Wat is een HDMI Audio Extractor?

Als je thuisbioscoop kamer ook als luisterruimte dienst doet, ben je misschien in de markt voor een HDMI audio extractor. HDMI audio extractors zijn ook handig om audio van HDMI-only bronnen naar analoge audio-ontvangers te sturen. Een HDMI audio extractor is een klein apparaat dat perfect is om je thuisbioscoop in je audiosysteem te integreren of om de kloof tussen digitale en analoge componenten te overbruggen.

Een HDMI audio extractor splitst een HDMI ingangssignaal in een audio-uitgang en een gewone HDMI uitgang. Hoewel de meeste modellen alleen een analoog stereosignaal op lijnniveau uitvoeren met RCA of 3.5 mm aansluitingen, zijn er ook modellen verkrijgbaar die analoog 7.1 geluid uitvoeren en meer.

Het gebruik van een HDMI audio extractor is vrij eenvoudig en voor de gemiddelde home audio of home theater gebruiker is de installatie vrij intuïtief. Als alles gezegd en gedaan is, kun je rekenen op een uitgave van ongeveer €20 to €150 plus kabels, afhankelijk van de mogelijkheden van de HDMI audio extractor.

Hoe werkt een HDMI Audio Extractor?

Een HDMI audio extractor moet het audiosignaal uit een HDMI signaal isoleren, en het dan decoderen en hercoderen naar een ander soort audiosignaal (meestal analoog). In alle, behalve de zeldzaamste omstandigheden, is een HDMI audio extractor nodig als je HDMI wilt omzetten in analoog geluid of een ander formaat.

Omdat HDMI een digitaal signaal uitzendt, zou een HDMI uitgang rechtstreeks naar een analoog systeem sturen geen levensvatbaar audio (of video) signaal opleveren. In bijna alle gevallen kun je niet zomaar een kabel krijgen die HDMI in RCA blijkt om te zetten. Deze kabels zijn ontworpen om te werken met apparaten die het HDMI signaal decoderen vóór de uitvoer.

Een HDMI kabel is ontworpen met 19 pinnen die een aantal digitale signalen doorgeven die niet alleen audio en video kunnen dragen, maar ook dingen als afstandsbedieningscommando’s en apparaatinformatie. Zoals we al eerder zeiden, bestaan er ook gerichte HDMI kabels, en die zijn wat beter in het overbrengen van informatie over lange afstanden.

Deze signalen zijn specifiek voor HDMI en vereisen dus digitale conversie voor andere formaten. Voor audio zou een HDMI audio extractor nodig zijn voor omzetting naar andere formaten.

Waarom zou je een HDMI Audio Extractor gebruiken?

Een HDMI audio extractor is zinvol voor elk geval waarin je HDMI zou moeten omzetten naar een bron met alleen audio. Hoewel er momenten zijn waarop een HDMI audio extractor je enige oplossing kan zijn (zoals bij gebruik van een analoog geluidssysteem), kunnen er in sommige gevallen alternatieve oplossingen zijn waarbij geen HDMI audio extractor nodig is.

Voorbeeld van het gebruik van een HDMI Audio Extractor

Het eenvoudigste scenario waarin een HDMI audio extractor een rol speelt is wanneer je audio van een HDMI-only bron naar een audio-only ontvanger moet leiden. Als je naast cinefiel ook audiofiel bent, kan dit op jou van toepassing zijn.

Als je thuisbioscoopkamer ook je luisterruimte is, kies je misschien voor een secundaire stereo-installatie voor muziek luisteren van hogere kwaliteit. Luister je naar muziek van alleen HDMI bronnen (Roku, AppleTV, en andere mediastreamers), dan kun je die via een HDMI audio extractor naar je stereo-installatie leiden.

Een wat omslachtiger opstelling houdt in dat je HDMI-only componenten aansluit op een systeem met een oudere analoge receiver. In zo’n geval wil je misschien een HDMI splitter aanschaffen om een HDMI signaal naar je beeldscherm te leiden en een via je HDMI audio extractor naar je receiver.

Natuurlijk kun je een en ander omzeilen als je een opstelling wilt masteren die zowel HDMI audio-extractie als een draadloze HDMI zender gebruikt, maar voorlopig blijven we ons richten op een bedrade opstelling met één kamer.

Verlaagt een HDMI Audio Extractor de geluidskwaliteit?

Een HDMI audio extractor zou je geluidskwaliteit niet moeten verminderen. Omdat HDMI een digitaal signaal is, blijft de kwaliteit ervan ongeveer gelijk, tenzij je het via dingen als HDMI koppelingen degradeert (onze uitleg). Dingen die de geluidskwaliteit beïnvloeden zijn onder andere de sample rate mogelijkheden van de HDMI audio extractor, de versie van HDMI die je apparaten ondersteunen, en de lengte van de kabel waarmee je ze verbindt.

De belangrijkste factor hier is de sample rate. De sample rate is hoe vaak het signaal van een apparaat ontvangen wordt. Hoe hoger de sample rate, hoe nauwkeuriger het intermitterende digitale signaal een vloeiend analoog signaal kan emuleren.

Een lagere sample rate kan twee dingen betekenen voor je geluid. Ten eerste betekent het dat je hogere frequenties niet meer kunt weergeven (of je luidsprekersysteem ze kan uitzenden of je oren ze kunnen horen is een ander verhaal). Ten tweede betekent het dat de mineur klankkleuren in het geluid iets doffer worden. En als je niet weet wat die dingen betekenen, dan hoef je je hier niet druk over te maken.

Maximale sample rate

Hoewel HDMI sinds zijn uitvinding dezelfde sample rate heeft gehad, staat het HDMI protocol een verscheidenheid aan sample rates toe waar apparaten op ontworpen kunnen worden. Als zodanig zal je geluidskwaliteit altijd bepaald worden door het minst bekwame apparaat in je keten, dat al of niet je HDMI audio-extractor kan zijn.

Een factor die deze mogelijkheden bepaalt is de versie van HDMI die de apparaten gebruiken. Terwijl HDMI altijd een maximale sample rate voor afzonderlijke kanalen van 192 kHz heeft gehad, is de maximale gezamenlijke sample rate gestegen van 768 kHz met HDMI 1.4 tot 1536 kHz met HDMI 2.0.

Dit betekent dat een fabrikant theoretisch 8 audiokanalen kan krijgen (bijvoorbeeld 7.1 geluid) zonder een vereiste daling van de sample rate per kanaal (de volgende stap omlaag is 176,4 kHz) om binnen de maximale samengestelde sample rate te blijven.

Lengte van het signaal pad

De andere belangrijke factor die de geluidskwaliteit beïnvloedt is kabellengte (waarover hier iets meer), of preciezer, de lengte van het signaal pad. Bij het aansluiten gaan HDMI-geschikte apparaten namelijk een digitale handdruk aan die informatie uitzendt die de parameters van de verbinding tussen de twee apparaten vastlegt. Eén van die dingen is de sample rate.

Hoewel de toestellen geschikt zijn voor een bepaalde sample rate, verandert de lengte van de kabel tussen de toestellen de tijd die het signaal nodig heeft om van de uitgang naar de ingang te reizen.

Wanneer de apparaten de handshake aangaan, wordt het signaal dat tussen hen gezonden wordt getimed door de interne klokken van de twee apparaten, wat de sample rate bepaalt waarmee de twee apparaten communiceren.

Je HDMI Audio Extractor kiezen

HDMI-audio-extractor-kiezen

De HDMI audio-extractor die je gebruikt hoeft je geluidskwaliteit niet te verminderen. Als je op de specificaties let en geen dingen doet zoals nodeloos 10 meter kabels gebruiken terwijl een 1,5 meter kabel voldoende zou zijn, zou je moeten kunnen genieten van hoge definitie geluid zonder merkbaar verlies in audiokwaliteit.

In het algemeen moeten nieuwe HDMI audio-extractors uitgerust zijn met HDMI 2.0 of later (de nieuwste versie is 2.1 die in november 2017 uitkwam), zodat sample rates voor 7.1 geluid of minder geen probleem hoeven te zijn. Er zijn genoeg budgetmodellen, zoals de AmazonBasics HDMI Audio Extractor, die 5.1 kanaals extractie hebben.

De meeste basismodellen geven alleen stereogeluid weer, en je zult waarschijnlijk moeten betalen voor een behoorlijk 5.1 of 7.1 systeem (en waarschijnlijk een unieke set kabels moeten aanschaffen om al je componenten aan te sluiten). Maar de prijzen voor een goede 7.1 kanaals extractor zoals de Roline 7.1 HDMI Audio Extractor liggen nog in de dubbele cijfers, niet in de driedubbele.

Er zijn modellen die RCA, 3,5 mm, digitaal optisch, en HDMI ondersteunen. Bovendien zijn er andere apparaten die HDMI audio-extractie functies bieden naast andere functies zoals bron en uitgang schakelen.

Let bij de keuze van je HDMI audio-extractie oplossing op een uitgangsformaat dat ermee compatibel is. RCA en 3.5mm zijn om te zetten als analoge audiosignalen. Als digitale signalen zijn digitaal optisch en HDMI niet converteerbaar zonder de hardware om ze te decoderen.

Er zijn veel redenen waarom je een HDMI audio extractor zou kunnen gebruiken. Wat je toepassing ook is, je zou nu beter voorbereid moeten zijn om te bepalen of een HDMI audio extractor de geschikte oplossing voor je is en hoe je een HDMI audio extractor kiest die bij je past.

Plaats een reactie