Kun je gewone speakers draadloos maken? Ja, dat kan! Lees hier hoe je jouw speakers draadloos maakt in 4 stappen.
Er zijn veel scenario’s waarbij het laten lopen van kabels naar je surround-speakers erg lastig kan zijn. Wie wil er nu door de kruipruimte kruipen en 1 of 2 kabels laten te lopen om het signaal naar de achterste luidsprekers te krijgen?
Ik zeker niet, ik ben door mijn zolder gekropen, en ik kan bevestigen dat het echt niet leuk is. Draadloze luidsprekers zijn het volgende grote ding in audio/video-opstellingen, maar niet iedereen zal het geld willen uitgeven voor high-end draadloze speakers.
Je vraagt je misschien af of je jouw huidige surround speakers kunt omzetten in draadloze luidsprekers?
Ja, dat kan heel eenvoudig met een draadloze speakerkit. Deze draadloze speakersets maken gewone luidsprekers draadloos door de audiosignalen via RF (radiofrequentie) te versturen.
Het kan ook zijn dat je een aparte versterker op de luidsprekers moet aansluiten om stroom te leveren, aangezien de meeste van deze kits geen stroom leveren aan de luidsprekers.
Er zijn verschillende opties voor het gebruik van draadloze technologie om een signaal naar je speakers te sturen.
We zullen bespreken hoe deze draadloze kits gewone luidsprekers draadloos maken, en hoe deze kits moeten worden ingesteld. De meeste zijn vrij eenvoudig te configureren, dus maak je geen zorgen!
Inhoudsopgave
Hoe maakt een draadloze speaker kit een gewone speaker draadloos?
Draadloze luidsprekersets maken gewone luidsprekers draadloos door het audiosignaal via een RF-signaal (radiofrequentie) te versturen. Je kunt eenvoudigweg een draadloze luidspreker kit toevoegen om een draadloos signaal van hoge kwaliteit te leveren aan jouw surround-luidsprekers.
Deze kits bevatten een zend- en ontvangsteenheid. De zendunit accepteert ingangen van de ontvanger of andere bronnen en “verzendt” deze naar de ontvangsteenheid. De ontvangsteenheid verwerkt vervolgens het signaal en stuurt het door naar alles wat op de uitgangen is aangesloten.
Zoals hierboven vermeld, is het mogelijk dat je een aparte versterker moet toevoegen om de luidsprekers van stroom te voorzien, omdat 1) de stroomvoorziening niet draadloos verloopt (duh), 2) de meeste draadloze luidsprekersets geen ingebouwde versterker hebben, 3) veel achterluidsprekers passief en niet actief zijn (ze leveren geen eigen stroom).
Als de ontvangsteenheid een ingebouwde versterker bevat, zal deze meestal een zeer kleine hoeveelheid vermogen leveren, ik zou niet willen voorstellen om dit te gebruiken. Een aparte versterker is veel betrouwbaarder.
Opmerking: RF is hetzelfde signaal dat WiFi gebruikt, veel kits werken rond 2,4 GHz. Dus wees je bewust van waar je router/WiFi access point zich bevindt, omdat ze mogelijk storing kunnen veroorzaken.
Hoe installeer je een draadloze speaker kit?
Dit kan lastig zijn, afhankelijk van de opstelling van de luidspreker en de kit die je gebruikt. Ik zal mijn best doen om het zo algemeen mogelijk te houden en genoeg informatie te geven om een kit te installeren voor de meeste scenario’s. Je zult meestal slechts één van deze kits gebruiken voor je achterste luidsprekers en/of subwoofer.
Het laten lopen van kabels naar de voor kanaalspeakers is relatief eenvoudig omdat de ontvanger zich meestal dicht bij de luidsprekers bevindt. De achterste luidsprekers bevinden zich bijna altijd ver van de receiver/versterker. De subwoofer heeft ook meerdere plaatsen waar hij kan worden geïnstalleerd.
Dus of je een kabel laat lopen of een draadloze kit gebruikt is afhankelijk van waar de achterste luidsprekers zich bevinden. Het laten lopen van de luidsprekerkabels kan vervelend zijn afhankelijk van de indeling van de ruimte, hier komt het draadloze zenden en ontvangen aan bod. Als je vragen hebt, laat dan een opmerking achter en ik zal mijn best doen om je vraag te beantwoorden!
1. Kies een draadloze speaker kit
Er zijn twee type draadloze speaker kits:
- Zonder ingebouwde versterker. Er wordt alleen een audiosignaal verstuurd en er is een extra versterker nodig om de luidsprekers van stroom te voorzien.
- Met een ingebouwde versterker.
Ik raad aan om een kit te kopen zonder ingebouwde versterker, omdat het vermogen van de draadloze ontvangsteenheid waarschijnlijk erg laag is. Veel minder dan wat je huidige ontvanger/versterker zal uitzenden.
Houd rekening met de beschikbare ingangen op de zendunit en de uitgangen op jouw A/V ontvanger. Als jouw ontvanger pre-outs heeft (RCA-uitgangen voor de verschillende luidsprekerkanalen voordat de stroom wordt ingeschakeld), dan kun je eenvoudigweg RCA’s van de ontvanger op de zendunit aansluiten.
Als je ontvanger geen pre-outs heeft, zorg er dan voor dat de zendunit gewone luidsprekerkabels accepteert als ingang. Of je kunt een line-level adapter (voorbeeld) gebruiken om luidsprekerkabels om te zetten naar RCA’s. Sommige sets bevatten ook een ingang en uitgang voor een subwoofer! Veel subwoofers hebben een ingebouwde versterker, dus dit is meestal heel eenvoudig aan te sluiten. Ik zal later verder ingaan op de manier waarop alles wordt aangesloten.
Draadloze speaker kits zonder ingebouwde versterker
Hier zijn een paar kits die geen ingebouwde versterker bevatten. Let op: ik neem de prijzen niet mee omdat ze constant veranderen. Ook, als je actieve luidsprekers hebt, kies dan zeker een kit die geen ingebouwde versterker heeft.
BIC America (zie afbeelding) – Gebruikt RCA’s voor in- en uitgangen. Het biedt een 20 tot 30 meter bereik en is aan de hogere kant van niet-versterkte draadloze kits.
Nyrius NY-GS10 – Dit is eigenlijk een Audio/Video draadloze kit, maar je hoeft de video niet in/uit te gebruiken. Het heeft de beste recensies van alle draadloze kits die ik kon vinden.
Dynasty ProAudio WSA-5TR – Vergelijkbaar met de BIC America draadloze speaker kit, deze kit is uiterst eenvoudig te gebruiken en zeer goed beoordeeld! Heb je passieve speakers? Gebruik dan de Dynasty ProAudio WSA-5RP.
Vergeet niet dat deze kits geen stroom leveren voor de luidsprekers, alleen het audiosignaal. Ik stel voor om een miniversterker te gebruiken om de luidsprekers daadwerkelijk van stroom te voorzien.
Draadloze speaker kits met ingebouwde versterker
De best beoordeelde draadloze speaker kit met een ingebouwde versterker is de Amphony Model 1800 draadloze speaker kit. Dit apparaat maakt gebruik van een enkele zender die de audiosignalen naar twee afzonderlijke ontvangers stuurt die beide een ingebouwde versterker hebben.
De versterkers hebben een vermogen van 80 Watt per stuk, wat veel meer is dan de meeste andere draadloze speakerkits. 80 Watt zou genoeg moeten zijn voor de meeste systemen. Er staat ook dat het bereik tot 100 meter gaat! De Amphony Model 1800 is zeker de beste keuze als je een ingebouwde versterker nodig hebt met je draadloze speakerset.
De OSD WRSK-250 Subwoofer en Speaker Kit is een zender en ontvanger kit die een versterker bevat aan de ontvangende kant. Deze zijn veel minder gebruikelijk dan gewone niet-voedingskits.
Dit apparaat levert slechts 25 watt vermogen per kanaal. Dit is waarschijnlijk veel minder dan wat uw ontvanger of versterker kan leveren.
Het mooie van dit apparaat is echter dat het een line out RCA heeft voor de luidsprekers en de subwoofer. Je kunt dus een aparte versterker gebruiken als je dat wilt. Maar op dat moment zou het niet de moeite waard zijn om een kit met een ingebouwde versterker te kopen. Het is gewoon iets om over na te denken.
2. Sluit de zender aan
Als je eenmaal jouw draadloze luidsprekerset hebt gekozen, is het tijd om je gewone luidsprekers ook daadwerkelijk draadloos te laten werken!
Eerst moet je de zender op de ontvanger of versterker aansluiten. De zender stuurt de audio draadloos met behulp van RF. Afhankelijk van de gekozen kit zijn er verschillende mogelijkheden om het audiosignaal in te voeren. De zender zal een luidsprekerkabel, RCA en/of Aux 3.5mm ingang beschikbaar hebben.
Voor de luidsprekerkabelingangen sluit je de normale luidsprekerkabel van de twee luidsprekeruitgangen op de ontvanger aan op de ingangen van de zender.
Voor RCA-ingangen sluit je RCA-kabels van de pre-outs op de ontvanger aan op de RCA-ingangen van de zender.
Als jouw zender slechts een 3,5 mm-ingang heeft, dan heb je een RCA-naar-3,5 mm-adapter nodig om de ontvanger op de zender aan te sluiten. Zodra je de ingangen voor de zender hebt aangesloten, sluit je de AC stroomadapter aan op de zender en een stopcontact.
3. Sluit de ontvanger aan
Nu de zender goed is aangesloten, is het tijd om de draadloze ontvanger aan te sluiten om de gewone luidsprekers daadwerkelijk draadloos te maken.
Ook hier geldt weer dat afhankelijk van de gekozen draadloze speakerset en de gebruikte speakers, het een en ander kan variëren. Hieronder staan een aantal scenario’s voor verschillende kit- en luidsprekeropstellingen, en hoe je alles goed aansluit.
Gebruik van een aparte versterker (Gebruikelijk)
Als je een aparte versterker gebruikt, moet je RCA’s van de ontvangende eenheid op de versterker aansluiten. Sluit vervolgens de luidsprekerkabel van de versterker aan op de luidsprekers. De ontvangsteenheid levert het signaal aan de versterker, waarna de versterker dat signaal van stroom voorziet en naar de luidsprekers stuurt.
Je doet dit als de gebruikte luidsprekers passief zijn. Dat betekent dat de luidspreker(s) geen eigen stroombron of een interne versterker hebben. En natuurlijk moet je de wisselstroomadapter in een stopcontact steken en het andere uiteinde op de ontvanger aansluiten.
Gebruik van een ontvanger met een ingebouwde versterker (Minder gebruikelijk).
Als de ontvanger toevallig een ingebouwde versterker bevat (niet waarschijnlijk), dan is het maken van de aansluitingen zeer eenvoudig. Sluit de luidsprekerkabel van de ontvanger aan op de luidsprekers. Sluit vervolgens de voeding van de ontvanger aan.
Zo eenvoudig is het, maar houd er rekening mee dat het vermogen van de ontvanger waarschijnlijk erg laag is. Verwacht dus niet dat de aangesloten luidsprekers een enorme hoeveelheid geluid zullen produceren.
De luidsprekers bevatten een interne versterker (d.w.z. met behulp van actieve luidsprekers).
Sommige luidsprekers steek je gewoon in een stopcontact en gebruiken een interne versterker als stroombron, dus er is alleen een audiobron nodig om daadwerkelijk geluid uit te voeren. Met een actieve luidspreker heeft jouw draadloze ontvanger geen versterker nodig.
Sluit gewoon RCA’s van de ontvanger aan op de luidspreker en voila, jouw speakers werken draadloos. Bovendien moet je nog steeds de voedingsadapter voor de ontvangsteenheid aansluiten. Daar kun je niet omheen.
4. Test het systeem!
Nu alles is aangesloten, is het tijd om het systeem te testen!
Laten we er eerst voor zorgen dat de ontvanger een sterk signaal van de zender ontvangt. Als het geluid dat door de aangesloten luidsprekers wordt geproduceerd statisch is, onduidelijk klinkt, vertraagd wordt, etc. dan moet je waarschijnlijk de positie van de zender en/of de ontvanger aanpassen.
Controleer ook alle aansluitingen en zorg ervoor dat alle kabels goed vastzitten. Sommige zenders en ontvangers hebben meerdere “kanalen” die handmatig kunnen worden ingesteld. Probeer de “kanalen” te veranderen om te zien of dit de geluidskwaliteit verbetert.
Als je eenmaal het best mogelijke signaal hebt, moet je wellicht de niveaus van de luidsprekers aanpassen. De bekabelde en “draadloze” luidsprekers moeten dezelfde geluidsniveaus hebben.
Je wilt niet dat de voor/bedrade luidsprekers extreem luid zijn en nauwelijks de achterste/draadloze luidsprekers kunnen horen. De niveaus kunnen worden ingesteld op de ontvangsteenheid, de versterker of op beide.
En als alles goed is ingesteld en goed werkt, dan heb je met succes geleerd hoe je gewone luidsprekers draadloos kunt maken!
Conclusie
Het is vrij eenvoudig om gewone luidsprekers draadloos te maken! Je hebt alleen de juiste apparatuur nodig en de kennis om alles in te stellen.
Ik hoop dat dit artikel genoeg informatie bevatte om je te laten begrijpen hoe je dit soort systemen correct kunt instellen.
Als je niet door dit alles heen wilt gaan (het is echt niet zo heel erg), kun je gewoon een draadloos luidsprekersysteem aanschaffen. Maar, wees gewaarschuwd, kwalitatief hoogwaardige draadloze luidsprekers zijn niet goedkoop!
Je kan een degelijke set kopen voor een goedkope prijs, maar het is waarschijnlijk dat ze niet veel vermogen hebben. De hoger geprijsde sets zijn meestal veel efficiënter in het produceren van geluid.
Echter, naar mijn mening is het opzetten van een draadloze speaker set niet zo moeilijk! Als je al luidsprekers hebt en je hebt een lager budget, probeer dan eens een draadloze speaker kit te gebruiken. Het zal je misschien verbazen hoe goed het werkt!
Kan ik mijn speakers draadloos maken?
Ja, dat kan heel eenvoudig met een draadloze speakerkit. Deze draadloze speakersets maken gewone luidsprekers draadloos door de audiosignalen via RF (radiofrequentie) te versturen.
Hoe krijgen draadloze speakers stroom?
Het draadloze zit in de manier hoe de muziek wordt overgedragen. Dat gebeurt via bluetooth, wifi of RF, daarvoor heb je geen kabel nodig. Veel draadloze speakers moeten op het netstroom worden aangesloten. Daar is wel een snoer voor nodig.
Hallo, ik heb een vraag over de aansluitingen.
U heeft het in het artikel luidsprekeringangen.
Ik gebruik de Onkyo TX-NR 646 surroundreceiver.
De luidspreker uitgangen zijn voorzien schroef en insteekconnectoren. Geen RCA
De uitgangen is dacht 110 Watt per kanaal bij 6 Ohm
Wil graag de achter speakers draadloos aan gaan sturen.
Welke set kan u mij aanraden.
Alvast bedankt.
Mvg,
Ron
Ik zou graag willen weten wat een goede kit kost voor 7.1 system