Sonos Playbar vs Beam vs Playbase, wat is de beste Sonos soundbar?

Sonos soundbars zijn enkele van de meest populaire audio-upgrades voor een groeiend thuisbioscoopsysteem. Met de Sonos-catalogus inclusief de Playbar, Beam en Playbase kan het lastig zijn om te weten welke het meest geschikt is voor jouw installatie.

Als jouw belangrijkste zorg de prijs of functies is, is de verrassend krachtige en toch compacte Sonos Beam een goede keuze. Als je de meeste kracht nodig hebt, past de Sonos Playbar het beste bij jou. Maar als je iets discreets wilt dat jouw kamer kan vullen met geluid en toch bijna onzichtbaar blijft onder jouw televisie, dan is de Sonos Playbar iets voor jou.

Zoals bij de meeste techneuten is er geen ‘one-size-fits-all’. Als je op zoek bent naar het ‘beste’ van alles, moet je echt uitzoeken wat het beste voor jou is. Hecht je de meeste waarde aan het ontwerp? Geluidskwaliteit? State of the art functionaliteiten? Prijs? Dat zoeken we allemaal voor je uit, zodat jij kunt beslissen welke luidsprekers het beste bij jou passen!

Sonos Playbar vs Beam vs Playbase vergelijkingstabel

TitelAfbeeldingPrijsKopenMeest geschikt voor
Sonos PlaybarSonos playbar€699Nu KopenGrote kamer, woonkamer, thuisbioscoop
Sonos BeamSonos beam€415Nu KopenKleinere kamers
Sonos PlaybaseSonos playbase€649Nu KopenTV’s zonder wandmontage, home entertainment systeem nodig

Sonos Playbar, Beam, Playbase: voor- en nadelen

Al deze producten hebben verschillende voor- en nadelen. Ze zijn allemaal goed, maar denk na over welke het beste is voor jouw specifieke opstelling.

Sonos Playbar: voor- en nadelen

De Sonos Playbar was de eerste van de 3 verschillende “soundbars” die Sonos maakte. Het is een absoluut prachtige 83 cm lange soundbar met in totaal 9 speaker drivers. Zeer geschikt voor het vullen van een grote ruimte met hoogwaardig geluid!

Voordelen

 • Krachtig geluid
 • Zware bas
 • Goed voor grote ruimtes

Nadelen

 • Groot
 • Voet aan de achterkant gemonteerd
 • Minste functionaliteiten

Sonos Beam: voor- en nadelen

Voordelen

 • Laag profiel
 • Laagste prijs
 • Meeste functionaliteiten

Nadelen

 • Laagste maximale volume

Sonos Playbase: voor- en nadelen

Voordelen

 • Praktisch ontwerp
 • Ingebouwde subwoofer
 • Relatief laag profiel

Nadelen

 • Geen stem besturing

Sonos Playbar, Beam, Playbase: een uitgebreide vergelijking

Zoals gezegd, zijn er zeker enkele belangrijke verschillen tussen deze producten. Echter, al deze “soundbars” zijn van zeer hoge kwaliteit! Ze zijn goed gebouwd, zijn bedoeld om lang mee te gaan, en zijn allround geweldige apparaten.

Laten we daarom wat dieper ingaan op de verschillende aspecten van de Sonos Playbar, Beam en Playbase.

Ontwerp en bouw kwaliteit

Het ontwerp van elk van deze producten is de meest voor de hand liggende onderscheidende factor. De Beam en Playbase, de nieuwste producten, zijn niet alleen maar nieuwe versies van de Playbar. In plaats daarvan zijn de Beam en Playbase beide geheel nieuwe producten. Ze zijn gemaakt met heel andere presentaties en functionaliteit in het achterhoofd.

Sonos Playbar

De Sonos Playbar zal het meest bekende ontwerp hebben als je denkt aan soundbars. De Sonos Playbar is een enkele lange soundbar, ontworpen om voor uw televisie te zitten of aan de muur te worden gemonteerd. De behuizing is ongeveer 90 cm lang, wat vergelijkbaar is met de breedte van de meeste televisies, en weegt iets meer dan 5 kilo. Het is een aanzienlijke soundbar in zowel grootte als gewicht.

Zoals gezegd, de twee meest voorkomende manieren om de Sonos Playbar op te zetten zijn om hem voor jouw televisie te laten staan of om hem aan de muur te bevestigen. Door de grootte en het fysieke ontwerp van de Sonos Playbar is het een unieke uitdaging om een van deze twee configuraties te gebruiken.

Als je van plan bent om jouw Sonos Playbar aan de muur te monteren, dan is het belangrijk om het gewicht in gedachten te houden. Het ophangen van een 5 kilo speaker aan de muur zal een beetje zorg en voorbereiding vergen om er zeker van te zijn dat je niet tegen problemen aanloopt.

De beste manier om met het gewicht om te gaan is ervoor te zorgen dat je je schroeven in pluggen boort die het gewicht kunnen ondersteunen. Dit kan echter zeer beperkend zijn voor de manier waarop je jouw thuisbioscoop installeert, omdat het kan resulteren in een luidspreker die niet gecentreerd is. De andere optie is het gebruik van schroefankers om de soundbar te monteren. 5 kilo is aanzienlijk, maar standaard gipsplaatankers moeten dit probleemloos oplossen. Schroefankers zijn gemakkelijk om mee te werken, en het project hoeft niet lang te duren, maar het is nog steeds meer dan sommige mensen zullen willen doen aan een muur in hun huis.

Het probleem met het plaatsen van de Sonos Playbar voor jouw televisie wordt veroorzaakt door de rubberen voetjes. In een zeer vreemde ontwerpbeslissing heeft Sonos deze voeten op de achterkant van de soundbar geplaatst, met als gevolg dat de drivers recht omhoog schieten in plaats van weg van de TV.

Sonos Beam

Het ontwerp van de Sonos Beam (op Amazon) is veel eleganter en minder opvallend in vergelijking met de Sonos Playbar. Het komt binnen op slechts 10 cm diep, 7,62 cm hoog, en ongeveer 65 cm breed. Als gevolg daarvan zal de 2,7 kilo zware Sonos Beam aanzienlijk minder ruimte innemen op jouw muur.

Esthetisch gezien zal hij je de meest moderne uitstraling geven van alle beschikbare opties – wat logisch is als je bedenkt dat het ook de nieuwste van de drie luidsprekers van Sonos is. Het strakke en minimalistische ontwerp zal geweldig werken als het nodig is om voor hem voor jouw tv te zetten, en de kleine vormfactor zal waarschijnlijk nooit jouw infraroodsignaal onderbreken.

Als je jouw soundbar absoluut moet monteren, dan kun je dat met de Sonos Beam doen door een muurbevestiging te kopen voor ongeveer €60. Er zijn geen montagegaten op de Sonos Beam zelf.

Een van de meer discrete veranderingen aan de Sonos Beam is de overstap van Optical Audio naar HDMI-ARC. HDMI-ARC en optisch geluid zijn beide verbeteringen ten opzichte van analoge audio. In het geval van de Sonos-luidsprekers heeft de verandering geen significante invloed op de geluidskwaliteit. De update bestaat om de luidspreker in staat te stellen HDMI-CEC-commando’s te gebruiken. Dit geeft jouw luidspreker de mogelijkheid om jouw TV aan en uit te zetten via de bediening van jouw smartphone of via Alexa-spraakcommando’s.

Sonos Playbase

De Sonos Playbase is de grootste esthetische verandering van de drie keuzes. Het is ontworpen om een echte basis te zijn die jouw TV zal ondersteunen. De Sonos Playbase is 7,62 cm hoog, 76 cm breed en 38 cm diep. De basis kan een televisie tot 34 kilo ondersteunen.

Als er geen sprake is van wandmontage, en je houdt niet van het idee van een stapelvormige luidsprekerstang op jouw muur, dan is de Sonos Playbase een uitstekende optie voor jou. Je kunt tegen problemen aanlopen als jouw TV aan beide zijden individuele poten heeft, in plaats van een gecentreerde standaard met een uitlopende voet eronder.

Het ontwerp van de Sonos Playbase geeft wel meer interne ruimte voor de componenten, waardoor de techniek kan verschillen. Dit verandert de persoonlijkheid en de kleur van het geluid vrij drastisch. Het is mogelijk dat je het geluid van de één sterk verkiest boven dat van de ander.

Geluidskwaliteit

Alle Sonos soundbars hebben een hoge kwaliteitsstandaard. Wat het beste werkt voor jouw opstelling hangt af van hoe je het gebruikt, en de opstelling zal een grote rol spelen in de geluidskwaliteit.

Elke soundbar heeft zijn eigen unieke ontwerp, en dus zijn eigen unieke eigenschappen. Hoe dan ook, alle Sonos-luidsprekeropstellingen zijn uitbreidbaar met een ecosysteem van extra producten. Subwoofers en draadloze surround sound-luidsprekers kunnen naadloos worden geïntegreerd in jouw Sonos-thuisbioscoopopstelling. Dit geeft je de mogelijkheid om de ruimte met geluid te vullen. Er kunnen ook extra luidsprekers worden ingesteld om het geluid in meerdere kamers tegelijk te projecteren.

Sonos Playbar

Laat je niet misleiden, de Sonos Playbar is niet alleen groot en zwaar omdat hij ouder is. Binnenin de Sonos Playbar bevinden zich negen perfect gebalanceerde en geconfigureerde luidsprekers die een geweldig geluid kunnen bieden in redelijk grote ruimtes. Dit omvat drie tweeters en zes mid-range luidsprekers. Ongeacht de grootte van jouw thuisbioscoop ruimte biedt de Sonos Playbar een geweldig geluid.

De uitdaging bij de Sonos Playbar is om ervoor te zorgen dat je de ruimte hebt om hem op de juiste manier in te stellen. De beste optie voor het opstellen van de Sonos Playbar is om de soundbar enkele centimeters onder de televisie aan de wand te monteren.

Zoals eerder vermeld zijn de ‘voeten’ van de Playbar aan de achterkant geïnstalleerd. Als je deze op je tv meubel plaatst, zal het geluid naar boven schieten. De kwaliteit van jouw geluid zou in dit scenario dramatisch kunnen worden beïnvloed. Je zult waarschijnlijk meer van het geluid horen dat door het plafond wordt weerkaatst en minder van wat de luidsprekers direct produceren.

Of als je jouw Sonos Playbar achter de TV monteert, dan loop je in wezen tegen een zeer vergelijkbaar probleem aan. Het zal waarschijnlijk beter klinken dan de geluidsbalk recht omhoog te richten, maar jouw televisie zal nog steeds interfereren en voorkomen dat je het geluid rechtstreeks van de soundbar zelf ervaart.

Sonos Beam

De Sonos Beam biedt een ongelooflijk groot en vol geluid voor zijn grootte. Vooral de bas zal je de eerste keer dat je hem hoort waarschijnlijk verrassen. Hij is uitgerust met slechts een enkele tweeter, vier full range woofers en drie passieve lage tonen radiatoren. De passieve radiatoren helpen de kleine luidspreker een sterke basdefinitie te geven, maar beperken het maximale volume in vergelijking met de Playbar.

Het enige geval waarin de Sonos Beam tekortschiet is in een thuisbioscoop ruimte die groter is dan gemiddeld, of als je het volume echt graag aanzwengelt. Ondanks de uitstekende kwaliteit en het massieve geluid van de Sonos Beam, zouden oversized kamers profiteren van de extra kracht die in de Playbar zit.

Sonos Playbase

De Sonos Playbase is qua interne componenten grotendeels gelijk aan de Sonos Playbar. De Sonos Playbase bestaat uit dezelfde 3 tweeters en 6 mid-range drivers, met de toevoeging van een eigen ‘S’ Shaped subwoofer voor de bas.

De Playbase heeft gemengde kritieken als het gaat om klanttevredenheid. Sommige klanten hebben gezegd dat de hoge tonen overweldigend zijn en niet overeenkomen met de kwaliteit van de bas of het middengebied. Andere klanten hebben geklaagd dat de lage tonen overweldigend zijn – en vooral problematisch als je een subwoofer in je opstelling opneemt.

In mijn ervaring leken de hoge tonen van de Playbase in eerste instantie een probleem te zijn, maar dat is verdwenen. Sonos-soundbars worden regelmatig geüpdatet met nieuwe firmware en software van Sonos, en ik geloof dat een software-tweak het probleem met de hoge tonen heeft opgelost.

Met deze update klinkt de Sonos Playbase geweldig, maar hij is niet zo krachtig als de Sonos Playbar, en zal waarschijnlijk minder indruk maken dan de Sonos Beam.

Prijzen en functionaliteiten

De prijs kan een grote factor zijn bij de overweging welk product te kopen. De basisprijs tussen de Sonos Playbar en de Sonos Playbase is ongeveer gelijk, maar de Sonos Beam is te vinden voor bijna 200 euro minder. In combinatie met het feit dat de Beam de nieuwste, meest geavanceerde en meest veelzijdige versie van de drie Sonos Soundbars is, wordt de Sonos Beam direct aantrekkelijk.

Echter, er zijn extra kosten die kunnen komen met de extra bundels en accessoires, en afhankelijk van jouw behoeften, kan de goedkoopste optie net zo duur worden.

Sonos Playbar

De Sonos Playbar op zich is meestal €699. Voor een 5.1 surround sound pakket, dat twee satellietluidsprekers en een subwoofer omvat, zouden de totale kosten ongeveer €1.678 bedragen. Als je kiest voor 3.1, inclusief de Playbar en de Sonos Subwoofer, zou het ongeveer €1.398 kosten.

Omdat het de oudste van de drie modellen is, heeft de Sonos Playbar niet dezelfde functies als de Beam of Playbase. Het ontbreekt met name aan stembesturing of de mogelijkheid om verbinding te maken via Airplay 2.

Aan de andere kant is een slimme eigenschap van de Sonos Playbar de opname van de IR-repeater. Een veelvoorkomend probleem bij grote geluidsbalken kan zijn dat ze het infraroodsignaal van uw afstandsbediening blokkeren zodat deze jouw televisie niet kan bereiken. De Sonos Playbar heeft echter een ingebouwde infrarood-repeater. Deze repeater geeft het signaal van de geluidsbalk door aan de TV zelf.

Sonos Beam

De Sonos Beam op zich is meestal €449, waardoor het bijna €200 goedkoper is dan de andere twee opties. Voor een 5.1 surround sound pakket ziet je ongeveer hetzelfde prijsverschil – ongeveer €1.399 voor de Sonos Beam, subwoofer en 2 draadloze surround speakers. De korting wordt €100 minder als je kiest voor een 3.1 opstelling, met een totaal van ongeveer €1098.

Het prijspunt wordt des te aantrekkelijker als je de extra functies in aanmerking neemt. De Sonos Beam is het enige product met voice control en Airplay 2. De voice control functie is specifiek gebonden aan Amazon’s Alexa, dus als je gebruik maakt van een Google hub dan zal het niet integreren met de rest van jouw slimme huis zonder een ander apparaat.

Sonos Playbase

De Sonos Playbase op zich is meestal €699. De 5.1 surround sound en 3.1 pakketten gaan hetzelfde kosten als de Sonos Playbar. De Sonos Playbase heeft hier wel een voordeel met zijn eigen ingebouwde subwoofer. Het extra vermogen van de ingebouwde subwoofer kan het toevoegen van de Sonos-subwoofer overbodig of zelfs overkill maken. In dit geval is het waarschijnlijker dat je in plaats daarvan een paar satelliet speakers wilt toevoegen. Als je deze route zou volgen, zou dat zelfs een bedrag van €1.000 opleveren.

De Sonos Playbase heeft niet de Voice Control functie van de Sonos Beam, maar wel Airplay 2.

Conclusie

Uiteindelijk heeft elk product zijn eigen sterke en zwakke punten.

De Sonos Playbar is robuust en stevig en zal jouw kamer vullen met een ongelooflijk bevredigend geluid, ongeacht de grootte.

De Sonos Beam is €200 minder, klinkt ongelooflijk, en heeft meer mogelijkheden dan de andere opties.

En tot slot biedt de Sonos Playbase een geweldig geluid, veel functies en een geïntegreerde subwoofer. Hij zal ook gemakkelijk passen onder de basis van jouw TV.

Aan de andere kant kan de Sonos Playbar een beetje uitdagend zijn om aan de muur te bevestigen, maar hij zal naar boven schieten als je hem voor uw televisie neerzet.

De Sonos Beam kan moeite hebben om grotere ruimtes te vullen met geluid, of om net zoveel kracht door de bas te produceren als de Sonos Playbar.

De Sonos Playbase heeft echter gemengde reviews en is de enige van de drie producten die een geluidskwaliteit heeft die je misschien onaangenaam vindt.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Sonos Beam 5.1 configuratie. Sonos is zeer bewust met het ontwerp van zijn product, en dat is hier echt te zien. De lichtbundel zit vol met functies, en is klein genoeg om ergens in elke opstelling te passen.

Met de volledige 5.1 opstelling kun je de ruimte vullen met prachtige surround sound, of je kunt de andere luidsprekers gebruiken om je audio uit te breiden naar de keuken of eetkamer.

Het is echt moeilijk om het mis te gaan, vooral als je rekening houdt met de lagere prijs en de flexibiliteit. Je kunt meer luidsprekers of een subwoofer toevoegen als je die ooit nodig hebt!

Sonos maakt een aantal uitstekende producten en kan bij correct gebruik een geweldig draadloos thuisbioscoopsysteem bouwen. Bekijk ons artikel hoe goed Sonos producten zijn voor thuisbioscoopgebruik.

Plaats een reactie