Is een receiver hetzelfde als een versterker?

Dus je hebt besloten je eigen thuisbioscoopsysteem op te zetten, en nu ben je op een hobbel in de weg gestuit. “Heb ik een versterker of een receiver nodig? Zijn die niet hetzelfde?”

Het is geen verrassing dat dit een verwarrend onderwerp is, want deze termen worden behoorlijk door elkaar gegooid. Maar er is een verschil tussen beide, dus voordat je de keuze maakt voor je eigen entertainmentsysteem moet je waarschijnlijk op zijn minst de basis weten.

Is een receiver hetzelfde als een versterker? Een versterker is gewoon een apparaat dat een audiosignaal neemt en het versterkt, zodat je luidsprekers het kunnen gebruiken om het geluid af te spelen. Een receiver heeft een versterker in zich, maar heeft extra functionaliteiten zoals een tuner, voorversterker, radio, ingangskeuze, volumeregeling, en meer.

Als je het hebt over versterkers vs receivers, dan heb je het eigenlijk over de vraag of je een systeem moet kopen waarbij alle componenten (de versterker, de voorversterker, de tuner, etc) apart en zelfstandig zijn, meestal separaten genoemd, of dat je een ontvanger wilt die alle componenten bij elkaar houdt in één apparaat.

Een receiver is dus eigenlijk gewoon een versterker met meer functies? Waarom zou je dan niet gewoon een ontvanger kopen in plaats van een versterker?

Hoewel een ontvanger zeker handiger is, zijn er ook voordelen aan het gebruik van een versterker. Niet alleen dat, maar er zijn ook meerdere soorten receivers om uit te kiezen.

Losse versterkers

Een versterker is gewoon een apparaat dat een klein signaal neemt en het versterkt, of er een grotere replica van maakt, en het dan uitvoert. Dit is nodig omdat je zonder een versterkt signaal niet genoeg vermogen krijgt om je luidsprekers te laten werken.

Maar bij de vraag over versterkers versus receivers vraag je niet alleen of je een versterker of een ontvanger moet kopen, want je hebt meer nodig dan alleen een versterker om je opstelling te laten werken.

Als je een zelfstandige versterker gebruikt, is die niet echt zelfstandig. Je hebt een voorversterker/processor, de versterker zelf en de luidsprekers nodig om het systeem te laten werken (meer antwoorden op vragen over voorversterkers in ons artikel). De vraag over versterkers versus receivers is dus eigenlijk separaten versus receivers.

Het lijkt misschien een no-brainer om de ontvanger te kiezen, maar er zijn eigenlijk meer factoren die je moet overwegen voordat je een definitieve keuze maakt!

Receivers vs Versterkers

Het handigste en meest complete pakket is een ontvanger, omdat die meer functies heeft dan een versterker, en alle andere onderdelen al zijn ingebouwd, toch? Nou, dat is in sommige gevallen waar, er zijn gevallen waarin een versterker voor jou de betere keuze kan zijn.

Als je gewoon een thuisbioscoopsysteem wilt opzetten en je TV, luidsprekers, consoles en meer op één plek wilt aansluiten, dan is een versterker waarschijnlijk de juiste keuze. Maar als je een hardcore audiofiel bent, of je installatie alleen voor muziek wilt gebruiken, dan wil je waarschijnlijk je muziek zo goed mogelijk laten klinken, en dan is een versterker waarschijnlijk beter.

Ik zou zeggen dat ongeveer 95% van de mensen alleen een A/V-receiver nodig heeft, om redenen die we eerder hebben besproken in ons artikel over pre-outs op receivers. Standalone versterkers zijn meestal alleen nodig voor complexere audio opstellingen. Als je niet zeker weet welk type ontvanger je moet kopen, bekijk dan mijn aanbevolen receivers pagina! Ik bespreek een paar verschillende receivers van hoge kwaliteit in verschillende prijsklassen.

Voor- en nadelen van receivers

Voordelen van receivers

  • Alles-in-één apparaat – Met een ontvanger krijg je bijna alles wat je nodig hebt voor de geluidsinstallatie van je thuisbioscoop in één keurig pakket. Dit omvat meerdere ingangen voor audio en video, volume-/ingangsregelaars en extra functies zoals de voorversterker, versterker en eventueel een tuner.
  • Ruimtebesparend – Een ontvanger neemt veel minder ruimte in beslag dan een gescheiden systeem.
  • Goedkopere optie – Receivers kosten over het algemeen minder dan losse componenten.

Nadelen van receivers

Een ontvanger is beslist de handigste keuze van de twee, maar dat betekent niet dat er geen nadelen aan zitten.

  • Meestal een versterker van mindere kwaliteit – Hoewel de kwaliteit van receiverversterkers beslist toeneemt, heb je met een receiver nog steeds geen volledig eigen versterker. Omdat hij de ruimte moet delen met alle andere componenten is er niet genoeg ruimte voor een versterker. Dit betekent dat als je een grote set luidsprekers hebt, hij misschien niet genoeg vermogen kan leveren om ze te laten werken.
  • Moet het hele apparaat vervangen bij upgraden – Een receiver upgraden is niet erg kostenefficiënt; er is niet echt een manier om afzonderlijke onderdelen te upgraden, dus moet je een compleet nieuw apparaat aanschaffen.

Voor- en nadelen van versterkers

Voordelen van versterkers

  • Je hebt veel meer controle over wat er in je systeem gaat met losse versterkers. De voorversterkers, versterker, tuner, enz. worden allemaal door jou gekozen. Je hoeft niet te kiezen voor een kant-en-klare eenheid die bepaalde onderdelen bevat die je niet wilt.
  • Upgraden van een afzonderlijk systeem is veel gemakkelijker, als je een betere versterker nodig hebt, kun je alleen je versterker upgraden, je hoeft niet een heel nieuw systeem aan te schaffen alleen omdat één onderdeel niet meer voldoet.

Nadelen van versterkers

  • Duurdere optie – De prijs zal een grote factor zijn bij versterkers of separaten. Je zult wat meer geld in je systeem moeten investeren als je al je componenten gescheiden wilt hebben.
  • Neemt meer ruimte in beslag – Met een versterker en losse componenten heb je wat meer ruimte nodig om het volledige systeem op te stellen. Omdat elke component op zichzelf staat, neemt het systeem als geheel veel meer ruimte in beslag dan een alles-in-één opstelling met een ontvanger.

Moet je een ontvanger of een versterker gebruiken?

Welke moet je dan kiezen voor je opstelling? Als je je systeem in een niet al te grote kamer zet, geen enorme luidsprekers nodig hebt, je alleen maar een toevallige filmkijker/muziekluisteraar bent, of je wilt gewoon het gemak, kies dan zeker een receiver!

Als je een audiofiel bent die de allerbeste geluidskwaliteit wil, als je een systeem opzet met vrij grote luidsprekers voor een grotere kamer, of als je wilt dat je systeem speciaal voor jou wordt gepersonaliseerd, dan is een versterker met separaten waarschijnlijk de juiste keuze.

Verschillende soorten receivers

Bij receivers heb je een paar keuzes, afhankelijk van de behoeften van je systeem. De belangrijkste twee soorten receivers zijn stereo-receivers en A/V-receivers, die beide via een adapter een Bluetooth-verbinding aankunnen. Hier is onze lijst met aanbevolen receivers!

Stereo-receivers

Stereo receivers zijn puur voor audio, ze hebben meestal functies als radio’s, ingangsselectoren voor het kiezen van verschillende audiobronnen, en volumeregelaars, maar ze hebben meestal geen ondersteuning voor videobronnen.

Deze zijn bedoeld voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in een thuisbioscoop, maar gewoon een handige opstelling willen om naar hun muziek te luisteren. En het is nog steeds een voordelige optie om je luidsprekers van stroom te voorzien als je terloops naar muziek luistert!

A/V (Audio/Video) Receivers

A/V receivers of audio-video receivers zijn een beetje anders dan stereo receivers. Ze bevatten ondersteuning voor audio en video, vandaar de A/V. A/V receivers hebben meestal ruimte voor meerdere ingangen, zodat je dingen als media streaming apparaten, Blu-ray spelers, spelcomputers en andere kunt aansluiten op je luidsprekers en TV.

Dit is geweldig voor iemand die een gemakkelijke manier wil om alle componenten van zijn thuisbioscoop te consolideren zonder al te veel gedoe. Als je iemand bent die een gemakkelijke manier wil om zijn thuisbioscoop op te zetten, dan is dit waarschijnlijk de route die je wilt nemen!

Gerelateerde vragen

Heb je een ontvanger en versterker nodig?

Meestal niet. Een A/V ontvanger heeft een ingebouwde versterker. Een A/V ontvanger kan een audiosignaal ontvangen, het verwerken, het signaal naar de luidsprekers versterken, en video doorlaten naar een TV of projector. Een versterker kan alleen een audiosignaal ontvangen, verwerken en versterken naar verschillende luidsprekers. De meeste opstellingen hebben alleen een A/V ontvanger of een versterker nodig, nooit allebei.

Wat is het verschil tussen een voorversterker en een versterker?

Een voorversterker levert een kleine hoeveelheid vermogen om een zwakker signaal te versterken tot lijnniveau. Een versterker gebruikt veel meer vermogen om het vermogen van een lijnniveau signaal op te voeren tot een niveau waarop het door luidsprekers gebruikt kan worden.

Wordt het geluid niet slechter in een alles-in-één systeem zoals een receiver?

Dat is niet altijd waar, want tegenwoordig is de geluidskwaliteit van receivers vergelijkbaar met die van een versterker. Het verschil is echter dat een receiver niet zo gepersonaliseerd is als een systeem waarbij je elke component apart kiest. Hoewel dat voor de meeste consumenten geen probleem zal zijn.

Kan ik alle componenten op mijn TV aansluiten?

Veel TV’s hebben niet genoeg ingangssleuven om al je apparaten aan te sluiten, en als dat wel het geval is, krijg je waarschijnlijk niet dezelfde geluidskwaliteit via je TV als met luidsprekers en een receiver.

Plaats een reactie