Kun je een smart TV gebruiken zonder internet?

Naar schatting heeft een op de drie huizen een slimme tv. Niet iedereen heeft echter toegang tot een Wi-Fi-verbinding, wat een probleem kan opleveren. Betekent dit dan dat je alleen een leeg scherm krijgt als de tv wordt aangezet of als hij geen internetverbinding heeft? Met andere woorden, is het zelfs mogelijk om een Smart TV te gebruiken zonder internet?

Je kunt een smart TV gebruiken zonder internet, maar het is moeilijker om toegang te krijgen tot de inhoud die je wilt, vooral van streaming toepassingen die niet werken zonder verbinding. Daarnaast zijn er andere functies die je zult missen en waarvan je op de hoogte moet zijn, mocht je proberen een Smart TV te bedienen zonder Wi-Fi.

Zoals zojuist werd opgemerkt, kun je een smart TV gebruiken zonder internet, maar je zult een aantal functies en mogelijkheden missen. Als je een smart TV gebruikt en geen Wi-Fi hebt, let dan op wat hieronder is geschreven, want dan krijg je een beter idee van wat hij wel en niet kan doen zonder Wi-Fi, waaronder het downloaden van apps en het ontvangen van firmware-updates naast andere functies.

Een Smart TV gebruiken zonder Wi-Fi

Het lijkt alsof je niet veel kunt doen met een smart TV zonder Wi-Fi, maar dat is niet per se waar. Vergeet niet dat je een indrukwekkende beeldkwaliteit krijgt, en het is een merkbaar verschil met een basistelevisie. Een smart TV wordt ook geleverd met veel poorten, zodat je de meeste, zo niet al je externe apparaten kunt aansluiten.

Inhoud streamen

Ook al kun je zonder Wi-Fi geen streaming apps downloaden, dat betekent niet dat je vastzit aan alleen lokale televisiezenders. Kijk eens naar de apparaten die je op de tv hebt aangesloten, je kunt waarschijnlijk nog steeds beperkte inhoud streamen.

Met een aangesloten dvd-speler kun je de nieuwste films op schijfjes bekijken. Dat geldt ook voor Blu-ray spelers en spelcomputers. Je kunt ook een hotspot gebruiken om de TV met het internet te verbinden, maar dan wil je oppassen voor kosten voor dataverbruik.

PlayOnPlus

PlayOnPlus is een handige functie waarmee je Netflix en andere streaming content kunt bekijken zonder internetverbinding. Selecteer de show of film die je wilt bekijken met je met Wi-Fi verbonden mobiele apparaat.

Als je dat apparaat op een HDMI-poort kunt aansluiten, kun je het op je smart TV bekijken. Het is vergelijkbaar met het spiegelen van inhoud van je mobiele telefoon naar een ander apparaat.

Hoe een telefoon spiegelen naar een smart tv

Als je thuis geen internetverbinding hebt, maar toch inhoud naar je smart TV wilt streamen, kun je je mobiele telefoon gebruiken. Het vereist wel dat beide apparaten compatibel zijn, samen met een HDMI kabel (meer over HDMI in onze gids).

Je moet kijken of je telefoon en tv allebei instellingen hebben waarmee de twee apparaten kunnen synchroniseren. Als je smart-tv deze functie niet ondersteunt, ben je vaak beperkt tot lokale zenders en dvd’s.

Niet alle Android-telefoons staan mirror casting toe, dus controleer eerst je apparaten. Als de televisie het internetsignaal van je telefoon wel herkent, sluit dan de HDMI-kabel aan op beide apparaten.

Je hebt dan een snoer dat zich door de kamer uitstrekt van je handapparaat naar de smart tv, (en als het niet lang genoeg is, hebben we een gids over hoe je het kunt verlengen) maar je kunt de gespiegelde inhoud bekijken. Het is geen ideale oplossing, maar het werkt zolang beide apparaten de functie ondersteunen.

Mogelijkheden van slimme tv’s

Je kunt veel doen met een slimme tv. Sommige vereisen internet, terwijl andere het genieten van films, shows en spelletjes wat handiger maken. Een van de beste eigenschappen van een Smart TV is het aantal HDMI-poorten.

Op een standaard televisie heb je bijvoorbeeld meestal maar één HDMI-poort die gedeeld wordt door al je apparaten.

Op een smart tv daarentegen kun je alles aansluiten, van dvd-spelers tot soundbars tot spelcomputers.

Je hoeft niet telkens van aansluiting te wisselen als je een film wilt bekijken of een spelletje wilt spelen, wat misschien wel het beste deel is van het gebruik van een Smart TV, afgezien van de mogelijkheid om inhoud te streamen, wat me bij het volgende punt brengt.

Streaming van inhoud en lokale kanalen

De nummer één functie van een Smart TV is de mogelijkheid om dezelfde streaming apps te downloaden die je op je laptop of pc bekijkt. Je kunt Netflix, Hulu, of andere apps gebruiken waarvoor je geen extern apparaat nodig hebt. Je smart TV is ook compatibel met streamingproducten als Roku, Apple TV, Chromecast en Amazon Fire Stick.

Als je besluit van de kabel af te stappen en je te concentreren op de minder dure streaming apps, heb je nog steeds toegang tot lokale televisiezenders.

Je zult waarschijnlijk moeten investeren in een antenne om het signaal van de zender op te pikken zonder kabel, maar het is een goedkope add-on. Als je je zorgen maakt over “konijnenoren” bovenop je smart TV, antennes zijn nu ontworpen om slank en discreet te zijn.

Spraakbesturing

Sommige smart TV’s (en het komt steeds vaker voor op nieuwere modellen) zijn voorzien van spraakbesturing. In plaats van naar de afstandsbediening te zoeken, kun je met stemcommando’s de TV aan- en uitzetten.

Ook kun je met je stem het volume regelen en van kanaal wisselen.

Verbeterde beeldkwaliteit

Een ander geweldig aspect van slimme tv’s is de beeldkwaliteit. Het maakt niet uit of je de televisie op internet hebt aangesloten, want de verbeterde beeldkwaliteit is te danken aan ingebouwde technologie. Beelden zullen helderder, duidelijker en met nauwkeurigere kleuren verschijnen, zelfs als de tv gebruik maakt van Wi-Fi.

Smart TV functies die niet werken zonder Wi-Fi

Apps downloaden en inhoud streamen

Een van de voordelen van het bezitten van een smart TV is de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het internet en alle streaming content die online beschikbaar is. Als je een show wilt bekijken op Disney+, Hulu of YouTube TV, is internettoegang een must.

Zelfs als je een product koopt van een online streaming provider zoals Fire Stick of Roku, is er nog steeds een internetverbinding nodig om de apps te downloaden.

Als je geen Wi-Fi hebt, kan het kopen van een smart TV om een paar redenen geldverspilling lijken, hoewel dat, bij juist gebruik, niet het geval hoeft te zijn. Het is niet per se waar dat een Smart TV, zonder internet, nutteloos is en we zullen zo uitleggen waarom.

Fabrikanten merken de populariteit van slimme televisies boven “domme”, oftewel televisies zonder internetmogelijkheden. Dit heeft geleid tot een prijsdaling, waardoor slimme TV’s vergelijkbaar geprijsd zijn met standaard modellen.

Slimme TV’s worden betaalbaarder, maar zonder Wi-Fi zijn er enkele functies die je niet kunt gebruiken tot je een internetverbinding hebt en dat zijn de volgende.

Firmware-updates ontvangen

Een smart TV is in veel opzichten vergelijkbaar met je laptop of pc. Het vereist periodieke firmware-updates om mogelijke problemen te voorkomen. Firmware updates komen voor als er een nieuwe functie aan de TV wordt toegevoegd of om een bug te verhelpen. Enkele redenen waarom een firmware-update nodig is, zijn om:

  • De prestaties van de televisie te verbeteren.
  • Voorkomen dat de TV automatisch opnieuw opstart als de “home” toets op de afstandsbediening wordt ingedrukt.
  • Het beginscherm te verbeteren voor eenvoudiger navigatie.

Met een Wi-Fi-verbinding worden deze updates meestal automatisch geïnstalleerd. Zonder zo’n verbinding ontvang je de updates niet, maar dat betekent niet dat de televisie niet werkt. De meeste van deze updates zijn updates die de gebruikerservaring op streaming content verbeteren.

Account instellen

Niet elke smart TV vereist dat je een account instelt, maar het wordt steeds gebruikelijker. Zonder een internetverbinding kan het moeilijk zijn om sommige van de installatiestappen te voltooien.

Bij sommige tv’s staat een software-update klaar om geïnstalleerd te worden zodra het account is aangemaakt, en zonder internetverbinding kun je deze stap niet voltooien. De kans is groot dat je nog steeds enkele functies kunt gebruiken zonder je account in te stellen, maar er zijn vaak problemen met de prestaties.

Directe verbinding

De kans is groot dat je geweldige content op je telefoon of een ander mobiel apparaat hebt staan en die op je smart TV wilt bekijken. Zonder internetverbinding is dat een probleem. Je kunt proberen om Apple’s peer-to-peer airplay of een ander type directe verbinding te gebruiken, maar de videokwaliteit is vaak samengesteld. Er zijn ook problemen met trage internetsnelheden en dataverbruik.

Samenvatting

Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om inhoud te bekijken op je smart TV zonder Wi-Fi-toegang. Sommige zijn eenvoudig, zoals het kijken naar lokale zenders met een externe antenne of het afspelen van schijven op een aangesloten apparaat.

Vergeet niet dat je smart TV wordt geleverd met verschillende HDMI-poorten, zodat je schijfspelers, spelconsoles en kabeldozen kunt aansluiten. Je hebt geen wifi nodig om kabelzenders te bekijken.

Je kunt ook je toevlucht nemen tot het gebruik van je telefoon als mobiele hotspot. Maar als je niet eindigt met vergoedingen voor overmatig dataverbruik kan het netwerk vertragen met als gevolg onderbrekingen in het streamen.

Ook al ben je enigszins beperkt in wat je met een smart TV kunt doen, het hebben van Wi-Fi is geen voorwaarde om er een te gebruiken.

Het is moeilijker om een “domme” TV te vinden dan een slimme. De prijzen tussen de twee zijn ook vergelijkbaar, hoewel een slimme televisie toch iets hoger is. Zonder internet krijg je toch een verbeterd beeld en meer dan één HDMI-poort. Dit alleen al maakt een slimme tv de moeite waard voor consumenten die geen internet hebben.

Plaats een reactie