Sonos AMP vs Yamaha WXA-50, welke is beter?

Het toevoegen van een versterker aan jouw systeem kan een geweldige manier zijn om muziek van niet-draadloze bronnen naar jouw draadloze luidsprekers te krijgen, en ook om streaming muziek naar niet-draadloze luidsprekers te krijgen. Maar in het versterkerspel is het moeilijk om te weten welke functies je nodig hebt en hoe twee units zoals de Sonos Amp en de Yamaha WXA-50 zich verhouden.

Terwijl de Sonos Amp 125 watt per kanaal biedt, biedt de Yamaha WXA-50 slechts 55 watt. Beide units hebben draadloze multi-room speaker oplossingen, maar Sonos is professioneler, terwijl Yamaha meer gevarieerde en minder dure apparaten biedt.

Over het geheel genomen kunnen de andere verschillen rond het ecosysteem van de draadloze apparaten, de bruikbaarheid en de beschikbare poorten een beetje gecompliceerd worden, behalve dat het vermogen van de luidsprekers jouw beslissing bepaalt. Maar, gewapend met een paar details, kun je er zeker van zijn dat je de juiste beslissing neemt voor jouw installatie.

Welke is beter?

Het is zo moeilijk om hier een beslissing te maken. Als je al een uitgebreid Sonos-luidsprekersysteem hebt, dan is de Sonos Amp beter, geen twijfel mogelijk. Maar als je een multi-room systeem vanaf nul bouwt… is er serieus potentieel voor de WXA-50 om een betere keuze voor jou te zijn.

Waar het Sonos-ecosysteem professioneler en over het algemeen verder is dan het aanbod van Yamaha’s multi-room speakers, is de Yamaha-familie van luidsprekers die op dat systeem kunnen worden aangesloten breder en dieper (met niet alleen luidsprekers, maar ook soundbars, receivers, en meer). En de gemiddelde prijs per luidspreker… het staat buiten kijf dat Yamaha’s toetredingsdrempel hier lager ligt.

Dus, op papier, moeten we het voordeel aan Sonos geven op basis van het veel hogere uitgangsvermogen van de luidsprekers. Maar daarbuiten is er meer aan de hand, en meer dan genoeg unieke eigenschappen voor deze beide eenheden om de beslissing te nemen die het waard is om over te praten.

Binnen het Sonos- en het Yamaha-ecosysteem hebben beide apparaten ook nog andere variaties. Je kunt onze andere artikelen opzoeken door de Sonos Connect met de Sonos Port te vergelijken, en de Yamaha WXA-50 met de Yamaha-WXC-50 te vergelijken, voor meer informatie over het scala aan opties. Er zijn ook andere manieren om een draadloze luidspreker te maken (onze handleiding), maar laten we teruggaan naar het vergelijken van deze twee draadloze versterkeropties.

Kenmerken en specificaties

Deze twee eenheden hebben veel overlap, maar er zijn ook veel kleine details. Als het gaat om de netwerken en de bruikbaarheid van de apparaten, hun poorten, en misschien wel de belangrijkste specificatie: uitgangsvermogen per kanaal, laten we dan eens kijken naar hoe ze verschillen en waarom je er om zou moeten geven.

Sonos AMP

De Sonos Amp maakt het uitgebreide Sonos-luidsprekersysteem nog flexibeler, en dat met stijl. Omdat het een tweede generatie product is, is het over het algemeen beter uitgewerkt dan de WXA-50, te beginnen met het bestaande netwerk en de bruikbaarheid.

Netwerk en bruikbaarheid

Wat kunnen we zeggen over het Sonos-ecosysteem dat nog niet gezegd is? Het is de gouden standaard van draadloos audiomanagement, het koppelen van doodsimpel-te-gebruiken hardware met alles wat je maar kunt hopen voor software. Het Sonos-systeem respecteert de gebruiker door eenvoudig te gebruiken en onopvallend te zijn, zodat je naadloos en zonder enige moeite geluid uit jouw luidsprekers krijgt tegen de lage kosten van de Sonos-hardware, nou ja, de beste prijs.

De Sonos Amp breidt dit systeem verder uit, waardoor je twee zeer interessante dingen kunt doen. Ten eerste, de aux-in en HDMI-in opties (om nog maar te zwijgen van de draadloze Airplay 2-compatibiliteit) stellen je in staat om content in jouw Sonos-systeem te krijgen die anders misschien geen enkele manier zou hebben om binnen te komen. Voor alle integratie van de Sonos app met Spotify, etc. is er gewoon geen manier om hardware zoals een draaitafel er op in te pluggen, behalve om deze fysiek in te pluggen, daar komt de Sonos Amp van pas.

Ten tweede stelt de Sonos Amp je in staat om jouw streaming muziekinhoud mee te nemen en deze te routeren naar speakers die geen Sonos hardware zijn. Dit kan een enorme bonus zijn voor audiofielen die weten welke set luidsprekers ze precies willen gebruiken en waarom, of voor mensen die gewoon andere luidsprekers hebben liggen en die niet honderden euro’s aan individuele Sonos-luidsprekers hebben besteed.

Dus niet alleen is het Sonos netwerk geweldig en gemakkelijk te gebruiken, de Sonos Amp neemt dit netwerk en voegt waarde toe door zowel de in- als uitvoeropties voor jouw audiosysteem uit te breiden.

Aansluitingen

Als het gaat om poorten op de Sonos Amp, heb je RCA-ingangen voor twee kanalen, evenals een HDMI-ingang en twee ethernetaansluitingen. Vervolgens heb je voor de uitgangen twee RCA-poorten voor de linker- en rechterluidsprekeruitgangen. Het andere comfort in de categorie poorten is de sub-uitgangsaansluiting, waarmee je ook een signaal naar een actieve subwoofer kunt sturen.

Wattage

De Sonos Amp is een tweede generatie product, en in vergelijking met de eerste generatie, de Sonos Connect Amp, is er een enorme prestatiesprong in kanaal wattage. Vanaf de Connect Amps 55 watt per kanaal is de Sonos Amp geüpgraded naar maar liefst 125 watt per kanaal. Dat is enorm, waardoor de versterker veel krachtiger is geworden en klaar om te werken met high-end, kwaliteit speakers.

Yamaha WXA-50

De Yamaha WXA-50 is een overtuigend product op zich. Yamaha heeft een robuuste stamboom voor audioapparatuur, dus het is geweldig om te zien.

Netwerk en bruikbaarheid

De Yamaha WXA-50 doet alles wat de Sonos Amp doet als het gaat om het uitbreiden van jouw audiosysteem. Het stelt je in staat om muziek binnen te halen via fysieke bronnen die niet gestreamd worden, en het stelt je in staat om muziek te routeren naar speakers van streaming bronnen die anders misschien geen andere manier hebben om er bij te komen.

Waar de WXA-50 dat thema uitbreidt en eindigt met een iets hogere bruikbaarheid dan zelfs de Sonos Amp in zijn aansluitmogelijkheden. Het heeft geen HDMI in, maar het heeft een Optical in en Bluetooth. De Sonos Amp heeft geen Bluetooth, dus dat is een klein beetje extra flexibiliteit. De WXA-50 heeft ook een USB-ingang, waar de Sonos Amp niet aan voldoet. En om al deze ingangen aan te kunnen, heeft de WXA-50 zelfs een handige afstandsbediening om tussen de ingangen te kunnen schakelen zonder met de draden te prutsen.

Op het gebied van het netwerk heeft Yamaha een concurrent van de Sonos walled-garden, genaamd MusicCast. MusicCast is op dit punt inbegrepen bij de meeste Yamaha-luidsprekerproducten en stelt je in staat om al die apparaten aan te sluiten (inclusief soundbars, ontvangers, enz.) en een chique multi-room systeem te bedienen vanaf de Yamaha MusicCast-app. Klinkt dat bekend? Dat klopt, dit is een directe aanval op de dominantie van het Sonos multi-room systeem.

Het goede nieuws is dat MusicCast goed werkt, ook al is de implementatie iets minder gepolijst dan bij Sonos. Je hebt meer mogelijkheden om apparaten aan te sluiten, en dat tegen een gemiddeld lagere prijs dan wanneer je hetzelfde effect wilt bereiken met een Sonos-systeem.

Aansluitingen

De poorten van de Yamaha WXA-50 bevatten het grootste deel van wat je op de Sonos One vindt en dan nog wat meer. Het ontbreekt aan de HDMI in, en heeft alleen de ene ethernet-poort, maar het heeft nog steeds die netwerkpoort optie. Het verliezen van de mogelijkheid om audio van een HDMI in de bron te krijgen kan het gebruik van het apparaat voor sommigen bemoeilijken, maar als het gaat om audio-management is alles wat je wilt aanwezig: aux in, en powered links en rechts kanalen uit, met een sub uit voor een actieve subwoofer.

De WXA-50 heeft ook een optical-in-poort, en een USB-poort aan de achterzijde, evenals een afstandsbediening, die net iets meer flexibiliteit biedt. Er is echter nog een extra set poorten die het waard is om over te praten: de trigger in/uit. De WXA-50 heeft een trigger-ingang en -uitgang, wat het apparaat veel flexibeler maakt in een grote luidsprekersysteemopstelling, waardoor het de downstream-hardware op een meer wenselijke manier kan aansturen.

Wattage

Het wattage van de WXA-50 begint echter een beetje zwak te lijken in vergelijking met de Sonos Amp. Waar de Sonos Amp 125w per kanaal biedt, heeft de WXA-50 maar 55w. Dat is een enorme downgrade… meer dan de helft… maar het is het niet waard om automatisch de Sonos-optie aan te bevelen. Het grotere verhaal hier is dat de vorige generatie van de Sonos Amp – de Connect Amp – ook maar 55w per kanaal had, dus dat is natuurlijk geen slecht getal.

Hoe moet je hier dan over denken? Dat grote verschil in kanaal wattage – dat is iets waar je je bewust van moet zijn, maar het is alleen iets dat je beslissing moet veranderen als de luidsprekers die je met de versterker wilt gebruiken een hogere stroomsterkte nodig hebben. Als je gebruik maakt van een set van luidsprekers zoals de Klipsch R-41M Bookshelf Speakers die tot 100 ampère per luidspreker kunnen gaan bij een maximale output, dan moet je dat meenemen in jouw beslissing voor de juiste versterker.

Plaats een reactie