Waar plaats je een subwoofer met een soundbar?

Of je nu al een soundbar hebt en er een subwoofer aan toevoegt of een soundbar pakket wilt kopen waarin een subwoofer is inbegrepen, het is belangrijk te weten waar je hem moet plaatsen. Je leert het in dit artikel.

Subwoofers voegen geweldige lage tonen toe en versterken het geluid met lage tonen, die cruciaal zijn voor een goed geluidssysteem. Die elementen hebben is het gemakkelijke deel – het moeilijkere deel is uit te zoeken waar je ze moet plaatsen om het beste geluid te krijgen.

Dus waar moet je een subwoofer met een soundbar plaatsen?

De beste plaatsing voor je subwoofer hangt af van je kamer en je subwoofer. Subwoofers worden het vaakst vooraan in de kamer gehouden en vaak in een voorste hoek geplaatst. Het is echter belangrijk om verschillende plaatsen uit te proberen om het beste geluid te vinden.

Heb je een grote of een kleine kamer? Staat de soundbar en subwoofer in je woonkamer, of staat hij in een speciale home theater kamer? Is je subwoofer draadloos of met draad verbonden met je soundbar? Is je subwoofer compact of groot? Heb je één subwoofer of twee? Laten we eens kijken waar de ideale plaatsing voor je subwoofer is, gebaseerd op je huidige opstelling en beste praktijken.

Waar moet ik mijn subwoofer voor mijn soundbar plaatsen?

Bij het zoeken naar de beste plaats voor je subwoofer kan de optimale plaatsing voor jouw kamer anders zijn dan voor de volgende. Je moet rekening houden met de dynamiek van je kamer en de kwaliteiten van je subwoofer, maar populaire plaatsingen zijn een goed uitgangspunt.

Populaire plaatsingen van subwoofers voor soundbars

Vaker wel dan niet worden subwoofers vooraan in de kamer geplaatst en naar de kamer gericht. De voorkant van de kamer is in veel kamers een ideale plaats, zodat je subwoofer synchroon klinkt met je voorste kanaal luidsprekers. Ook als dat uiteindelijk niet de beste plaats voor je blijkt te zijn, is het een goede plaats om te beginnen.

Als je toch besluit met de voorkant van de kamer te beginnen, kun je proberen hem naast je TV te zetten. Test hem zowel links als rechts van de TV uit om te horen welke voor jou het beste klinkt.

Daarnaast kan een hoek vooraan in de kamer de beste plaatsing voor je zijn en is een populaire keuze voor veel huishoudens, tenzij het een grote afstand is tot je zitplaats.

Plaatsing in een hoek versterkt vaak het subwoofer geluid. Een hoek kan een prima plaats zijn voor een grotere subwoofer, zolang hij goed klinkt, omdat hij geen afbreuk doet aan de kijkervaring.

Het is belangrijk dat als je toch een hoek of een muurplaatsing kiest, je hem niet direct tegen de muur plaatst. Je subwoofer, ongeacht de grootte, moet minstens zes inches van de muur staan om goed te kunnen ademen en klinken.

Plaatsing van een subwoofer voor je kamer

De grootte van je kamer speelt een grote rol in de akoestiek van je soundbar geluidssysteem. Als je een kleinere kamer hebt, is er misschien maar één plaats waar je subwoofer goed klinkt en past. Heb je een grotere kamer, dan heb je meer mogelijkheden, en heeft het geluid van je subwoofer meer ruimte om te reizen.

De zitplaatsen in je kamer spelen ook een grote rol bij de plaatsing van je subwoofer. Als je rijen zitplaatsen hebt, is een plaats vooraan naast de TV misschien niet de beste plaats, want alleen de voorste rij krijgt er het geweldige geluid van.

Je beste gok is misschien in een hoek of ergens anders waar iedereen van de geluidselementen van de subwoofer kan genieten. Je zult dit moeten uittesten door op verschillende stoelen te gaan zitten en op verschillende plaatsen naar je subwoofer te luisteren.

Komt je subwoofer in een woonkamer of in een speciale home theater kamer? Als je subwoofer in een huiskamer staat, zul je de stijl van de kamer willen behouden, dus kan het belangrijk voor je zijn dat je subwoofer op een onopvallende plaats staat. Is het een speciale thuisbioscoop belangrijk, dan is de plaats flexibeler.

De subwoofer begrijpen die bij je soundbar hoort


Heb je een compacte subwoofer of een grote? Als je een grote kamer hebt, heb je misschien een grote subwoofer gekozen om de kamer helemaal vol te krijgen, maar de plaats moet strategisch zijn om het kijkgenot niet te ontnemen. Een compacte subwoofer kan op veel verschillende plaatsen geplaatst worden, dus je zult het moeten uitproberen om te zien welke de juiste is.

Is je subwoofer bedraad op je soundbar aangesloten of draadloos? Als hij met draad verbonden is, wil je misschien een manier vinden om je bedrading te verbergen/bedekken, en hij kan misschien niet zo ver van je geluidsbalk af als een draadloze subwoofer. Een draadloze subwoofer maakt een groot aantal verschillende plaatsingsmogelijkheden mogelijk: op het entertainment center, op de vloer, op een plank, achter de hoofdzitplaats, enz.

Heb je meer dan één subwoofer? Als je een grote kamer hebt, kun je besluiten dubbele subwoofers te nemen. In dat geval kun je ze het beste aan beide kanten van de kamer plaatsen. Test ze uit vlak naast de TV of op korte afstand ervan, en je kunt ze ook aan weerszijden voor de TV uitproberen.

Hoe ver kan een subwoofer van een soundbar staan?

De afstand die een subwoofer tot een soundbar kan hebben hangt af van het feit of je subwoofer bedraad of draadloos is. Omdat je soundbar je voorluidsprekers herbergt, is het een goed idee dat de twee wat dicht bij elkaar blijven, om congruent te klinken.

Als je subwoofer bedraad is, kun je zo ver van de soundbar gaan als de draden toelaten. Als je subwoofer draadloos is, kun je hem zo ver weg plaatsen als je wilt. Maar, vooral in 2.1 en 3.1 soundbar opstellingen is het een goed idee ze vrij dicht bij elkaar te plaatsen om het beste geluid te krijgen.

De meeste draadloze subwoofers hebben een bereik van zo’n 30 voet of zo. Nog verder en je kunt te maken krijgen met vertraging of intermitterende verbindingsproblemen.

Kan ik een subwoofer in een kast zetten?

Omdat subwoofers vaak het beste vooraan in de kamer klinken, vraag je je misschien af of ze in een kast of ingesloten op een plank in je entertainment center geplaatst kunnen worden. Het is een veel voorkomende vraag, want vaak wil je niet per se de hele tijd naar je subwoofer kijken.

Helaas is het plaatsen van een subwoofer in een kast een slecht idee, tenzij er een zeer ademend materiaal ligt voor de plaats waar de subwoofer afvuurt.

Subwoofers horen niet in de kasten, want dan klinken ze niet goed. Je belemmert het geluid om zich door de kamer te bewegen. Het geluid zal in de kast of omkasting vastzitten en door zijn kracht zelfs onnodige trillingen en wiebelende geluiden kunnen toevoegen.

Bovendien moet de technologie in het algemeen niet in kleine afgesloten ruimten geplaatst worden, want ze kan oververhit raken en defect raken. Om te zorgen dat je subwoofer en onderdelen van je geluidssysteem lang meegaan, bewaar je ze in ruimten waar ze kunnen ademen en goed functioneren.

Hoe kies ik de juiste subwoofer voor mijn soundbar?

Als je nog steeds probeert te beslissen welke subwoofer je voor je soundbar moet kiezen, hangt de juiste af van welke soundbar je hebt, je huidige extra luidsprekers, je kamer, en je persoonlijke voorkeuren.

Afhankelijk van je soundbar ben je misschien beperkt tot een bepaald aantal mogelijkheden voor subwoofers. Sommige soundbars zijn slechts compatibel met één subwoofer of een lijn van subwoofers. De Bose SoundTouch 300 is bijvoorbeeld alleen compatibel met een Acoustimass subwoofer.

Soms worden ze als pakket geleverd, maar vaak kunnen ze ook apart gekocht worden. Sommige zijn compatibel met elke subwoofer, wat een groot voordeel is voor veel soundbars. Bedenk wel dat bijna alle soundbars alleen compatibel zijn met een enkele subwoofer die meestal bij de soundbar wordt geleverd.

Als je compacte luidsprekers hebt, naast de interne luidsprekers van je soundbar, wil je zo mogelijk ook een bijpassende compacte subwoofer kiezen. Deze werken waarschijnlijk het beste in een kleine kamer. Ze helpen ook om een zekere esthetiek in de kamer te behouden, wat handig is als je geluidsinstallatie in een huiskamer staat.

Heb je een grote kamer, dan wil je een krachtige subwoofer kiezen en/of een grote als dat mogelijk is. Een grote subwoofer betekent niet altijd dat hij het beste past in een grote kamer, maar vaak wel. Het is belangrijk om behalve de afmetingen ook de vermogenskwaliteiten te controleren.

Tenslotte wil je rekening houden met de bedrading. Wil je dat je subwoofer draadloos met je soundbar verbonden wordt of via bedrading? Dit komt neer op je persoonlijke voorkeur, en op de mogelijkheden van je soundbar.

Zolang je soundbar draadloos met je subwoofer kan verbinden, zit je goed om een draadloze subwoofer aan te schaffen, of misschien koop je liever een soundbar met ingebouwde subwoofer zoals die we voor onze top 10 lijst gekozen hebben.

Extra onderdelen om na een subwoofer toe te voegen

Na het toevoegen van een subwoofer vraag je je misschien af wat je verder nog kunt toevoegen om je geluid nog beter te maken. Naast de ingebouwde luidsprekers van je soundbar, die je voorluidsprekers zijn, en de subwoofer, wil je misschien ook aan achter luidsprekers gaan denken, mits je soundbar compatibel is.

Achter luidsprekers brengen je geluidssysteem van een 2.1 of 3.1 systeem naar een 5.1 systeem, waarmee je surround geluid kunt bereiken. Met een 3.1 systeem krijg je wel geweldig geluid, maar je kunt niet ontkennen dat het zwaartepunt aan de voorkant zit. Met een 3.1 systeem helpen je achterste luidsprekers je de kamer met geluid te vullen en het nog aangenamer te maken.

Plaats een reactie