Kun je een 4K Fire TV Stick gebruiken op een niet-4K TV?

Overweeg je de aanschaf van een 4K Fire TV Stick, of heb je er onlangs een gekocht? Of je nu moeite hebt om te beslissen met welke TV je hem wilt koppelen of je niet zeker weet of hij geschikt is voor je TV opstelling, je vraagt je misschien af of een 4K Fire TV Stick goed kan werken met een niet-4K TV.

Een 4K Fire TV Stick zal werken met een niet-4K TV. Hij zal echter beperkt zijn tot de maximale resolutie van de niet-4K TV (waarschijnlijk 1920 x 1080). Hij zal geen 4K of high-definition beeld kunnen leveren, omdat niet-4K TV’s geen HDR ondersteunen.

Er zijn voor- en nadelen aan het gebruik van een 4K Fire TV Stick met een niet-4K TV, maar het kan de moeite waard zijn om door te gaan en de 4K Fire TV Stick te kopen. Met de extra functies en de waarschijnlijkheid dat hij uiteindelijk in de toekomst op een 4K TV gebruikt zal worden, vind je hem misschien de betere optie.

Verschil tussen 4K en niet-4K TV’s

De meeste mensen zijn bekend met 4K TV’s en niet-4K TV’s. Nu er 4K en andere TV’s met hogere resoluties beschikbaar zijn, vraag je je misschien af wat het echte verschil is tussen TV’s die niet 4K zijn en TV’s die dat wel zijn. Zijn ze echt zo verschillend?

Er zijn vandaag veel verschillende soorten 4K en niet-4K TV’s op de markt, en het kan moeilijk zijn om het overzicht te houden. Laten we dus tot de basis komen en uitzoeken wat ze elk bieden.

Resolutie

Als het om resolutie gaat, staan 4K TV’s bekend om hun ultra-hoge definitie (Ultra HD of UHD), terwijl de meeste gewone TV’s gewoon het label ‘hoge definitie’ krijgen. De hoeveelheid definitie heeft betrekking op de resolutie en de pixels die de TV biedt.

Wat de specs voor resolutie betreft, hebben alle 4K TV’s een hogere resolutie dan alle niet-4K TV’s. De 4K resolutie bedraagt 3840 x 2160 pixels om een gedetailleerd, ultra-scherp en helder beeld te geven.

Daarentegen hebben de meeste niet-4k TV’s 1920 x 1080 pixels of minder.

Verschillende manieren van meten

De aanduiding 4K TV verwijst naar de ~4000 horizontale pixels. Typisch wordt de resolutie van 4K TV’s aangeduid volgens de verticale pixels, terwijl niet-4k TV’s hun verticale lijnen gebruiken om hun hoge definitie resolutie te vormen.

Ter vergelijking: een typische 4K TV heeft verticaal ongeveer 2160 pixels.

Terugschalen

Meestal zal een opname op een 4K TV naar een lagere resolutie geschaald moeten worden. Men kan een 4K resolutie willen schalen naar een 2K hoge definitie uitvoer.

Het is gebleken dat bij vergelijking van de videokwaliteit van 4K, die naar 2K geschaald moet worden, de beeldkwaliteit merkbaar gedetailleerder is dan van de opname in 2K als standaard.

Voor gebruikers die bewegende beelden van de hoogste kwaliteit verwachten, voldoet 4K aan alle eisen. Naarmate de videoresoluties over de hele linie omhoog kruipen, zal 4k uiteindelijk normaal, of zelfs standaard worden.

Op dit moment is het nog stevig het hoge segment van de televisies, maar over een paar jaar zal het schokkend worden om een TV te zien draaien op 1080p of 2k.

Aanbevolen kijkafstand

Door de toename in resolutie van 4K TV’s ten opzichte van niet-4K TV’s kan de kijker zich met 4K TV’s veel dichterbij plaatsen en tegelijk genieten van een schoner en helderder beeld.

De optimale aanbevolen afstand voor een 4K TV kan twee keer dichter zijn dan de aanbevolen afstand voor een niet-4K TV. Bij het kijken naar een 4K TV is de ervaring het best als je dichtbij zit.

Het kan interessant zijn om je Fire TV op een 4k projector aan te sluiten, wat een prima optie is. Merk op dat als je dat doet de kijkafstand sterk verandert, maar we hebben hier een ander artikel waarin we enkele van de details bespreken.

Verschil tussen de gewone en 4K Fire TV Sticks

Fire TV Sticks zijn uiterst handig, vooral als je een Amazon Prime lid bent. Als je zowel een gewone Fire TV Stick als een 4K Fire TV stick overweegt, zijn hier enkele van de belangrijkste verschillen tussen de twee.

De belangrijkste conclusie is dat, als je een 4K TV hebt of denkt er in de komende jaren misschien een te kopen, het waarschijnlijk je geld waard is om te upgraden naar de 4K TV Stick om je opstelling zo goed mogelijk toekomstbestendig te maken.

Ontwerp en bouwkwaliteit

Als het op de algemene structuur aankomt, zijn 4K Fire TV Sticks een groter formaat dan klassieke Fire TV Sticks. De klassieke Fire TV Stick is bijna zo groot als een draagbare USB externe harde schijf, en de 4K Fire TV Stick heeft een grote vierkante vorm.

Dit komt omdat hij geavanceerdere rekencomponenten inpakt om het videosignaal van hogere kwaliteit te verwerken. Beide apparaten zijn studieus en een beetje lomp, wat niet erg is omdat ze ontworpen zijn om uit het zicht te blijven.

De bedieningsknoppen zijn hetzelfde, met een mooie zacht aanvoelende afwerking die een plezier is om te gebruiken maar de verkeerde aandacht van huisdieren zou kunnen trekken… gelukkig zijn ze relatief goedkoop te vervangen.

Kenmerken

De 4K Fire TV stick heeft een Ultra High Definition die HDR, HDR+, en Dolby Vision ondersteunt, wat meer pixels en meer beeldhelderheid betekent voor een betere kijkervaring.

Dit is een belangrijke upgrade voor Amazon Prime gebruikers, want Prime Video heeft een aantal titels met Dolby Audio. Een gewone Fire TV Sticks ondersteunt slechts tot 1080p.

Maar om naar video’s van 4K hoge kwaliteit te kunnen kijken, moet je televisie 4K-geschikt zijn.

Prijs

Er is geen groot verschil tussen de prijs van de nieuwste Fire TV Sticks en de nieuwste 4K Fire TV Sticks. De duurdere 4K Fire TV Stick (op Amazon) zal een verbeterde kijkervaring bieden in vergelijking met de Fire TV Stick (op Amazon), maar ze werken allebei op elke TV met een HDMI poort.

Plaats een reactie