Kun je een beamer gebruiken als TV?

Beamers bieden een ongeëvenaarde keuze aan schermgrootte voor hun prijs, met veel beamers met een scherm van 100 inch die ver onder de prijs van een 55 inch of 65 inch televisie komen. Maar hoe zit het voor andere inhoud dan films en prestige-TV programma’s? Hoe zit het met gewoon dagelijks gebruik: je sitcoms en favoriete nieuwskanalen? Zijn beamers daar ook goed voor?

Je kunt een beamer absoluut gebruiken voor normaal, alledaags TV kijken. Het kan geen kwaad voor de beamer (hoewel de levensduur van de lamp er sneller door kan verminderen), en het kan leiden tot een betere algemene TV-kijkervaring, tegen een lagere prijs dan de meeste grotere televisies.

Niet alleen dat, maar het is ook een onmiskenbare flex om je neus te kunnen ophalen voor de “gebogen-65-inch dit” of “Samsung quantum dot dat”. Een beamer mag dan duur zijn, maar hij is niet duurder dan een hele grote TV. Hij heeft veel meer een wow-factor in een ruimte, maar het is de moeite waard enkele van de voor- en nadelen in detail te bespreken, waaronder het feit dat beamers veel beter zijn voor je ogen.

Voor- en nadelen van een beamer voor alledaags kijken

Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van een beamer voor alledaags kijken een goed idee of een minder goed idee is. Het hangt af van de ruimte waarin de beamer kan staan, de mensen die kijken, en nog veel meer!

Voordelen van een beamer voor dagelijks kijken

BenQ TK700STI beamer

Onmiskenbaar prijsvoordeel ten opzichte van grote tv-opties

Wat is de best verkochte, grootste TV die je op Amazon kunt kopen? Op het moment van schrijven spant de LG 86NANO916PA 86″ 4K Ultra HD Smart LED TV die kroon, en hij doet dat voor een prijs van bijna tweeduizend dollar. Dat is een serieuze prijs, en het lijdt geen twijfel dat deze TV je van je sokken zal blazen als het gaat om prestaties, beeldkwaliteit, enz. enz.

Maar hier komt het: deze TV is nog steeds 14% kleiner dan een 100-in beeldscherm, en een beamer die dat ook kan is de helft goedkoper. Letterlijk. De BenQ TK700STi 4K beamer, bijvoorbeeld, komt op minder dan de helft van de 86″ LG TV, en is ontworpen voor, niet een 100-inch scherm, niet een 200-inch scherm, maar een maar liefst 300-inch diagonaal projectiescherm.

Als je doel groot is, is het geen twijfel dat beamers in het voordeel zijn. En als je al verkocht bent, kun je hier enkele van onze aanbevelingen voor beamers bekijken, maar blijf lezen voor meer over de voor- en nadelen.

Indrukwekkende gebruikerservaring

Het grote scherm maakt video gewoon meeslepender. Of het nu gaat om nieuws, sitcoms, of een Blockbuster film, een enorm scherm om al je “gewone” inhoud op te bekijken maakt het allemaal veel boeiender. Het neemt een deel van je leven – een wekelijks ritueel van naar je favoriete programma’s kijken, misschien – en verheft die ervaring tot iets wezenlijkers.

Een verrassend voordeel is dat het grotere scherm in feite gemakkelijker is voor de ogen omdat het meer van je gezichtsveld inneemt, en zo de manier nabootst waarop licht in de echte wereld werkt. Als je veel TV kijkt en last hebt van vermoeide ogen, kan de overstap naar een beamer die problemen in feite doen verdwijnen.

Nadelen van een beamer voor alledaags kijken

Viewsonic X10-4K LED beamer

Beamers hebben hogere gebruikskosten door de levensduur van de lamp

De typische levensduur van beamerlampen bedraagt ongeveer 2000 uur, en dat is snel voorbij als je de beamer gebruikt voor alledaags TV kijken. Om precies te zijn, als je het type bent dat ‘s morgens de TV op de achtergrond laat aanstaan en dan de hele avond, is het denkbaar dat je 8 uur per dag aan gebruikstijd krijgt, en dat telt op tot 2000 uur na slechts 250 dagen.

Nog niet eens een heel jaar. De beamer industrie, en vooral die van de duurdere beamers zoals die hierboven, stappen echter over van traditionele gloeilampen met een lage levensduur op LED lampen met een lange levensduur.

Dit stuwt de levensduur van de lamp een orde van grootte omhoog. Als we het voorbeeld hierboven nemen, heeft de BenQ een lamplevensduur die 4000 uur gebruik claimt. Bij onze 8-uur-per-dag metriek is dat minder dan 1,5 jaar. Dus, als je een beamer met LED-lamp neemt zoals de Viewsonic X10-4K beamer, kan dit “minpunt” totaal irrelevant zijn.

En er is hier misschien nog een verborgen voordeel, namelijk dat de beamer waarschijnlijk iets goedkoper is in het gebruik dan een Televisie.

Het kan moeilijk zijn om daadwerkelijk TV op je beamer te krijgen

Voor streaming diensten die als apps draaien, of als streaming sticks, zijn er meestal vrij eenvoudige oplossingen om inhoud op je beamer te krijgen: welk kastje je ook gebruikt om je opstelling te draaien (misschien is het een computer of een Xbox) je kunt bijna altijd gewoon Netflix of Hulu downloaden en gaan.

Voor traditionele TV feeds die je van een provider koopt, echter, zijn er misschien wat meer uitdaginen. Als je kabelkastje aan de muur vastgemaakt moet worden waar het toegang kan krijgen tot een Ethernet of Kabel aansluiting, wordt plaatsing een probleem. Zet je het kabelkastje bij de beamer, dan moet je daar de kabelleiding naartoe leiden.

Zet je het kabelkastje bij de aansluiting, dan moet je nu HDMI van de beamer terug naar die plek laten lopen. Het gebruik van een Wireless HDMI Kit kan dit probleem handig voor je oplossen, of je kunt van je leverancier een draadloze kabelbox krijgen. Dit is echter beslist een extra stap die je moet overwegen als je gewone TV op je beamer wilt kijken.

Gecompliceerdere audio-installatie

TV’s zullen bijna altijd ingebouwde luidsprekers hebben die goed genoeg zijn voor dagelijks gebruik. beamers…niet zozeer. Als ze wel ingebouwde luidsprekers hebben, klinken ze vaak goedkoop, met blikkerige hoge tonen en onbestaande lage tonen.

Waar een Televisie groot genoeg is om linker en rechter audioluidsprekers te hebben, heeft een beamer niet alleen geen breedte om mee te spelen, maar is hij vaak boven je gemonteerd, niet op het video-oppervlak, zodat het gebruik van het ingebouwde geluid van de beamer snel oud wordt.

Dit betekent dat je met een beamer een geluidsprobleem moet oplossen waar je met een Televisie helemaal niet mee hoeft te rommelen.

Conclusie

Je ziet nu dus waarom een beamer gebruiken voor gewoon TV kijken niet alleen mogelijk is, het kan zelfs een aantrekkelijke optie zijn. Als je al een grote TV wilt aanschaffen, kan een beamer een manier zijn om een nog betere ervaring te krijgen zonder veel geld op te offeren, of zelfs door minder uit te geven.

2 gedachten over “Kun je een beamer gebruiken als TV?”

    • Hallo Marike,

      Deze beamer is waarschijnlijk niet geschikt voor jouw gebruik. De lamp van de beamer geeft te weinig licht om op klaarlichte dag tv te kijken. Ook kan de lamp van deze beamer niet vervangen worden, dus na 20.000 uur zul je de hele beamer moeten vervangen. Hopelijk geeft dit je genoeg informatie.

      Beantwoorden

Plaats een reactie