Kun je verbinding maken met twee Bluetooth luidsprekers tegelijk?

Gezien de basisfunctionaliteit van Bluetooth lijkt het onmogelijk om verbinding te maken met meer dan één luidspreker. Er zijn echter een aantal manieren om via Bluetooth verbinding te maken met meerdere luidsprekers.

Nieuwere apparatuur wordt geleverd met Bluetooth 5. Andere oplossingen zijn apps als Bose Connect en Ultimate Ears. Samsung Galaxy telefoons S8 en later en iPhones met iOS 11.4 of later zijn in staat om naar twee luidsprekers tegelijk uit te zenden. JBL’s Connect+ functie in hun Bluetooth luidsprekers maakt het ook mogelijk om luidsprekers op elkaar te laten meeliften.

Uitzoeken welke opstelling voor jou geschikt is hoeft niet ingewikkeld te zijn. Je hoeft alleen maar je apparatuur te inventariseren en de juiste verbindingsmethode te kiezen op basis van de apparaten die je hebt.

De vroegere beperkingen van Bluetooth

Tot Bluetooth 5 waren de mogelijkheden van Bluetooth enigszins beperkt, waardoor sommige gebruikers zich geïntimideerd leken te voelen om verder te gaan dan het verbinden met hun TV’s (onze gids). De vorige versie, Bluetooth 4.2, stond alleen één-op-één koppeling van apparaten toe en had slechts een bereik van ongeveer 10-30 meter.

Dit betekende in feite dat Bluetooth luisteren beperkt moest blijven tot één kamer, en eventueel de kamer ernaast. Goed genoeg als je alleen naar muziek luistert, maar misschien niet als je huisgasten ontvangt terwijl je DJ bent vanaf je telefoon.

Er werden verschillende oplossingen ontwikkeld om deze beperking te omzeilen, waaronder apps en apparaatfuncties. Met Bluetooth 5 zijn veel van deze oplossingen nu overbodig als je van plan bent verbinding te maken met niet meer dan twee luidsprekers.

Daarbuiten moet je misschien andere software of hardware oplossingen gebruiken, en mogelijk andere wegen zoeken dan alleen Bluetooth.

Manieren om verbinding te maken met twee Bluetooth luidsprekers

Afhankelijk van de apparatuur die je hebt, kun je misschien met twee Bluetooth luidsprekers tegelijk verbinding maken. Nieuwere technologie is uitgerust met Bluetooth 5 waarmee je met twee apparaten tegelijk kunt koppelen. Andere fabrikanten van apparaten hebben hun eigen soortgelijke oplossingen ontwikkeld.

Bluetooth 5

Bluetooth 5, waarover we een volledige handleiding hebben, vergroot het bereik van Bluetooth-connectiviteit tot 120 meter en maakt verbinding met maximaal twee apparaten tegelijk mogelijk.

Niet veel fabrikanten hebben de nieuwe standaard voor hun apparaten overgenomen, maar dat zal de komende jaren wel gebeuren.

Bij sommige van deze technologieën, zoals de dubbele audiofunctie van Samsung, hoef je alleen maar een schakelaar om te zetten. Voor andere moet je je verbinding configureren via een app.

Als je meer wilt weten over Bluetooth 5, bekijk dan dit artikel van lifewire.

Bose Connect

Met de Bose Connect app kun je twee SoundLink Micro Bluetooth luidsprekers (op Amazon) verbinden met één telefoon in ofwel partymodus (de luidsprekers spelen hetzelfde) ofwel stereomodus (elke luidspreker levert het linker- of rechterkanaal).

Zet gewoon beide luidsprekers aan, maak verbinding met één met Bluetooth, zet de Connect app aan en schakel de feestmodus in. Zodra de luidsprekers verbinding maken, kom je in de feestmodus. Je kunt schakelen tussen de stereomodus en de feestmodus door stereo (L/R) te selecteren.

Je kunt de feestmodus inschakelen zonder de app door de knoppen Bluetooth en volume omhoog tegelijkertijd in te drukken en de audio-instructies te volgen.

Om te configureren tussen stereomodus en feestmodus houd je de Bluetooth en volume omhoog knoppen ingedrukt totdat de luidsprekers “stereomodus” of “feestmodus” zeggen. Houd de Bluetooth-knop ingedrukt tot je de bevestiging hoort dat de luidsprekers ontkoppeld zijn.

Deze app kan ook gebruikt worden met de Bluetooth hoofdtelefoons van Bose, waardoor je niet alleen twee paar hoofdtelefoons kunt synchroniseren voor luisteren in paren, maar ook één hoofdtelefoon en één paar luidsprekers.

Dit kan goed zijn om de muziek op de luidspreker in huis te hebben en buiten dezelfde muziek op je koptelefoon.

Ultimate Ears: Boom & MegaBoom

Ultimate Ears heeft de lat hoger gelegd door een app te ontwerpen waarmee je meer dan 150 Boom, Boom 2, Boom 3, Megaboom en Megaboom3 luidsprekers met elkaar kunt verbinden. Bovendien maakt de app een blokfeestmodus mogelijk waarmee je verbinding kunt maken met de luidsprekers van je vrienden.

Net als het Bose-systeem kun je ook zonder de app verbinding maken. Verbind een van de luidsprekers met je apparaat met Bluetooth. Druk vervolgens tegelijkertijd op de knoppen Bluetooth en volume omhoog totdat je een toon hoort.

Zet je tweede luidspreker aan en druk tweemaal op de Bluetooth-knop. Herhaal het koppelen van de luidsprekers met de eerste luidspreker om extra luidsprekers aan te sluiten.

Samsung Dual Audio

Op Samsung Galaxy telefoons S8 en later kun je een dubbele audiomodus inschakelen waarmee je twee luidsprekers tegelijk kunt bedienen op dezelfde manier als je regelmatig Bluetooth zou gebruiken.

Ga gewoon naar de instellingen van je toestel en ga naar verbindingen. Klik en houd Bluetooth ingedrukt om naar het Bluetooth-menu te gaan en selecteer geavanceerd. Vanaf hier zet je de schakelaar voor dubbele audio op aan.

Net als Bose Connect staat Samsung’s Dual Audio alleen de aansluiting van twee luidsprekers tegelijk toe. Als je probeert verbinding te maken met een derde luidspreker, wordt de verbinding met de eerste automatisch verbroken. Dit komt omdat de dubbele audiomodus van Samsung gebruik maakt van Bluetooth 5, dat de beperking heeft van twee gekoppelde apparaten tegelijk.

JBL Connect+

Veel JBL Bluetooth luidsprekers hebben een Connect, Connect+ of PartyBoost functie waarmee ze op elkaar kunnen meeliften. Om hiervan te profiteren sluit je een apparaat aan op een van de luidsprekers. Zet dan de tweede luidspreker aan en druk op de Connect, Connect+ of PartyBoost knop.

Net als bij Ultimate Ears kun je bij JBL tot 100 JBL apparaten met elkaar verbinden, wat een enorme verbetering is ten opzichte van Bluetooth 5. Met de JBL Connect app kun je ook twee luidsprekers configureren om in stereo te werken.

HomePod Stereo Pair

HomePod staat als laatste op deze lijst, simpelweg omdat er zoveel compatibele apparaten voor nodig zijn. Met een iPhone, iPad of iPod Touch met iOS 11.4 of hoger kun je verbinding maken met twee HomePod-luidsprekers om stereogeluid te draaien. Een beperking is dat de luidsprekers zich in dezelfde kamer moeten bevinden.

Houd HomePod in de Home-app van Apple ingedrukt en tik op Instellingen. Selecteer Maak stereopaar, en kies de tweede HomePod-luidspreker die je wilt gebruiken voor het stereopaar. Je kunt de knop met de twee pijlen gebruiken om de linker- en rechterkanalen om te wisselen als dat nodig is. Tik vanaf hier op terug, en dan op klaar.

Meerdere luidsprekers aansluiten

Naarmate meer fabrikanten het invoeren, zal Bluetooth 5 het mogelijk maken om meer luidsprekers aan elkaar te koppelen, en zullen meer apparaten verbinding kunnen maken met meerdere luidsprekers. Het kan nog een paar jaar duren voordat fabrikanten Bluetooth 5 in hun producten integreren.

Dat gezegd hebbende, als je een meeslepende geluidservaring wilt, kun je de stap naar een goed geluidssysteem overwegen. Veel van deze systemen kun je via Bluetooth aansluiten en hebben veel meer veelzijdigheid en betere kwaliteit dan een assortiment Bluetooth luidsprekers.

Verder hoef je, tenzij je een draadloos systeem krijgt, je geen zorgen te maken over het opladen van je luidsprekers.

Het voordeel dat Bluetooth 5 biedt ten opzichte van traditionele geluidssystemen is dat het een grote verscheidenheid aan apparaten kan integreren buiten alleen luidsprekers.

Dit omvat slimme assistent apparaten zoals Alexa en Google Home, maar ook hoofdtelefoons. De combinaties en mogelijkheden zijn onbegrensd.

Bluetooth 5 verbetert de Bluetooth-technologie sterk, waardoor verbinding met meerdere apparaten mogelijk is en het bereik toeneemt van ongeveer 10 meter tot 120-200 meter.

Hoewel de bitrate varieert met de afstand tussen apparaten, zou je vanaf een veel grotere afstand muziek naar je audioapparaten moeten kunnen streamen. Dit maakt het organiseren van feestjes een stuk eenvoudiger.

2 gedachten over “Kun je verbinding maken met twee Bluetooth luidsprekers tegelijk?”

  1. Ik heb sinds kort een gehoorapparaat dat met bluetooth communiceert met m’n telefoon.
    Omdat ik muziek maak en in-ear monitor wil is het handig als ik dat zou kunnen doen door b.v. mijn tablet dat ik bij de muziek gebruik gelijktijdig met m’n gehoorapparaat en m’n geluidssysteem aan te sluiten via bluetooth. Alle opties die ik tot nu toe heb gezien kunnen alleen verbinding maken met apparaten van dezelfde fabrikant. Kan dat ook anders?

    Beantwoorden

Plaats een reactie