Kun je Dolby Atmos krijgen bij een Youtube video?

Dolby Atmos wordt mainstream met zijn geweldige surround sound technologie. Dankzij de filmische ervaring die het geluidsformaat biedt, bieden bijna alle nieuwste hardware en streamingdiensten ondersteuning voor Atmos. Dit brengt de vraag: kun je Dolby Atmos krijgen bij YouTube video’s?

Je kunt Dolby Atmos niet krijgen bij YouTube video’s. Elke YouTube video die wordt geüpload is gecodeerd voor 2.0 stereogeluid. YouTube video’s ondersteunen geen surround sound formaten, waarschijnlijk omdat dit meer bandbreedte en opslagruimte per video vereist. YouTube TV ondersteunt echter wel 5.1 kanalen audio.

Ook al kun je geen Atmos krijgen met YouTube video’s, je kunt toch 5.1 surround sound gebruiken met films en TV shows op YouTube TV. Het enige wat je moet doen is je streamingapparaat koppelen aan audioapparatuur die surround sound audio ondersteunt. Bovendien hosten veel andere streamingdiensten enorme databanken met Atmos-content.

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos levert een meeslepend 3D-geluid dat een omhullend effect creëert, waardoor personen het gevoel krijgen dat ze zich aan de andere kant van het tv-scherm bevinden. Het brengt de beelden op de TV tot leven.

Je hoort de geluiden in de film zoals je die in werkelijkheid zou horen. Alles, van het lage zoemende geluid van een bij tot een luide explosie, voelt echt en glashelder aan.

Ook de plaatsing van het geluid speelt een essentiële rol in de Atmos-technologie. De producenten controleren elk detail van de geluidsomgeving, inclusief het volume van het geluid en de plaatsing. Dat maakt het zo realistisch.

Geluidstechnici kunnen tot 118 unieke geluiden toevoegen om een heel geluidslandschap te creëren dat je hoort in een Dolby Atmos Film.

Er zijn ook 2 verschillende soorten Atmos. Er is Dolby Atmos voor films en TV-programma’s, en er is Dolby Atmos Music, wat hetzelfde concept is als normale Atmos, maar dan voor muzieknummers en bepaalde albums.

Kunnen normale YouTube video’s Dolby Atmos Audio hebben?

Zoals gezegd ondersteunt YouTube momenteel geen Dolby Atmos. Voorlopig kunnen standaard YouTube video’s alleen stereo (2.0 kanalen) audio afspelen.

Er zijn nogal wat redenen waarom YouTube Dolby Atmos niet ondersteunt, we noemen er hieronder een paar:

Het zou meer bandbreedte en opslagruimte vergen

Kijkend naar de bedrijfsopzet van YouTube, is het platform afhankelijk van de door zijn gebruikers gegenereerde inhoud om winst te maken. Omdat de meeste YouTubers niet meer dan een paar honderd of duizend abonnees hebben, zijn de meeste video’s op YouTube helemaal niet winstgevend voor het bedrijf.

Ook zou ondersteuning voor Dolby Atmos meer opslagruimte vereisen, samen met meer behoefte aan bandbreedte. Het zou het voor YouTube niet waard zijn om te betalen om alle video’s geschikt te maken voor Atmos, als zo veel ervan helemaal niet winstgevend zijn.

Onvoldoende vraag van YouTubers

Simpel gezegd voelen de makers van YouTube-content geen enorme behoefte om Dolby Atmos-geluid in hun video’s op te nemen.

Met zoveel mensen die inhoud uploaden op YouTube, zijn er maar een paar makers die Atmos-geluid volledig zouden kunnen gebruiken.

En dat komt niet alleen door de extra complexiteit van het maken van inhoud die Atmos-geluid zou kunnen ondersteunen. De meeste videothema’s zijn perfect ingesteld op het stereogeluid dat op YouTube beschikbaar is.

Immers, zou een video met een taartrecept beter geluid nodig hebben met 3D geluidseffecten en extra overhead speakers? Eenvoudig beantwoord: nee.

Ondersteunt YouTube TV Dolby Atmos?

YouTube TV ondersteunt momenteel geen Dobly Atmos. Ze hebben echter onlangs hun technologie bijgewerkt om 5.1 surround sound te ondersteunen via de Dolby Digital audio codec.

Afgezien daarvan biedt YouTube TV ook uitbreidingsmogelijkheden om 4K-films en tv-programma’s te ondersteunen. Het is ook mogelijk om Dolby Digital 5.1 surround sound content te downloaden en op te slaan op de DVR voor offline toegang.

Dit is echter niet inbegrepen in het standaard maandelijkse YouTube-abonnement. Gebruikers moeten extra betalen om van deze functie te kunnen genieten.

Heeft YouTube Music Dolby Atmos muziek?

Helaas is YouTube Music niet compatibel met Dolby Atmos Music. Er zijn geruchten die stellen dat YouTube mogelijk Dolby Atmos Music implementeert in YouTube Music, maar tenzij er officiële verklaringen van het team worden vrijgegeven, is het beter om nu nog geen conclusies te trekken.

YouTube Music maximaliseert momenteel op 256kbps AAC. Dat is eigenlijk relatief laag in vergelijking met Tidal, Amazon Music Unlimited en Apple Music.

Hopelijk zullen we, na het beschikbaar maken van 5.1 streaming op YouTube TV, binnenkort ook kwaliteitsupgrades ervaren bij YouTube Music.

Tot die tijd kun je andere streaming platforms gebruiken om naar Dolby Atmos Muziek te luisteren, zoals Tidal, Amazon Music Unlimited, of Apple Music.

Waar kun je Dolby Atmos films, tv-programma’s en muziek afspelen?

Gelukkig hosten veel streamingopties Dolby Atmos content. Maar voordat je die opties gaat verkennen, moet je ervoor zorgen dat je er de juiste apparatuur voor hebt.

Het is bijvoorbeeld essentieel om je TV aan te sluiten op een AV-receiver die Atmos audiotracks ondersteunt. Interessant is dat je hiervoor geen hoge luidsprekers nodig hebt. Je weet wel, het soort dat uiteindelijk gaten in je plafond maakt?

Integendeel, je kunt budgetvriendelijke AVR’s vinden die geluidservaringen creëren vanaf de hoogte van de luisteraar. Je kunt zelfs Soundbars krijgen met naar boven gerichte luidsprekers die een soortgelijke ervaring creëren als bovenluidsprekers.

Hier is een geweldige Dolby Atmos soundbar vergelijkingsvideo als je geïnteresseerd bent in soundbars!

Streaming platforms om Dolby Atmos inhoud te bekijken

Sinds de introductie van Dolby Atmos in 2012 is er veel materiaal uitgebracht met dit nieuwe audioformaat. Moderne audiotechnologie en -apparatuur maken het mogelijk om thuis bijna bioscoopgeluid te bereiken.

En nu de vraag naar meeslepende geluidservaringen blijft toenemen, laten streamingdiensten geen middel onbeproefd om deze zo dicht mogelijk bij hun gebruikers te brengen.

Hier zijn enkele van de populairste platforms die inhoud van Dolby Atmos streamen.

Netflix

Ongetwijfeld is Netflix bij bijna iedereen geliefd. De app is beschikbaar voor gebruikers uit verschillende landen en heeft een enorme schare fans. Het platform herbergt tonnen films, shows, documentaires en andere soorten.

Het zou moeilijk te geloven zijn als we zouden zeggen dat Netflix geen Dolby Atmos ondersteunt. Gelukkig is dat niet het geval. Netflix ondersteunt wel degelijk Atmos-geluid. Je moet echter wel een top-tier service plan aanschaffen om het te kunnen gebruiken.

Disney Plus

Een andere populaire streaming app, Disney Plus heeft ook tonnen verschillende Dolby Atmos films en TV shows.

Hoewel er genoeg video’s te bekijken zijn op Disney Plus, ondersteunt het niet veel besturingssystemen. Typisch is dat de ervaring niet consistent is met Android TV’s.

Apple TV+

Vlak voor het begin van 2019 bracht Apple een update uit om Atmos te ondersteunen via zijn Apple TV 4K. Om video’s met het 3D surround sound formaat te streamen, moet je je Apple TV 4K koppelen aan een soundbar of AV-receiver die Atmos ondersteunt, net als elke andere streamingdienst.

Bijna elke originele release van Apple ondersteunt Dolby Atmos audio. Apple TV beschikt ook over een uitgebreide bibliotheek met materiaal dat Atmos ondersteunt.

Amazon Prime Video

Verrassend genoeg rolde Amazon de ondersteuning voor Atmos content uit via zijn hardware zoals fire sticks en streaming boxen, lang voordat het hetzelfde introduceerde bij zijn Prime Video dienst. Waar het echter om gaat is dat het nu gedaan is.

Gelukkig is het nu mogelijk om de ongeëvenaarde surround sound effecten te ervaren met Amazon Prime Video. Je kunt in principe elke tv of mediaspeler van het bedrijf gebruiken, en het zou uit de doos moeten werken.

Helaas is de videoselectie misschien beperkt tot een klein aantal keuzes. Hopelijk werkt het bedrijf eraan om de bibliotheek met Atmos-geschikte inhoud snel uit te breiden.

Vudu

Vudu, een hoogwaardige streamingdienst van Walmart, biedt een enorme lijst van Atmos-geschikte titels met ondersteuning van compatibele hardware.

De lijst begint bij een paar spelconsoles zoals de Xbox One X en Xbox One S, verspreidt zich naar verschillende tv-merken zoals Samsung, LG, Sony TV’s, enz. en werkt ook op veel moderne mediaspelers.

Als vuistregel moet je altijd de ondersteuning voor Atmos op je apparaat bevestigen. Niet elk tv-model van het ondersteunde merk zal hieraan voldoen.

Platforms om naar Atmos-muziek te luisteren

Waarom zouden we ons beperken tot Atmos filmsoundtracks als je hetzelfde niveau van sensatie ook met muziek kunt ervaren?

Wat begon als een langzame start na de introductie van de Atmos Blu-ray Audio disc in 2015 heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Tegenwoordig zijn er veel Atmos-gemixte tracks beschikbaar op verschillende platforms. Met de juiste uitrusting kun je op een heel ander niveau van muziek genieten.

Om toegang te krijgen tot Dolby Atmos muziek kun je bladeren door Amazon Music HD, Tidal en ook Apple Music.

Welnu, de reis van remixen beschikbaar bij Blu-ray discs naar de originele Atmos release van ‘The Beatles Get Back’ is echt opmerkelijk.

Hoe Dolby Atmos bekijken op tablets en smartphones?

Omdat onze generatie steeds meer neigt naar mobiel video browsen vanaf tv-schermen, is het gerechtvaardigd om ook op deze apparaten dezelfde geluidservaring te verwachten. Maar hoe kun je Atmos-content bekijken op tablets of smartphones?

Het goede nieuws is dat Atmos soundtracks wel ondersteuning hebben op een paar tablets en veel verschillende smartphones. Je kunt bijvoorbeeld de Amazon Kindle Fire HDX 8.9 krijgen om inhoud met surround sound te bekijken. Je moet dan wel de koptelefoon op het apparaat aansluiten.

Hetzelfde geldt voor de Amazon Fire HD 10. Vergeet alleen niet dat de geluidservaring misschien niet eens in de buurt komt van wat je hoort van de nieuwste soundbars of traditionele thuisbioscoopopstellingen.

Als we het over smartphones hebben, zijn er veel telefoons die Atmos-geluid kunnen afspelen. Merken als OnePlus, Apple, Samsung en enkele anderen hebben al smartphones uitgebracht die Dolby Atmos geluid verwerken.

Plaats een reactie