Sonos thuisbioscoop, de ultieme gids!

Een thuisbioscoop maken met Sonos producten? Lees hier hoe je jouw perfecte Sonos thuisbioscoop maakt!

Sonos is uitgegroeid tot een van de toonaangevende vernieuwers in de elektronische industrie en fabrikanten van strakke, moderne luidsprekers. Een bedrijf dat ernaar streeft om aan de top te blijven. Sonos heeft een eigen netwerk van apparaten gecreëerd die samenkomen om thuisbioscoop geluid van topkwaliteit te leveren.

Mijn woonkamer is de meest gebruikte kamers in mijn huis. Van filmavond en een aantal Netflix series tot het kijken naar de wedstrijden van mijn favoriete sporten – we zitten elke week urenlang voor de televisie. Dat gezegd hebbende – het geluid van mijn televisie laat veel te wensen over. Het is gewoon niet te vergelijken met dat van een bioscoop. Dat wil zeggen – het kon tot nu toe niet en Sonos heeft daar veel mee te maken.

Sonos-producten kunnen behoorlijk kostbaar zijn. Als je weet in welke producten je moet investeren, hoe ze samenwerken en welke (eventuele) extra apparatuur nodig is, kun je er zeker van zijn dat je alleen het geld uitgeeft dat nodig is.

Wat is Sonos?

Sonos is een bedrijf voor consumentenelektronica. Sonos werd opgericht in 2002 en is snel uitgegroeid tot een van de toonaangevende vernieuwers op het gebied van surround sound systemen.

Door de concurrentie aan te gaan met grote merken, zoals Bose, heeft Sonos in korte tijd een grote impact gemaakt. Hun hoogwaardige producten, streaming surround sound mogelijkheden en slimme luidsprekerontwerpen zijn razend populair geworden bij zowel thuisbioscoopnieuwelingen als professionals.

Wat maakt Sonos anders dan andere merken?

Sonos biedt new-age technologie die het bedrijf onderscheidt van veel van de topconcurrenten. Hun muziekservice functie stelt je in staat om digitale media te streamen vanuit meer dan 30 bronnen, waaronder Spotify, Pandora, Apple Music en Tidal.

Bovendien werken de slimme Sonos-luidsprekers samen met digitale assistenten. In feite biedt Sonos vanaf januari 2019 verschillende producten aan die werken met Amazon’s Alexa, Apple’s Siri en Google Assistant.

Sonos is ook de industriestandaard geworden voor audio voor het hele huis. Met alleen jouw smartphone kun je het geluid in elke kamer van jouw huis bedienen. Van het laten synchroniseren van elke Sonos-luidspreker met hetzelfde nummer tot het afspelen van afzonderlijke tracks in elke kamer van jouw huis, heeft het bedrijf de verwachtingen van de consument in relatief weinig tijd overtroffen.

Onderdelen voor een Sonos thuisbioscoop

Maar hoe vertaalt dit zich naar jouw thuisbioscoopsysteem? Sonos biedt verschillende producten aan die feilloos integreren met jouw thuisbioscoopsysteem, of zelfs volledig vervangen!

Als een Sonos-thuistheater klinkt als iets wat u misschien wilt, kan het overweldigend lijken om uit te zoeken welke onderdelen u nodig hebt. Hieronder bespreken we de stukken die u nodig heeft om een Sonos-huisbioscoop op maat te bouwen in uw woonkamer.

Sonos connect en receiver

Een thuisbioscoopreceiver interpreteert de ingangssignalen en versterkt ze als ze naar jouw luidsprekers worden gestuurd. Omdat elke Sonos-component ten minste één ingebouwde versterker bevat, is het hebben van een ontvanger/receiver eigenlijk overbodig.

Een receiver is echter een handige manier om meerdere apparaten aan te sluiten op jouw surround sound-systeem. Als dit een functie is die je wilt opnemen, kan de Sonos Connect iets voor jou zijn. Met Sonos Connect kun je jouw bekabelde ontvanger integreren met jouw draadloze Sonos-luidsprekers om jou een eersteklas geluid te geven, ongeacht het ingangssignaal.

De Sonos Connect bevat multiply-invoer- en uitvoerfuncties, waaronder analoge, optische en coaxiale digitale audio. Het stelt je ook in staat om jouw ontvanger te bedienen via spraakcommando’s via Amazon’s Alexa. De Sonos Connect is iets meer dan 12,7 cm hoog, 7,62 cm diep en bijna 15,24 cm lang en moet op een vlak oppervlak worden geplaatst en kan niet aan de muur worden bevestigd.

Front channel audioapparaat

Een thuisbioscoopsysteem bevat meestal een of ander type audioapparaat voor het voorkanaal, of het nu een surround-luidsprekersysteem of een soundbar is. Voor Sonos zijn de twee opties de Arc en Beam. Bekijk ons zeer uitgebreide artikel over deze 2 opties. Het behandelt een heleboel informatie over elk van deze “soundbars”.

  • Sonos Arc: In deze onopvallende soundbar zit de allerhoogste kwaliteit home audio verborgen die je voor deze prijs kunt krijgen. Het is het meeste voor het minste, met een ongelooflijke waarde aan functies en ontwerp die je thuisbioscoopervaring naar een hoger niveau tillen.
  • Sonos Beam: De Sonos Beam is kleiner dan de Arc (en kost ook minder). Minder dan 66 cm in lengte, 10,16 cm hoog, en 7,62 cm breed, is deze soundbar ideaal voor appartementen en soortgelijke ruimtes. (Echter, het werkt ook voor grotere ruimtes!) Het wordt geleverd met slechts 5 versterkte luidsprekers, maar ze hebben wel punch! De Sonos Beam kan worden aangesloten op jouw televisie via HDMI-bekabeling. Alexa is ook ingebouwd in de Beam, zodat je met jouw stem alles volledig kunt bedienen als je besluit om handsfree te gaan.

Sonos-soundbars staan bekend om hun hoge kwaliteitsgeluid. Zelfs als je nu geen volledige Sonos surround sound set-up kunt veroorloven, is de Arc of Beam een goede tussenoplossing!

Subwoofer

Is het je ooit opgevallen dat diepere tonen modderig klinken als je door de luidsprekers van jouw televisie luistert? Door een subwoofer aan jouw thuisbioscoop toe te voegen, kun je helpen die lage tonen helder te krijgen.

De Sonos Sub, de enige subwoofer die momenteel verkrijgbaar is bij het bedrijf, biedt heldere, rijke tonen. Binnen elke “O”-vormige Sub leveren twee krachtversterkende woofers een zeer gedetailleerde en dynamische bas, ongeacht in welke positie je hem plaatst.

De Sonos Sub is ontworpen om zijn eigen vibraties te elimineren, maar heeft het overtollige schudden, dat de geluidskwaliteit kan aantasten, zo goed als geëlimineerd.

De Sub kan worden gekoppeld aan de Sonos Arc en Beam. Hij kan ook draadloos worden aangesloten op elke Sonos-speaker, Amp of Connect:Amp.

Surround speakers

De Sonos-luidsprekers behoren tot de beste op de markt van vandaag. Als het gaat om jouw Sonos thuisbioscoop, zijn de One en Five de meest populaire modellen. (Je vindt Play:3 versies misschien tweedehands. De productie hiervan is echter stopgezet, zodat je ze waarschijnlijk niet meer in de winkels zult vinden).

  • Sonos One: De Sonos One is een minispeaker die een ongelooflijk groot geluid levert. (De One is ook de goedkoopste Sonos-luidspreker.) Hij is iets meer dan 15,24 cm hoog, 12,7 cm breed en 12,7 cm diep. Elke luidspreker bevat een paar Class-D versterkers, aangepaste drivers, een kleine tweeter en een mid-range woofer die helpen om het geluid gelijkmatig, onverdund en helder te houden. Draadloos, Sonos gebruikt Trueplay om ervoor te zorgen dat het geluid optimaal wordt afgestemd, ongeacht waar je de speaker hebt gepositioneerd. (Hij is ook vochtbestendig! Terwijl we het hebben over het gebruik ervan voor jouw thuisbioscoop, kunt je de speaker ook gebruiken om naar muziek te luisteren terwijl je doucht of buiten werkt). De Sonos App maakt het uiterst eenvoudig om elke luidspreker te bedienen en verschillende diensten te streamen. De Sonos One weegt minder dan 2,2 kg en kan desgewenst aan de muur worden gemonteerd. Ze zijn perfect voor appartementen of kleinere kamers die een groot geluid willen.
  • Sonos Five: De Sonos Five bouwt voort op wat de One biedt. De Five is de grootste luidspreker die verkrijgbaar is bij Sonos. (Het meet 35,56 cm breed, 20,32 cm hoog en 15,24 cm breed – maar kan in bijna elke richting worden georiënteerd). Het wordt ook beschouwd als een van de best klinkende luidsprekers die vandaag de dag op de markt verkrijgbaar is. Elke luidspreker is gebouwd met 6 Class-D versterkers, 6 speciale, aangepaste drivers en 3 woofers om ervoor te zorgen dat elke noot die hij speelt prachtig uitkomt. De Five is voorzien van bedrade en draadloze connectiviteit en kan eenvoudig worden bediend vanaf Amazon’s Alexa of de Sonos App. Met een gewicht van 6,35 kg kan de Sonos Five aan de muur worden bevestigd en is, terwijl hij in vrijwel elke kamer werkt, ideaal voor grotere kamers of ruimtes.

Hoe werkt het instellen van Sonos 5:1 surround sound?

Het instellen van 5:1 surround sound met Sonos is uiterst eenvoudig. Als je hebt geïnvesteerd in een volledige Sonos thuisbioscoop, integreert elk onderdeel gemakkelijk via de Sonos App om jou totale controle te geven, bijna zodra je ze uit de doos haalt.

Begin met het aansluiten van een Sonos-luidspreker op het Wi-Fi-netwerk dat door jouw telefoon wordt gebruikt via de gratis Sonos App, die zowel in Google Play als in de Apple App Store verkrijgbaar is. Om de verbinding te vergemakkelijken, kies je “Set Up New System” in de app en selecteer je “Standard Option”. Met deze functie loop je door het hele installatieproces. Vanaf hier kunt je ook de Trueplay-functie gebruiken om elke luidspreker individueel aan te passen, zodat elke luidspreker perfect klinkt, ongeacht de akoestiek van de kamer. (Je moet er echter rekening mee houden dat Trueplay alleen beschikbaar is op Apple-apparaten; de Android-versie van de Sonos App bevat deze aanpassingsfunctie niet).

Als je van plan bent om gewoon muziek af te spelen, dan is jouw speaker op dit punt klaar om te gaan en kun je direct muziek streamen via de Sonos App.

Als een thuisbioscoop echter jouw doel is – dan moet je jouw SonosNet opzetten. SonosNet zal jouw Wi-Fi gebruiken om signalen te versturen naar elk van de aangesloten apparaten. Je hoeft alleen maar elk apparaat in een netwerk op te nemen met jouw Sonos App om jouw persoonlijke Sonos surround sound-portfolio op te bouwen.

De voordelen van investeren in een Sonos product

Het Sonos surround sound systeem is eigendom van de fabrikant. Dat betekent dat het door Sonos gecreëerde SonosNet bijna ongeëvenaard is. Geen enkel ander bedrijf kan vandaag de dag nog surround sound leveren aan een heel huis, laat staan dat het volledig gecontroleerd kan worden vanaf jouw smartphone, precies zoals Sonos dat kan.

Sonos levert apparaten die alleen of samen kunnen werken. Echter, tenzij je ook een Sonos Connect aanschaft, zal jouw systeem waarschijnlijk niet werken met andere thuisbioscoopcomponenten (afgezien van jouw televisie die dat wel is). Dat gezegd hebbende, de Sonos surround sound-ervaring betekent dat je niet hoeft te worstelen om erachter te komen welke apparaten met welke componenten werken. Bijna elk Sonos-product zal met de andere producten werken, zodat jouw hele systeem 100% compatibel is met elkaar.

Is Sonos hun premium prijs waard?

Het valt niet te ontkennen dat Sonos-producten een fikse prijs hebben. In feite kan een volledig systeem je meer dan 2.000 euro kosten, afhankelijk van welke onderdelen je besluit te kopen. Maar is een Sonos thuisbioscoop het waard?

Voor velen maken de kwaliteit, de verfijning en de mogelijkheden die inherent zijn aan een Sonos-product elk item de moeite waard om een premium prijskaartje aan te hangen. Of je nu op zoek bent naar een thuisbioscoop die ongerept surround geluid biedt of je wilt het geluid van jouw hele huis ervaren zoals je dat nooit eerder hebt gedaan – Sonos kan die dromen werkelijkheid laten worden.

Voor velen maken de voordelen van een Sonos-opstelling het de extra prijs waard. Nu steeds meer mensen genieten van het gemak van een digitale assistent of smartphone-bediening, geeft de integratie van deze functies in jouw thuisbioscoopervaring je nog meer controle en aanpasbaarheid.

Gerelateerde vragen

Ondersteunt Sonos Dolby Digital? Ja en nee. Sonos ondersteunt Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1 en PCM. Het ondersteunt echter geen Dolby Digital Plus (DD+), Dolby Digital 7.1, DTS of Dolby Atmos. Dit gezegd hebbende, zullen veel platforms, waaronder jouw televisie en Sonos Beam, jouw Dolby-signaal downgraden naar Dolby Digital 5.1 om te kunnen werken met luidsprekers die DD+ niet kunnen ondersteunen. Sonos heeft ook onderzoek gedaan naar de vraag van klanten naar een DD+ mogelijkheid.

Kan Sonos One worden gebruikt voor surround sound? Soms. De Sonos One is een van de kleinste luidsprekers die verkrijgbaar is bij het bedrijf. Het ontbreekt echter niet aan groot geluid. De Sonos One is niet ontworpen om met uw televisietoestel te werken. Hij wordt niet geleverd met optische, HDMI of andere hulppoorten om aan te sluiten. De Sonos One ondersteunt ook geen Bluetooth-verbinding. De Sonos One ondersteunt echter wel AirPlay 2, wat betekent dat je hem kunt aansluiten op jouw Apple TV. Denk aan de Sonos One als een Google home van Sonos.

Plaats een reactie