Samsung The Serif TV Review: De beste tweede televisie die je kunt kopen

Als je in de markt bent voor een nieuwe TV, kan het opvallend zijn hoe gelijkaardig alle keuzemogelijkheden zijn. Of je nu een traditionele winkel binnenloopt en geconfronteerd wordt met een muur van in principe gelijksoortige panelen, of door de Amazon listings scrolt voor schijnbaar identieke rechthoeken, het kan moeilijk zijn voldoende onderscheidende factoren te vinden om overtuigd te zijn dat een TV zinvol anders of beter is dan de concurrentie. De Samsung Serif onderscheidt zich echter door zijn bereidheid om anders te zijn.

De Samsung Serif is een schitterend designstuk dat een ruimte samenbindt op een manier die andere TV’s niet kunnen. En zelfs voor wie de Serif niet als hoofdtelevisie wil, biedt het unieke ontwerp een mate van draagbaarheid die de Serif tot een uniek veelzijdige optie maakt als tweede TV die je gemakkelijk kunt verplaatsen zonder een doorn in het oog te zijn.

Om echt te begrijpen wat deze TV allemaal te bieden heeft, duiken we in de functies en in wat dit toestel uniek maakt. Samsung probeert echt interessante dingen te doen met de Serif en zijn grotere broer, de Frame, en nu ze een paar jaar de tijd hebben gehad om te itereren wordt de Serif een aantrekkelijker optie op basis van de echt vernieuwende functies die geboden worden.

De unieke eigenschappen van de Serif

Als je de Samsung Serif (op Amazon) bekijkt, dan ga ik ervan uit dat de unieke kenmerken van het toestel je hier gebracht hebben. We bespreken de “gewone” TV kenmerken, zoals beeld- en geluidskwaliteit, Smart TV mogelijkheden, en andere standaard details over de Serif in het volgende deel, maar laten we eerst onderzoeken wat de Serif onderscheidt.

Hoe het ontwerp van de Serif helpt bij het opgaan in de omgeving

Ten eerste zou geen gesprek over de Serif compleet zijn zonder het ontwerp vooraf aan te snijden. Voor iemand die een Televisie niet als een vormgevingsstuk beschouwt, is het uiterlijk in het begin een beetje schokkend. Met de metalen pootjes geeft de Serif een schildersezel-gevoel, en het is in eerste instantie niet duidelijk hoe (of waar!) deze Televisie bedoeld is om gebruikt te worden.

Of klassieke plaatsen zoals boven een schoorsteenmantel, op een amusementscentrum, deze plaatsen zouden volstaan voor de Serif, maar daar is hij niet voor ontworpen. Je hebt de term “Serif” misschien al eerder gehoord in verband met lettertypes, en het is hier eigenlijk dezelfde ontstaansgeschiedenis.

Bekijk je de TV van opzij, dan zie je duidelijk de vorm, vooral hoe hij de letter I vormt. Het spel voor de meeste TV’s is dunheid, niet dikte, dus het is meteen verrassend om de massa van dit toestel te zien. Van de zijkant zie je dat hij enkele centimeters diep is, een beslissing die ervoor kiest om gewoon niet hetzelfde spel te spelen als andere TV’s.

Dit werkt omdat de Serif er op ontwerpniveau een unieke eigenschap aan toevoegt: hij heeft een letterlijke plank bovenop, waardoor je het toestel in scène kunt zetten en het beter in de ruimte kunt laten opgaan. Dit is slechts een van de trucs die de Serif hiervoor gebruikt.

Die wijdte, het uitspreiden van de uiteinden van de “I”, wordt herhaald aan de basis van het toestel, wat betekent dat die metalen pootjes eraf geschroefd kunnen worden en je een mooie, platte, stabiele basis hebt om te gebruiken als je deze TV toch op een van die meer traditionele plaatsen wilt zetten: op een schoorsteenmantel, op een entertainment center, enz.

En het ontbreken van een standaard, of een traditionele TV standaard, betekent dit dat als je de Serif toch ergens plat neerzet, hij echt begint te voelen als deel van dat meubel, een effect dat je kunt versterken met de Ambient Mode, die we hieronder wat meer bespreken.

Hoe het kabel management van de Serif elegantie toevoegt

Veel TV’s hebben wel pogingen tot kabelbeheer, de opvallendste zijn de Samsung Frame serie en een handvol andere high-end Samsung modellen die letterlijk alle in-/uitgangen naar een apart kastje brengen dat veel gemakkelijker te verbergen is.

Maar terwijl die strategie van het ergens anders heen sturen van de I/O het probleem oplost door een component toe te voegen, lost de Serif het op door je te helpen iets af te trekken: de lengte van de voedingskabel.

Als je kijkt naar de achterkant van het toestel, dat overigens bekleed is met een licht gebogen wit paneel dat alle kabels verbergt als je er niet aan zit te prutsen, dan zie je onderaan een reeks groeven.

Dit is een eenvoudige, low-tech oplossing om de voedingskabel zo op te winden dat hij precies de juiste lengte heeft. Een slimme oplossing waarmee je de lengte van de voedingskabel ten opzichte van het toestel kunt wijzigen zonder dat er iets ingewikkelds aan de hand is.

Als je dit goed doet, kan de voedingskabel precies de juiste lengte hebben, zodat je hem naar precies de juiste plaats kunt leiden en, hopelijk, heel goed kunt verbergen.

Alsof deze truc om de lengte van de kabels te regelen nog niet genoeg is, bevat de Serif ook een doorvoerbuisje dat op een van de poten geklikt wordt, zodat je een of zelfs een paar kabels op een gecontroleerde manier kunt laten lopen, in tegenstelling tot ze achter het toestel uit te draperen.

Deze details zijn moeilijk te overschatten: deze aandacht om je te helpen het toestel op een naadloze (of liever een snoerloze manier) in je ruimte in te bedden draagt echt bij aan het effect van de Serif, die al bedoeling en bedachtzaamheid schreeuwt.

Daarom heb ik in de titel van deze rubriek het woord elegantie gebruikt, en niet alleen maar gemak. En het is waarom dit een unieke eigenschap van de Serif is, een plaats waar hij speelt om een spel te winnen dat andere Televisies gewoon niet spelen.

Onverwachte eigenschap: draagbaarheid & veelzijdigheid

Dit is geen geadverteerde eigenschap van de Serif, en als je Samsung’s productpagina doorbladert, zullen ze niet pleiten voor het gebruik ervan op deze manier.

De nadruk op vormgeving, op het inbedden van de Serif in een ruimte, betekent dat je waarschijnlijk één plek zult kiezen en er aan zult werken om de Serif daar in te passen, maar nadat ik deze TV in mijn ruimte had staan, realiseerde ik me iets heel interessants: hij is niet te zwaar, en met die brede voet en bovenkant is hij eigenlijk vrij gemakkelijk op te pakken en te verplaatsen.

Toen drong het tot me door: hij is eigenlijk zo gemakkelijk te verplaatsen, dat je hem gemakkelijk gewoon op de plaats kunt zetten waar je hem tijdelijk wilt hebben. Het feit dat hij die metalen poten en platte basis heeft, betekent dat hij zijn “montage” systeem meeneemt. In tegenstelling tot een plat beeldscherm dat je aan de muur moet plakken of een TV met een meer traditionele standaard, kun je een Serif heel gemakkelijk neerploffen waar je hem wilt hebben.

Dat kan betekenen dat je hem op een zomeravond buiten op de veranda bij je hebt zitten, of dat je hem tijdelijk in de slaapkamer opzet voor filmavond in bed. En als je ons artikel over draagbare projectoren gelezen hebt, is het interessant te bedenken dat dit dramatisch veel gemakkelijker is dan zelfs een draagbare projector, omdat er geen groot scherm is om te beheren.

Denk maar aan de TV die je nu in je huis hebt: als je hem fysiek ergens anders heen zou willen verplaatsen, wat voor werk zou er dan in zitten om hem te verplaatsen en dan te vervangen? Dit bleek voor mij een killer feature te zijn, iets waarvan ik pas besefte dat ik het wilde toen ik de Serif in handen had en hem aan het verplaatsen was, uitproberend waar hij het prettigst aanvoelde.

Meestal moet je van tevoren kiezen waar je TV permanent komt te staan, en met de Serif is dat, alweer, gewoon een spelletje dat dit toestel weigert mee te spelen.

Unieke trucs zoals Ambient mode en NFC

Tenslotte zijn er de kleine softwarematige dingen die dit toestel onderscheiden. Ambient Mode, die zijn eigen speciale knop op de afstandsbediening krijgt, zet het scherm op een manier die op het eerste gezicht lijkt op de manier waarop de Samsung Frame serie of elk met Chromecast verbonden apparaat dat doet.

Het grote verschil is echter dat Chromecast en The Frame alleen statische beelden gebruiken. De Ambient Mode van de Serif gaat nog wat verder met dit effect, en voegt zowel beweging als kleurregeling toe.

Je kunt de achtergrond gemakkelijk op een vlakke kleur instellen zodat hij rustig opgaat in de muur, of je kunt een van de verschillende meer abstracte bewegingsmodi kiezen die, hoewel moeilijk in beelden vast te leggen, echt in het oog springen. Neem dit voorbeeld hieronder van ronddraaiende blokken.

Ze kantelen om de zoveel tijd, en voegen zo een slim stukje oogsmaak toe aan de ruimte, en de kleuren, in dit geval goud, grijs en rood, zijn allemaal te bewerken. Je kunt ze zo veranderen dat ze bij de ruimte passen, waardoor het toestel beter in de ruimte opgaat.

Er zijn tientallen ambient mode achtergronden, zowel statische als bewegende, die je allemaal kunt aanpassen met gedetailleerde controle over de kleuren, zodat je de Serif echt bij een ruimte kunt laten passen als hij in ambient mode staat.

Tenslotte, hier een voetnoot waard, niet als spelbreker maar als iets slims en unieks niettemin, zit er NFC koppeling in de bovenkant van het toestel. Je kunt dus met een Android telefoon naar binnen lopen, hem midden op de bovenste plank van het toestel zetten, en er onmiddellijk verbinding mee maken om muziek via de luidsprekers van het toestel te streamen.

Een leuk technisch snufje dat nog meer gebruik maakt van de bovenste plank, en duidelijk maakt dat het toestel bedoeld is om naar toe te lopen, om toegankelijk te zijn, om er op een beperkte manier mee te werken. Nogmaals, dit is vreemd, anders spul om in een TV te hebben, en de Serif trekt het allemaal.

De “normale” televisie kenmerken van de Serif

De Serif biedt dus een heleboel unieke mogelijkheden, maar hoe zit het met de “gewone” dingen? Hoe zit het met de kwaliteit van het toestel als het erop aankomt gewoon echt naar iets te kijken?

Beeld- en geluidskwaliteit

Om te beginnen zijn twee specs die je niet zullen verbazen een 4k resolutie en een QLED paneel. Op dit prijspunt kunnen dat net zo goed mierenneukers zijn als het om TV specs gaat. Het paneel van de TV is pittig met heldere heldere kleuren en verrassend donkere kleuren.

Geweldige kleuren. Geweldig contrast. Ik zal niet veel meer zeuren over de beeldkwaliteit, want er valt gewoon niets anders te zeggen dan dat je je geen zorgen hoeft te maken: de kwaliteit hier is even hoog als die van elk ander paneel in deze prijsklasse.

Wat de geluidskwaliteit betreft moet ik deze TV eigenlijk lof toezwaaien, alleen al voor het pure volume en de helderheid. Gewoonlijk beginnen ingebouwde luidsprekers wat rommelig te worden bij hoge volumes, maar dit toestel presteerde goed bij zowel normaal film kijken als streaming audio.

Het is de moeite waard op te merken dat deze TV niet ontworpen is om er een soundbar aan toe te voegen, en die bedoeling is te zien aan het ontwerp. De luidsprekers zijn van betere kwaliteit dan je gewoonlijk in een TV ingebouwd vindt, iets wat die hogere prijs helpt rechtvaardigen. Ze zijn nog steeds niet zo goed als een zelfstandige soundbar, maar ze zijn zeker goed genoeg.

Er zijn enkele slimme softwarefuncties in deze twee gebieden ingebouwd, waarbij Samsung beweert dat Adaptive Picture kleur en resolutie beheert op basis van het omgevingslicht, en een Active Voice Amplifier iets soortgelijks doet om dialoog tegen geluiden in een lawaaierige kamer naar voren te brengen.

Tijdens mijn tests merkte ik niet dat deze functies in werking waren, maar ik merkte ook niet dat ze ontbraken. Misschien werkten ze wel en verhoogden ze de ervaring een beetje, maar ik merkte ze niet op en hoefde er ook niet over na te denken, en dat is precies wat je wilt.

Afstandsbediening

Wat is er niet leuk aan de standaard Samsung afstandsbediening die de laatste paar jaar in de winkels ligt? Opvallende toevoegingen aan het Serif model zijn die speciale Ambient Mode knop, en ook een paar speciale streaming service knoppen onderaan. Dit is niet specifiek voor de Serif, meer een vernieuwde functie die Samsung over hun afstandsbedieningen in het algemeen is beginnen uit te rollen.

Mijn spiergeheugen zorgde ervoor dat ik de eerste dagen de gewone smart TV menu’s gebruikte om naar Netflix en Prime te navigeren, maar toen ik me de speciale knoppen herinnerde, begon ik al snel te merken dat ik ze niet op de afstandsbediening van de andere TV had.

Er is hier niets geks om over naar huis te schrijven – de afstandsbediening is net genoeg techniek zonder iets dat de gebruikerservaring ingewikkelder maakt. Gewoon een manier om te navigeren en de smart-TV functies te bedienen.

We hebben een artikel over het gebruik van je Smartphone als TV-afstandsbediening, en het is goed om op te merken dat de Samsung SmartThings app deze functionaliteit ook mogelijk maakt. Dit is handig voor als je de standaard afstandsbediening verliest of, wat waarschijnlijker is, als een van je huisdieren ontdekt hoe bevredigend de zacht aanvoelende afwerking is om door te kauwen.

Smart-TV functies en invoer/uitvoer mogelijkheden

Wat de software betreft, als je een Samsung TV hebt, of een andere smart TV, zul je je thuis voelen bij het navigeren door de software van de Serif. Voor al zijn hardwaredesign kenmerken was het gewoon niet nodig het besturingssysteem op te krikken, want Samsung heeft dit tot in de puntjes onder de knie.

Je hebt toegang tot een overvloed aan apps en streaming diensten, alles wat je maar kunt bedenken eigenlijk. En toevoegingen als Apple Airplay 2 en android screencasting maken het mogelijk om te streamen vanaf in principe elk toestel dat je maar zou willen.

In de categorie “Smartness” is het gepast om ook de slimme assistenten in de Serif te noemen. In de Serif zijn mogelijkheden ingebouwd om ofwel Alexa, de Google Assistent, of Bixby te gebruiken.

Hoewel Bixby nog steeds een “stop met proberen dit te laten gebeuren/het gaat niet gebeuren” vibe heeft, is de mogelijkheid om Alexa en Google Assistent te gebruiken eigenlijk best netjes om te hebben in een TV als deze, eentje die meer op interactie gericht is.

Alexa commanderen om van kanaal te veranderen, of Google Assistent om foto’s op te roepen is een keurige truc, en de met een knop te activeren microfoon op de afstandsbediening betekent dat je niet voortdurend afgeluisterd en in de gaten gehouden wordt zoals bij andere aansluitpunten voor spraakassistenten.

Wat I/O betreft kun je verwijzen naar de kabelbeheer afbeeldingen hierboven – je wilt op dit model niet iets aansluiten en er geen poort voor hebben, en hoewel er verschillende mogelijkheden zijn, moedigt dit toestel echt aan tot een eenvoudige, kabelminimaliserende opstelling zoals ik er in heb gedraaid: alleen een Chromecast Ultra en verder niets.

Dat gezegd hebbende, is het kabelbeheer flexibel genoeg om alles aan te kunnen wat je er maar tegenaan zou willen gooien.

Is de Serif de prijs waard?

Om deze vraag te beantwoorden, bekijk je de twee verschillende modellen: 43 inch en 55 inch. Ik denk dat als de belangrijkste TV in je woonruimte als je een grote kamer hebt, de 55 inch het juiste antwoord is, maar dat gaat ten koste van de draagbaarheid van dit toestel, zodat die 55 inch naar mijn mening minder functioneel en veelzijdig is.

Dat gezegd hebbende, als je een stijlvolle TV voor je ruimte wilt, dienen beide modellen dat doel en zijn ze naar mijn mening een koopje voor dit prijspunt. De reden waarom ik er zo over denk is dat je in de Serif niet alleen alle mogelijkheden van een high-end smart TV krijgt, maar ook unieke ontwerpelementen en functies die je letterlijk nergens anders kunt krijgen.

Er zijn geen andere designgerichte TV’s waarmee je een ruimte zo kunt samenbrengen, om het effect te vermijden van een zwarte rechthoekige monoliet die maar in een kamer zit als hij niet gebruikt wordt.

Dus, als je er het geld voor hebt, is de Serif absoluut de prijs waard, maar in mijn ogen wordt hij het best ingezet als het kleinere, 43 inch model dat als een soort schommel-TV gebruikt wordt.

Het 55 inch model dat gebruikt wordt als de hoofd-TV voor het huis…dit past gewoon niet bij de behoeften van sommige mensen, want het is mogelijk dat het ontwerp te goed is voor de omgeving.

Anders gezegd, als je alleen een 55 inch paneel wilt en niets geeft om het ontwerp, zeker, dan is deze TV buiten je prijsklasse en moet je iets anders zoeken.

Conclusie

Zelfs voor wie geen fancy design gerichte TV wil, biedt de Serif, vooral het 43″ model, nog steeds een uniek draagbaar en veelzijdig aspect waar zelfs niet design gerichte TV’s niet aan kunnen tippen. Daarom heb ik uiteindelijk gekozen om dit artikel de titel te geven van de beste tweede TV die je kunt kopen.

Want hoewel ik niet kan bepleiten dat dit voor iedereen de beste primaire TV is, kan ik op basis van mijn ervaring wel zeggen dat voor iedereen die een tweede TV op het oog heeft, dit waarschijnlijk de beste prijs-kwaliteit verhouding is, omdat hij unieke mogelijkheden biedt en unieke gebruiksmogelijkheden ondersteunt waar een traditionele TV gewoon niet aan kan tippen.

Plaats een reactie