Wat betekent D.in op een soundbar?

Als je naar je soundbar kijkt, zie je misschien een D.in-label op een van de ingangen op de achterkant. Je hebt het misschien zelfs op andere media-apparaten gezien. Als jij je afvraagt wat het betekent en wat het doet, ben je op de juiste plaats.

Wat betekent D.in op een soundbar? Op een soundbar, D.in, D-In, of Digital In betekenen allemaal digital input. Een digitale ingang wordt ook wel een digitale optische ingang genoemd en wordt gebruikt om een digitaal audiosignaal van de bron naar de luidspreker te sturen via een glasvezelkabel.

Een digitale ingang, hoe dan ook gelabeld op jouw soundbar, heeft een digitale optische kabel nodig om de optische audioverbinding te maken. Dit type ingang verschilt van de HDMI- of HDMI-ARC-ingangen, evenals van de coaxiale ingangen, en het heeft verschillende mogelijkheden.

Mogelijkheden van de digitale ingang op een Soundbar

De digitale ingang is een invoeroptie op een soudnbar, die meestal aan de achterkant zit. De meeste soundbars zullen een digitale ingang hebben en je zult een digitale optische kabel zoals de BlueRigger Digital Optical Audio Cable willen gebruiken bij het maken van de verbinding tussen jouw soundbar en component.

Op een soundbar is de belangrijkste taak van de digitale ingang om het digitale audiosignaal van elk component over te brengen naar jouw soundbar, inclusief jouw TV, videogameconsole, smart home device, luidsprekers, etc. Op deze manier kun je het geluid via jouw soundbar van jouw TV, games, muziek, etc. horen.

En de naamgevingsconventie rond deze poort kan zeker verwarrend zijn. Als het gaat om kabels en poorten is het niet vreemd om termen als Digital Optical, Toslink en SPDIF door elkaar te zien worden gebruikt. Echter, deze kabels hebben altijd de kenmerkende vierkant-achtige connector die op zijn plaats klikt. Maar wees voorzichtig: die glasvezelkabel binnenin betekent dat je eigenlijk een kabel kunt breken als je hem te veel probeert te buigen, waardoor deze een breekbaar wordt.

Digitale ingang vs. HDMI: Verschillen in kwaliteit

Vroeger waren coaxkabels zoals deze typische RG6 Coaxkabel (op Amazon) alles wat je nodig had voor het aansluiten van audio en video tussen apparaten. Tegenwoordig moet u misschien kiezen tussen de D.in of digitale ingang en de HDMI ingang.

Terwijl Coax en HDMI zowel het audio- als het videosignaal dragen, kan één van beiden “upstream” van de geluidsbalk worden gebruikt om inhoud op uw scherm te krijgen. Vervolgens kan een optische kabel parallel worden gebruikt om de audiobron met de geluidsbalk te verbinden.

Aangezien zowel de digitale ingang als de HDMI-functie voor het overbrengen van audio-inhoud van het ene apparaat naar het andere apparaat gebruikt kan worden, vraagt u zich misschien af wat beter is om te gebruiken. Een van de belangrijkste verschillen tussen digitale invoer en HDMI-kabels is dat een HDMI-kabel zowel audio als video met een hoge resolutie doorlaat, dus misschien wilt u uw geluidsbalk via HDMI aansluiten, vooral als uw scherm en geluidsbalk HDMI-ARC hebben ingebouwd (meer daarover in ons artikel).

Enkele van de grote verschillen in digitaal optisch en HDMI zijn:

Audio

HDMI ondersteunt DTS HD, TrueHD-formaten en Dolby Digital Plus. Tegelijkertijd ondersteunt de digitale ingang alleen het surround systeem met maximaal 5.0 kanalen. De meeste televisieprogramma’s maken alleen gebruik van surround sound om uit te zenden, maar het kan zijn dat je deze toegevoegde formaten met Blu-Ray discs en andere media van een hoger niveau mist.

Dit kan voor sommigen een beperking zijn. Als je een soundbar als de Nakamichi Shockwafe Ultra overweegt, die we eerder op de site hebben bekeken, weet je dat de soundbar zelf een 9.2.4 surround systeem ondersteunt, dus het aansluiten van een optische kabel op de soundbar zou de functionaliteit aanzienlijk beperken.

Bouwkwaliteit

Zoals hierboven kort besproken, maakt een digitale optische kabel gebruik van glasvezeltechnologie. Een glasvezel in de kern van de tafel zendt lichtsignalen uit die veel minder gevoelig zijn voor interferentie in vergelijking met koperdraden. HDMI maakt geen gebruik van deze technologie, maar voor korte kabeltrajecten is het kwaliteitsverschil niet supergroot, tenzij je een toegewijde audiofiel bent.

Video

HDMI-kabels zenden zowel video als audio uit, waardoor er minder behoefte is aan een andere kabel. De kosten van de twee kabels die nodig zijn voor het gebruik van de digitale ingang en een andere ingang voor video kunnen duurder zijn dan de aanschaf van slechts één HDMI-kabel.

Lengte

De lengte is misschien niet zo cruciaal voor elke gebruiker, maar het kan zijn dat u uiteindelijk kwaliteitssignaal verliest over de lengte van de kabels. Dus, wanneer u kiest tussen HDMI en digitale ingang, kunt u overwegen om gewoon de kortste te kiezen.

Hoe zit het met de Coaxiale verbinding?

Dit type verbinding werd in eerste instantie gebruikt om telefoon- en radiosignalen uit te zenden. De coaxiale verbindingskabel bestaat uit een koperen kern. De coaxiale verbindingskabel draagt een signaal van de televisie naar de geprogrammeerde bron.

Dit type verbinding is te herkennen aan de karakteristieke éénpins connector die in een bijbehorend gat wordt geschroefd voor een veilige verbinding. Coaxiale kabels zorgen voor een grotere bandbreedte per kanaal en daarom gebruiken sommige telecombedrijven ze voor internet met gigabit snelheid zoals Ziggo.

Apparaten met een digitale invoeraansluiting

Digitale invoeropties zijn meestal opgenomen op nieuwe hardware in de volgende categorieën:

 • TV’s
 • Dvd-spelers
 • Videogameconsoles (Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series S en Xbox Series X)
 • Media streamers
 • Thuisbioscoop ontvangers
 • Blu-Ray spelers
 • DVR’s
 • Beperkte stereo-ontvangers
 • Satelliet/kabel dozen
 • Beperkte CD-spelers
 • Soundbars


Maar zorg ervoor dat u uw apparatuur controleert om er zeker van te zijn dat u de havens heeft die u nodig heeft. Een Sonos Arc Soundbar is bijvoorbeeld erg duur, maar heeft geen optische poort, dus die is niet altijd standaard inbegrepen.

Hoe sluit je jouw Soundbar aan op jouw TV met behulp van de digitale ingang?

Het aansluiten van jouw soundbar op een televisie met behulp van de digitale ingang is zeer eenvoudig – het vereist geen technologische kennis. De meeste soundbar-systemen geven gedetailleerde richtlijnen voor het aansluiten van de soundbar op jouw televisie, dus kijk in de handleiding voor meer hulp.

 1. Je hebt een werkende digitale optische kabel nodig om aan de slag te gaan.
 2. Zodra je de digitale optische kabel klaar hebt, controleer je jouw televisie op een poort die is gemarkeerd als digitale audio out. Deze poort brengt het digitale audiosignaal over, dat wordt gebruikt om door te geven aan de soundbar of een ander compatibel apparaat. Zoek naar die kenmerkende vierkante aansluiting.
 3. Sluit beide zijden van de kabel aan op de digitale audiopoort van jouw soundbar – de ‘Optical In’ en op de televisie, de ‘Optical Out’.
 4. Zet jouw apparaten aan.
 5. Stel jouw soundbar in op digitale invoer met behulp van de bronknop op jouw afstandsbediening. Het display toont waarschijnlijk D-IN aan de voorkant van het paneel van de geluidsbalk.
 6. Als er na de bovenstaande aansluiting geen geluid is gemaakt, controleer dan jouw TV-audiosysteem. Mogelijk moet je de luidsprekers van de tv in de instellingen uitschakelen en via de digitale ingang naar de soundbar leiden.

Plaats een reactie