten omwisselen. Verbindt je soundbar via HDMI of andere poorten, dan kan je draadloze hoofdtelefoon aangesloten blijven en blijven werken, maar moet je misschien de audio-uitgang op je televisie omwisselen.

Bluetooth koptelefoons (goede optie)

Bluetooth koptelefoons, zoals de Sony WH-XB910N, kunnen wat lastiger zijn als het gaat om het aansluiten op je TV. Sommige van de high-end, nieuwere TV’s die tegenwoordig op de markt zijn, hebben wel Bluetooth aansluitmogelijkheden.

Zoals met de meeste Bluetooth apparaten moeten zowel de TV als de koptelefoon in de “discovery” modus gezet worden. Je TV zal waarschijnlijk je koptelefoon detecteren en je vragen de keuze te bevestigen voordat je synchroniseert. Als je TV wel Bluetooth bevat maar niet met je koptelefoon lijkt te koppelen, komt dat waarschijnlijk door standaard instellingen op je TV.

Om de Bluetooth functie aan te zetten moet je op de meeste TV’s naar het “Opties” of “Instellingen” menu gaan. Raadpleeg de handleiding van je specifieke TV voor precieze instructies over het inschakelen van Bluetooth. (Bijvoorbeeld, Samsung TV’s vereisen dat je Bluetooth inschakelt via hun “Techniek” menu.) Als deze functie eenmaal ingeschakeld is, moet je je TV opnieuw opstarten en terugkeren naar je “Sound” menu.

Wat als de TV geen Bluetooth mogelijkheden heeft?

Als je TV geen ingebouwde Bluetooth mogelijkheden heeft, zul je in plaats daarvan moeten investeren in een Bluetooth audio zender zoals de Avantree Oasis Plus Bluetooth zender en ontvanger. De meeste adapters zijn oplaadbare, op batterijen werkende apparaten die je verbindt met de 3.5 mm analoge aansluiting of de optische poort van je TV, of ze krijgen stroom via een USB poort.

Als je TV ouder is, heb je deze poorten misschien niet. Je zult dan moeten investeren in conversiekabels waarmee je in plaats daarvan op RCA aansluitingen kunt aansluiten. Net als bij ingebouwde Bluetooth functies moet je je koptelefoon in de koppelstand zetten, zodat je audio zender hem kan detecteren.

Voordelen van Bluetooth koptelefoons

 • Bluetooth audio zenders zijn verkrijgbaar in verschillende prijzen. Sommige modellen zijn goedkoper dan speciale draadloze hoofdtelefoons, wat betekent dat dit voor sommigen een meer betaalbare optie kan zijn.
 • Investeren in een Bluetooth audio zender betekent dat je je favoriete hoofdtelefoon ook met je TV kunt blijven gebruiken.

Nadelen van Bluetooth koptelefoons

 • Bluetooth hoofdtelefoons hebben de neiging nogal beperkt te zijn als het op verbindingsafstanden aankomt. In feite zijn de meeste beperkt tot 30 voet, als dat al mogelijk is.
 • Geluidsvertraging kan een probleem zijn, afhankelijk van de kwaliteit van de Bluetooth audio zender die je gekocht hebt. Goedkopere modellen hebben er meestal het meest onder te lijden, dus investeren in een kwaliteitsvolle (en vaak duurdere) zender is essentieel.

Bluetooth koptelefoons op andere media-apparaten aansluiten

Bepaalde apparaten voor het streamen van media hebben wel Bluetooth functies. Hiertoe behoren apparaten zoals de meest populaire streaming sticks, en ook spelconsoles.

Streaming Sticks

Amazon Fire TV

Amazon Fire TV Stick op Non-Smart TV

Amazon staat Bluetooth connectiviteit toe met de Amazon Fire TV , Fire TV Cube, en Fire TV Stick. Nadat je je Bluetooth koptelefoon in de koppelstand hebt gezet, ga je naar de optie “Instellingen” van je Amazon apparaten.

Kies van daaruit de optie “Remotes and Devices” en kies “Bluetooth” uit de lijst. Zodra het Amazon apparaat de koptelefoon detecteert, kun je hem uit de lijst kiezen en koppelen.

Android TV

Niet alle Android TV boxen bevatten een Bluetooth functie, dus zorg ervoor dat je de specificaties leest of dit een mogelijkheid is die je wilt voordat je er een koopt.

Als je Android TV toestel deze functie wel heeft, koppel je de hoofdtelefoon zoals je dat met elk ander Android product zou doen. Nadat je je koptelefoon in de koppelstand hebt gezet, ga je naar de optie “Instellingen” op je Android TV toestel en kies je “Bluetooth”. Zo kun je je koptelefoon kiezen en koppelen.

Apple TV

Apple TV producten zijn compatibel met Bluetooth koptelefoons. Net als bij de Amazon Fire TV kies je onder het menu “Settings” de optie “Remotes and Devices”.

Terwijl je koptelefoon in de koppelstand staat, selecteer je “Bluetooth” en klik je op je koptelefoon om hem te koppelen en met je Apple TV te verbinden.

Roku

De Roku functies hangen grotendeels af van welk type Roku product je gekocht hebt. Sommige bevatten een afstandsbediening met een 3.5mm aansluiting, waarmee je vervolgens een bedrade hoofdtelefoon in de afstandsbediening kunt aansluiten en TV audio kunt horen.

Hiertoe behoren de Roku 3 en Roku 4 modellen. Andere modellen echter, zullen het gebruik van Private Listening nodig hebben. Download met je Android of iOS telefoon of tablet de officiële Roku app. Als die geïnstalleerd is, zorg dan dat zowel je telefoon/tablet als je Roku streaming apparaat allebei op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zitten.

Verbind je Bluetooth koptelefoon met je telefoon of tablet. Nadat deze zijn aangesloten, start je de Roku app op je telefoon/tablet. Onderaan in het app-scherm staat een optie “Remote Tab” die je moet kiezen.

Hoewel je koptelefoon al eerder aan je telefoon gekoppeld is, moet je opnieuw de koppelmodus van je koptelefoon en de Bluetooth verbindingsmodus van je telefoon activeren.

De Roku app zal dan een koptelefoon-icoontje laten verschijnen. Houd dit pictogram ingedrukt tot het koppelen voltooid is. Je koptelefoon zal nu gekoppeld zijn met je Roku streaming apparaat.

Gameconsoles

PS4 en PS5

Je moet weten dat de PS4 en PS5 alleen werken met specifieke Bluetooth koptelefoons. Door een Bluetooth audiozender toe te voegen kun je dit echter omzeilen, net als bij je TV. Dat gezegd hebbende, kun je met je PlayStation 4 (PS4) afstandsbediening ook een bedrade hoofdtelefoon rechtstreeks op je controller aansluiten via een 3,5 mm analoge aansluiting.

Om op deze bedrade hoofdtelefoon over te schakelen, moet je naar je PlayStation’s Instellingenmenu gaan en in de daaropvolgende lijst “Apparaten” kiezen. Kies van daaruit “Audio Devices” en kies de optie “Output to headphones” om deze functie in te schakelen. Als je je Playstation 4 of 5 gebruikt om media te streamen, zoals Netflix, kan dit een optie voor je zijn.

Xbox One

De Xbox One maakt op geen enkele manier een Bluetooth verbinding mogelijk. Nieuwere modellen hebben echter een ingebouwde 3,5 mm analoge aansluiting op hun controllers, zoals de PS4 en PS5 controllers. Oudere modellen hebben dat niet; je zult een stereo koptelefoon adapter moeten kopen voor gebruik met deze controllers.

NVIDIA Shield TV

NVIDIA Shield apparaten zijn ook geschikt voor Bluetooth. Kies in het servicemenu de optie “Wireless and Networks”. Met je koptelefoon in koppelmodus, selecteer je vervolgens de optie “Aangesloten apparaten” op je NVIDIA Shield TV Pro toestel.

Zodra je koptelefoon in de lijst verschijnt, selecteer je hem om te koppelen en te verbinden. Je moet opmerken dat NVIDIA Shield TV Pro niet automatisch terugschakelt naar de hoofdaudio-uitgang als je Bluetooth koptelefoon uitgeschakeld is. Je zult handmatig tussen de twee moeten schakelen als dat nodig is.

2 gedachten over “Hoe sluit je elke draadloze koptelefoon aan op elke TV?”

 1. Beste, voor een gehandicapt iemand zoek ik de volgende mogelijkheid. Een Bluetooth Headset is verbonden met een TV die voorzien is van Bluetooth. Er wordt TV gekeken en het geluid gaat via de Headset. Midden in een spannende film gaat de Smartphone (Android) over. Door de Headset op het hoofd wordt het geluid van de telefoon niet gehoord.
  In mijn auto zit een autoradio die via Bluetooth verbonden is met mijn Smartphone. Ik ben naar mijn autoradio aan het luisteren. Op een bepaald moment gaat mijn telefoon. Het geluid van de autoradio gaat zachter, ik hoor de telefoon overgaan. Nu kan ik kiezen of ik de telefoon wil beantwoorden of niet. Dit is eigenlijk precies wat we op haar televisie willen verwezenlijken. Kunt u mij iets dergelijks leveren? Zo ja, dan graag prijzen en levertijden.
  Met vriendelijke groet,

  Beantwoorden

Plaats een reactie