Welke apparatuur heb je nodig voor een thuisbioscoop?

Wil je weten welke apparatuur je nodig hebt voor een thuisbioscoop? Wij vertellen je precies wat je nodig hebt voor een goede thuisbioscoop!

Er zijn veel verschillende onderdelen voor een thuisbioscoopsysteem en het kan op het eerste gezicht een beetje overweldigend zijn.

Het beeldscherm, de receiver, de luidsprekers, de media-apparatuur, de verlichting en nog veel meer dingen om rekening mee te houden.

In dit artikel geven we uitleg over elk onderdeel van een thuisbioscoop.

Beeldscherm

Het kiezen van het juiste scherm voor een geweldige kijkervaring kan moeilijk zijn.

Televisies zijn top! Gemakkelijk te installeren, relatief goedkoop (afhankelijk van de grootte en het merk) en in het algemeen makkelijk te gebruiken.

Beamers zijn nog beter, maar kunnen onpraktisch zijn en moeilijk om te installeren en kunnen alleen op bepaalde plekken geïnstalleerd worden.

Maar als het goed gedaan wordt, presteert een beamer 100% van de tijd beter dan een televisie. Vrijwel elke televisie die groter is dan 65 a 70 inch, kost meer dan €1200,-. Dit is duurder dan een beamer inclusief scherm en installatie.

Opmerking: Als we het over beeldschermen hebben, is de normale standaard om de diagonaal te meten, waarbij inches als meeteenheid worden gebruikt.

Er zijn een aantal zaken om te overwegen bij het zoeken naar het beste beeldscherm, of het nu een beamer of een televisie is:

 1. Technologie – Televisies en beamers gebruiken beide verschillende technologie om een mooi beeld te produceren.
 2. Resolutie – Het aantal pixels dat kan worden weergegeven. Bijvoorbeeld: 1920 x 1080 of 1080p = 1920 pixels breed bij 1080 pixels hoog.
 3. Helderheid – Voor televisies is dit afhankelijk van de gebruikte technologie. Voor projectoren wordt de helderheid gemeten in “ANSI” lumens. Hoe hoger de lumens, hoe helderder het beeld.
 4. Contrastverhouding – De verhouding tussen de helderste witte en donkerste zwarte kleuren die door het display kunnen worden geproduceerd. Een hogere contrastverhouding is vaak gewenst voor de meeste beeldschermen
 5. Prijs – De prijs is uiteraard een grote factor bij het vinden van jouw ideale beeldscherm. Bepaal je budget en zoek naar iets dat past bij jouw wensen.

Televisies

De meeste televisies zullen vandaag de dag een LED LCD (Light Emitting Diode Liquid-Crystal Display) zijn. Opmerking: Er is een verschil tussen LCD en LED LCD, raak niet verward tussen de twee.

Ik zou voor geen enkele thuisbioscoop een gewone LCD TV willen aanraden. LED LCD’s zijn vrijwel de goedkoopste TV’s die er zijn die een zeer duidelijk beeld geven, grote afmetingen voor een goede prijs en een lange levensduur.

Iets nieuwere displays die steeds populairder worden, zijn de OLED (Organic Light Emitting Diode) televisies. OLED televisies produceren een zelf-emiserend licht achter elke pixel, wat betekent dat elke pixel zijn eigen licht levert, in tegenstelling tot welke andere tv-technologie dan ook. Als de kleur zwart moet worden geproduceerd dan zal de pixel (dot) eenvoudigweg geen stroom ontvangen en geen licht produceren. Hierdoor kunnen OLED-televisies een zeer hoge contrastverhouding hebben die als “oneindig contrast” wordt bestempeld.

Op dit moment zijn ze erg duur in vergelijking met LED TV’s, maar OLED’s zullen in bijna elk opzicht beter presteren dan een LED TV! Vooral wanneer ze in een donkere omgeving worden geplaatst, zou de OLED-televisie de beste keuze zijn, maar het zal een behoorlijke bedrag kosten.

De prijs van deze displays zal naar verwachting dalen naarmate ze langer worden geproduceerd en gefabriceerd, dit is het geval geweest voor alle soorten televisies.

Voor een thuisbioscoop met een zeer klein budget en beperkte ruimte zou ik een standaard LED LCD televisie willen voorstellen of een paar jaar wachten tot de prijs van grotere OLED TV’s daalt. Uiteindelijk zullen de meeste mensen niet in staat zijn om een zeer groot of merkbaar verschil te zien tussen goede televisies.

Opmerking: Er zijn veel technische verschillen tussen dit soort televisies, maar er is geen reden om in detail te treden over de werking van elk van deze televisies. Het zou te veel zijn om uit te leggen en ik ben geen expert op het gebied van het binnenwerk van deze nieuwere televisies. Ook heb ik geen melding gemaakt van QLED-televisies, omdat ze op dit moment nog steeds worden beschouwd als LED-LCD’s, omdat de technologie niet veel is veranderd. Verwacht echter meer QLED-televisies te zien in de loop van de tijd.

Beamers

Beamer

Er zijn vandaag de dag vier hoofdtypen beamers op de markt. Er zijn DLP (Digital Light Processing, LCoS (Liquid-Crystal on Silicon), LCD (Liquid-Crystal Display), LED (Light Emitting Diode) en Laser. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, maar we gaan hier in een ander artikel dieper op in.

In het algemeen is een beamers een apparaat dat een beeld “projecteert” op een scherm/muur. Het kijkgebied kan extreem groot zijn in vergelijking met televisies.

Bij het bekijken van beamers zijn er een aantal specificaties waar rekening mee moet worden gehouden. Controleer eerst de helderheid van de beamer (dit wordt gemeten in “ANSI lumens”). Dit aantal begint meestal rond de 1000 en gaat omhoog naar 3000+. Kamers met minder omgevingslicht zullen minder “lumens” nodig hebben voor een helderder beeld, dus je kunt je dan een beter presterende beamer met minder “lumens” veroorloven.

Als jouw thuisbioscoop is gevestigd in een woonkamer waar veel omgevingslicht aanwezig is, dan heb je een beamer met hogere “lumens” nodig om een scherp en helder beeld weer te geven.

Het tweede punt om te overwegen is de resolutie. Bijna alle moderne projectoren zullen minimaal 1080p (1920 x 1080 pixels) zijn, als een projector niet minimaal 1080p is, koop hem dan NIET.

De resolutie is uiterst belangrijk, vooral bij weergave op een groter scherm. Als je probeert een beeld van 1080p weer te geven op een 130″ scherm, dan zul je zeker de pixels kunnen zien en zal het beeld niet erg scherp zijn. Ik geef de voorkeur aan een 4K (3840 x 2160 pixels) beamer boven een 1080p beamer.

Er is echt een groot verschil tussen de twee. Sommige low-end beamers zullen beweren dat ze 4K zijn, maar geven niet zo’n hoge resolutie weer. Een “echte 4K” beamer zal op zijn minst €1500 kosten, dit kan oplopen tot de prijs van een nieuwe auto!

Vervolgens is de contrastverhouding erg belangrijk. We hebben het hier een beetje over gehad bij het bespreken van televisies, maar een hoge contrast ratio is zeer gewenst voor een beamer! Vervolgens kan de beschikbare input ook heel belangrijk zijn.

De meeste beamers zullen vandaag de dag een HDMI en DVI ingang hebben. Als je van plan bent om een receiver te gebruiken (die veel ingangen beschikbaar zal hebben), maakt het aantal poorten echt niet uit, je hebt slechts een enkele HDMI-ingang nodig. Maar als je niet van plan bent om een ontvanger te gebruiken dan stel ik voor dat de projector verschillende ingangen heeft.

Tot slot, de prijs is waarschijnlijk waar de meeste mensen zich zorgen over maken! Je kunt een echt goedkope projector vinden die deze aanbevelingen “past”, maar pas op, je krijgt waar je voor betaalt in alles! Ik stel voor dat een projector niet goedkoper is dan €700. Alles minder dan dat en je riskeert de prestaties, de authenticiteit en de lange levensduur.

Beamer scherm

Beamerscherm

Net als al het andere in een thuisbioscoop zijn er veel verschillende soorten projectieschermen aanwezig! Permanente, gemotoriseerde, pull-down, enz. Sommige mensen zullen het beeld gewoon op een lege witte muur willen projecteren, en ja, dit is een haalbare optie, maar het kan veel onvolkomenheden in de kijkervaring veroorzaken, en het zal er rondom niet zo goed uitzien als het hebben van een scherm.

Er zijn twee hoofdtypen beamer schermen – stationair/vast en intrekbaar. Een stilstaand/vast scherm is zoals het klinkt… het is stilstaand. Het beweegt niet en is bedoeld voor de ruimte waarin het zich bevindt.

Er zijn twee soorten intrekbare schermen – gemotoriseerd en handmatig. Een gemotoriseerd scherm heeft een afstandbediening om het scherm naar beneden en omhoog te bewegen. En bij een handmatig scherm moet je het natuurlijk handmatig naar beneden trekken. Deze opties zijn puur afhankelijk van de ruimte waarin de thuisbioscoop zich bevindt.

Vervolgens komt de grootte van het scherm zelf. Beamer schermen worden gemaakt in vele verschillende maten, variërend van 60″-150″. Koop niet alleen het grootste scherm dat je kunt vinden! Je moet rekening houden met de werkelijke grootte van de ruimte en de opstelling van de stoelen.

Je wilt niet dat het scherm van de vloer tot het plafond reikt, vooral niet als er meerdere rijen zitplaatsen zijn (dit zou zeker problemen opleveren). Hier is een handige rekenmachine waarmee je de kijkafstand en -hoek van jouw thuisbioscoop kunt bepalen!

Dan is er nog gain en het materiaal van het scherm.

Gain is het meten van het reflectievermogen van een projectiescherm. Om het eenvoudig te houden, donkere kamer = lage gain rond “1.0”, lichtere kamer = hogere gain.

Voor materiaal zou ik bijna altijd kiezen voor een wit scherm. Een zilverkleurig, grijs of zwart scherm zou niet nodig moeten zijn, tenzij je de hoeveelheid licht in de ruimte absoluut niet kunt controleren, en dat kan in bijna alle gevallen wel. Dus je kunt het beste vasthouden aan gewoon wit.

Receiver – De hersenen van elke thuisbioscoop

De receiver is het brein van een thuisbioscoop. In principe wordt alles in de ontvanger ingevoerd en de ontvanger stuurt die signalen vervolgens door naar het beeldscherm en de luidsprekers. Je kunt veel apparaten op de ontvanger aansluiten zoals een Fire TV, Google Chromecast, mediaspeler, Blu-Ray speler, PC of console zoals een Xbox of Playstation, etc.

Receivers zijn voorzien van een ingebouwde versterker. Een versterker neemt het inkomende audiosignaal op en “versterkt” dat signaal en stuurt zowel het vermogen als het geluid naar de luidsprekers.

Individueel worden de aangesloten apparaten weergegeven op de televisie/projector en het geluid wordt uitgevoerd via het luidsprekersysteem.

De receiver koppelt alles aan elkaar, het is een centrale besturingseenheid voor het hele thuisbioscoopsysteem. Ze hebben verschillende ingangen voor HDMI, componentvideo, digitaal optisch (TOSLINK), RCA-audio en soms digitaal coaxiaal geluid.

De meeste nieuwere apparaten zullen gewoon gebruik maken van HDMI en digitaal optisch voor de ingangen, en hebben meestal twee HDMI-uitgangen en een gevarieerd aantal luidsprekeruitgangen.

Speakers

Er zijn een paar verschillende soorten luidsprekeropstellingen die we zullen bespreken.

Geïntegreerd

Televisies zullen ingebouwde speakers hebben, maar ze hebben niet veel kracht achter zich. Ze zijn ondergeschikt vergeleken met alle andere types, maar ze zijn beter dan helemaal niets. Luidsprekers zijn meestal niet inbegrepen bij beamers.

Nu de televisies van vandaag zo dun zijn, moeten de luidsprekers binnenin ook kleiner zijn. Het is fysiek onmogelijk voor slanke televisies om zeer diepe geluiden te produceren die vergelijkbaar zijn met wat een subwoofer kan produceren.

Soundbar

Soundbar

Een soundbar is letterlijk een lange balk vol met luidsprekers die direct boven of onder een TV staat of gemonteerd is. Er zitten meerdere kleine luidsprekers in, dit kan een gevoel van surround geluid in de kamer veroorzaken, ook al komt het geluid alleen uit luidsprekers die zich voor je bevinden.

Dit kan veel goedkoper zijn dan een volwaardig luidsprekersysteem en toch een goede kwaliteit van het geluid in de hele kamer opleveren. Ze zijn meestal in staat om subwoofers of andere surround-luidsprekers draadloos te koppelen die de ruimte een mooie volheid geven. Bijna alle soundbars bevatten een ingebouwde versterker die de luidsprekers van stroom voorziet, dit betekent dat de geluidsbalk alleen stroom en een audiobron nodig heeft om te kunnen werken. Dit is over het algemeen een veel eenvoudigere opstelling dan een versterker met veel luidsprekerkabels die er naartoe lopen.

In een ruimte waar het lastig is om kabels naar alle luidsprekers te leggen, is het gebruik van een soundbar met draadloze surround speakers een uitstekende optie, maar uiteindelijk is het waarschijnlijk duurder dan een traditioneel surround-systeem.

Op zoek naar een soundbar? Vind in dit artikel de beste soundbar voor je geld.

Surround systeem

5.1 Surround systeem

Ik weet zeker dat velen van jullie hebben gehoord van 5.1 of 7.1 surround sound.

Het eerste getal is het aantal beschikbare kanalen voor luidsprekers en het tweede getal is het aantal beschikbare subwooferuitgangen. Dus 5.1 = 5 luidsprekers en 1 subwoofer, 7.2 = 7 luidsprekers en 2 subwoofers, enz.

Een typisch 5.1 surround-systeem bevat een midden, linksvoor, rechtsvoor, surround-links, surround-rechts en een subwoofer.

Afhankelijk van de vorm van de ruimte en de plaats waar de stoelen zich bevinden, zijn er veel verschillende manieren waarop de luidsprekers kunnen worden geplaatst of opgesteld.

Meestal wil je de luidsprekers in de richting van de belangrijkste zit plek laten draaien. Er zijn ook verschillende soorten luidsprekers die in dit type opstelling kunnen worden gebruikt, zoals vloermodel-, muur-, muur-, plafond- en boekenplankluidsprekers.

Een volledig surround-systeem (correcte opstelling) zal uitstekend klinken! Het is een volledig nieuwe filmervaring in jouw eigen huis! De nadelen van een volledig surroundsysteem zijn de kosten en de installatie, maar die zijn naar mijn mening de moeite waard.

Media apparaten

Media apparatuur

Media apparaten kunnen naar veel verschillende dingen verwijzen, in principe alles wat een uniek video- en audiosignaal afgeeft.

Dit kan bijvoorbeeld een kabelontvanger zijn, een gaming systeem, een Google Chromecast, een Apple TV, een Blu-ray/DVD-speler, een computer, een Playstation of een Xbox etc.

Deze apparaten worden aangesloten op de ontvanger of de televisie/projector (afhankelijk van de opstelling). Bij gebruik van een ontvanger zullen de meeste media-apparaten worden aangesloten via een HDMI voor video/audio en soms via een TOSLINK-kabel (digitale optiek) voor een hogere geluidskwaliteit.

Audiostreamers worden aangesloten met een digitale optiek, een digitale coaxkabel of een 3,5 mm/aux-kabel. Sommige goede audio streamers zijn onder andere de Sonos Connect en Chromecast Audio, maar er zijn genoeg andere opties.

Media apparaten zijn belangrijk omdat je zonder deze apparaten naar een leeg scherm zou kunnen kijken.

Licht

De totale verlichting van een ruimte is uiterst belangrijk. Het beeld van een beamer kan volledig worden weggespoeld door het verkeerde type licht dat een ruimte binnenkomt.

De ideale locatie voor een thuisbioscooop is in een volledig afgesloten ruimte zonder ramen. Maar als dit geen optie is, dan moet er wel wat gedaan worden aan de verlichting.

Zo staat mijn thuisbioscoop bijvoorbeeld in de woonkamer, zodat er voldoende ramen en verlichting in de hele kamer zijn. We hebben veel verduisteringsramen moeten installeren en dimbare verlichting.

‘s Nachts was dit geen probleem, maar als je overdag iets wilde zien, dan spoelde veel van het beeld uit door het overtollige licht. Het installeren van deze twee dingen heeft de prestaties van onze beamer en ons scherm drastisch verhoogd!

Denk in het algemeen aan deze twee dingen bij het ontwerpen/ maken van je thuisbioscoop:

 1. Blokkeer overtollig zonlicht door het gebruik van verduisteringsgordijnen/gordijnen als dat nodig is. Niemand wil kijken als de helft van het scherm niet zichtbaar is!
 2. Dimbare verlichting met hoogwaardige verlichting. Je wilt de kamer nooit helemaal donker hebben, een beetje omgevingslicht is een leuke bijkomstigheid (zeker als je je voet niet ergens tegenaan wilt stoten).

Afstandsbediening technologieën

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende manieren om alle apparaten in een Home Theater-systeem te bedienen.
De meeste apparaten worden op een of meer van de volgende manieren bestuurd:

 1. IR (infrarood) – Directe gezichtslijn controle. De afstandsbediening moet in de algemene richting van de IR-ontvanger van het apparaat wijzen. Deze IR-signalen kunnen niet door muren gaan of om hoeken heen, dus moeten er IR-zenders, -ontvangers en -hubs worden geïnstalleerd.
 2. RF (radiofrequentie) – Gebruikt dezelfde technologie als WiFi. De afstandsbediening moet zich in dezelfde buurt bevinden als het apparaat dat hij bedient. RF-signalen kunnen gemakkelijk door muren en meerdere verdiepingen van een huis gaan.
 3. IP (internetprotocol) – Maakt gebruik van het bestaande lokale netwerk (verbonden via WiFi of via een ethernetkabel).
 4. RS-232. – Een kabel wordt rechtstreeks op het apparaat aangesloten. (Opmerking: niet alle apparaten ondersteunen deze methode, omdat deze nogal verouderd is).

IR

Op dit moment is IR waarschijnlijk het meest voorkomende middel om een thuisbioscoop te besturen. Een heel systeem kan worden bestuurd met behulp van IR-zenders (blasters), een enkele IR-ontvanger en een IR-hub.

IR-zenders zijn kleine apparaten die op de IR-ontvangers van elk apparaat worden aangebracht. Een aparte IR-ontvanger is een apparaat dat IR-commando’s ontvangt van een bepaalde afstandsbediening en deze commando’s vervolgens naar de IR-hub stuurt. De IR-hub stuurt dan de commando’s door naar alle IR-zenders.

Bijna alle apparaten, inclusief ontvangers, televisies, beamers, gemotoriseerde schermen, mediaspelers, geluidsbalken, enz. hebben een IR-ontvanger ergens aan de voorkant van het apparaat. Realistisch gezien kan dit gebruikt worden met bijna elke home entertainment setup.

RF

De industrie gaat langzaam over op RF (radiofrequentie) bediening, maar dit kan enige tijd duren. De meeste apparaten die gebruik maken van RF-besturing hebben ook een IR-ontvanger. Sommige nieuwere systemen zullen een RF-hub gebruiken die commando’s ontvangt van een specifieke afstandsbediening, zelfs een mobiele telefoon, en dan de commando’s doorstuurt naar alle IR-zenders. Sommige “smart-hubs” zullen verbinding maken met het thuisnetwerk via WiFi, en kunnen dan RF-opdrachten ontvangen van verschillende mobiele apparaten. Ze kunnen ook verbinding maken met verschillende media-apparaten via Bluetooth (ook RF).

IP

Vanuit mijn ervaring is IP bediening nog niet zo gebruikelijk, maar het kan heel nuttig zijn. Bijna alle nieuwe apparaten maken nu verbinding met het internet/thuisnetwerk via een ethernetkabel of WiFi. Na verloop van tijd zullen steeds meer fabrikanten een manier vinden om deze apparaten met behulp van IP-commando’s aan te sturen. IP zal in de nabije toekomst het meest dominante bedieningsmethode zijn!

RS-323

Terug in de goed oude tijd, accepteerde home cinema systemen en vele apparaten bediening via RS-232. Dit werd gedaan op een zeer vergelijkbare manier als IR bediening nu werkt. Er zou een ontvanger zijn, een RS-232 hub, en vervolgens RS-232 kabels die naar elk apparaat lopen. Dit werkt eigenlijk heel goed omdat er een veilige en permanente verbinding is met elk apparaat! De meeste nieuwere apparaten laten echter geen RS-232 bediening meer toe of hebben zelfs geen RS-232-poort meer.

Conclusie

Al met al zijn er veel verschillende componenten voor een compleet thuisbioscoopsysteem, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig te begrijpen! Als je eenmaal alle afzonderlijke componenten hebt leren kennen, heb je een beter beeld van hoe alles samenwerkt. Welke andere vragen heb je over hoe een thuisbioscoop werkt?

2 gedachten over “Welke apparatuur heb je nodig voor een thuisbioscoop?”

 1. Voor mij is een drempel om hieraan te beginnen, dat ik mij zorgen maak of ik de dvd-speler nog wel kan gebruiken. Ik ben gehecht aan mijn dvd-collectie. Moet ik die straks wegdoen als ik op dit systeem overstap?

  Beantwoorden

Plaats een reactie