Ondersteunt een Chromecast Dolby Atmos?

Chromecast is een betaalbare optie als het gaat om de keuze tussen streaming apparaten. Bij de introductie had het apparaat echter een paar belangrijke beperkingen. Gelukkig is Google met een update gekomen die veel problemen verhelpt en nieuwe veranderingen introduceert waarover al lang gediscussieerd werd. Dus, kan Chromecast met de nieuwe veranderingen Dolby Atmos streamen?

Chromecast kan nu Dolby Atmos inhoud streamen op Netflix en Amazon Prime. Disney+ ondersteunt alleen 5.1 kanalen, bij gebruik van een Chromecast. Chromecast zou bij alle streaming diensten Dolby Atmos passthrough moeten toestaan en geen Atmos decodering, maar niet alle diensten verwerken Atmos correct.

In dit artikel bespreken we de Chromecast ondersteuning voor Dolby Atmos met Google TV. Bovendien kun je ontdekken welke apps het Dolby Atmos geluid met Chromecast ondersteunen en welke niet.

Kan Chromecast Dolby Atmos streamen?

Chromecast Ultra

De recent bijgewerkte versie van Chromecast gebruikt automatisch Dolby Atmos als dat beschikbaar is. Er zijn echter nog een handvol apps die Atmos geluid niet met Chromecast ondersteunen. Deze toepassingen moeten andere geluidsuitgangen dan Atmos gebruiken voor het verwerken van geluid.

In deze nieuwe update van Google verwelkomt Chromecast, samen met Google TV, uitgebreide firmware verbeteringen.

Van een verbeterde 4K ondersteuning over AV ontvangers en TV’s, introduceert de update Dolby Atmos passthrough. Behalve de Dolby Atmos ondersteuning die al lang op zich laat wachten, verhelpt deze verbetering ook verschillende bugs die gebruikers met het apparaat ondervonden. Bijvoorbeeld de “Data is corrupt” problemen.

Hoe update je Chromecast naar de nieuwste firmware?

De update gebeurt automatisch. Zo niet, dan kun je de firmware update ook handmatig voltooien. Druk op de home toets en ga naar “Instellingen”. Kies “System Update” en zoek naar de nieuwste firmware.

Als die geïnstalleerd is, krijg je een bericht dat het toestel bij de tijd is. Kies anders de beschikbare update link om de nieuwste firmware te downloaden en te installeren.

Zorg ervoor dat je het apparaat helemaal reset om te kunnen genieten van de verbeteringen die deze update zijn gebruikers brengt.

Welke diensten op Chromecast ondersteunen Dolby Atmos?

Uit onze tests bleek dat zowel Netflix als Amazon Prime Video met Dolby Atmos audio streamden, maar Disney+ gebruikte geen Dolby Atmos terwijl dat wel had gemoeten. Disney+ gebruikte Dolby Digital audio, dat is afgetopt op 5.1 audiokanalen.

Gelukkig kun je nog steeds bijna elke online inhoudsdienst met een Chromecast streamen, op een paar na. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele apps, specifiek Disney+ ondersteunt dit geluidsformaat niet.

Waarom Dolby Atmos met Chromecast niet ondersteund wordt voor sommige apps

Het is interessant om te zien dat sommige apps Dolby Atmos audio wel goed gebruiken en andere niet bij gebruik van een Chromecast.

Dit is iets dat in de nabije toekomst verholpen zou moeten worden door ofwel de streaming app ofwel Google (Chromecast). De update is geweldig, maar er zijn altijd bugs te verhelpen en glad te strijken.

De meeste streaming apps, zoals Netflix, Amazon Prime Video, en Disney+, gebruiken ofwel de TV, soundbar, of A/V receiver om de Atmos decodering af te handelen. De Chromecast geeft de Dolby Atmos audio alleen door naar het audio-apparaat.

Ondersteunt Chromecast Dolby Atmos via Plex?

Als je Plex via Chromecast gebruikt, zul je Dolby Atmos kunnen gebruiken voor streaming. Dankzij de nieuwe update die gebruikers in staat stelt om films en shows met surround geluidseffecten op Plex te bekijken.

Denk er alleen aan dat het van cruciaal belang is om een soundbar of home theater systeem zo in te stellen dat elk apparaat Atmos geluid kan verwerken. En natuurlijk moet de inhoud ook Atmos-enabled zijn.

Om met de nieuwste firmware van de Chromecast van surround sound te kunnen genieten, moet je dus de apparaten met Atmos ondersteuning aansluiten. Bovendien moet de video op Plex Dolby Atmos audio hebben.

Ondersteunt de Chromecast met Google TV Dolby Atmos?

Chromecast Google TV

De Chromecast met Google TV ondersteunt wel degelijk Dolby Atmos. Dit is allemaal te danken aan de nieuwste 4K upgrade van het bedrijf, waarbij de firmware Dolby Atmos geluid samenbrengt met Google TV en Chromecast. Nu kunnen gebruikers met hun TV’s en AVR’s naar 4K video’s met surround sound mogelijkheden kijken.

Dat is echter nog niet alles. De update verhelpt ook veel andere bugs die al geruime tijd in de apparaten aanwezig zijn. Bovendien omvatten de veranderingen betere beveiliging, stabiliteit en prestatieverbeteringen.

De changelog geeft Android gebruikers de broodnodige verlichting van het omgaan met het “Android herstelscherm” probleem.

Als je geen verschil vindt met je huidige streaming ervaring, controleer dan of het toestel goed geüpdatet is naar de nieuwste firmware release. Als de update niet automatisch gebeurt, doe het dan handmatig (hierboven uitgelegd).

2 gedachten over “Ondersteunt een Chromecast Dolby Atmos?”

 1. Goed artikel, echter er staat een foutje, wat net het tegenovergestelde zegt wat er bedoelt is eigenlijk.
  Onder Ondersteunt de Chromecast met Google TV Dolby Atmos?
  staat het volgende:
  Dat is echter nog niet alles. De update introduceert ook veel andere bugs die al geruime tijd in de apparaten aanwezig zijn. Bovendien omvatten de veranderingen betere beveiliging, stabiliteit en prestatieverbeteringen.
  Nu hoop ik dat er bedoelt is dat de update veel andere bugs opgelost heeft in plaats van geïntroduceerd.

  Beantwoorden

Plaats een reactie