Receivers kunnen ingewikkelde apparaten zijn, en het is gemakkelijk om het overzicht te verliezen over welke specificaties en poorten je nodig hebt. Een functie die sommige ontvangers hebben – een Pre-Out – kan bijzonder verwarrend zijn. Als je overweegt een A/V receiver te kopen, vraag je je misschien af wat een pre-out is en hoe je hem moet gebruiken.
Met een pre-out kun je een externe eindversterker aansluiten in plaats van de versterker te gebruiken die in de receiver is ingebouwd. Hij laat toe dat een signaal zonder versterking door de receiver gaat, en in plaats daarvan door een andere stroombron versterkt wordt.
Als je voor het eerst een receiver koopt, hoef je je niet al te veel zorgen te maken over de pre-outs, maar ze kunnen later waardevolle flexibiliteit toevoegen. Sommige van de uitverkorenen op onze top tien lijst van beste A/V ontvangers hebben een pre-out voor elke luidspreker en twee aansluitingen voor de subwoofer. Er zijn verschillende redenen waarom iemand pre-outs op zijn A/V receiver zou gebruiken, en er zijn zowel voor- als nadelen aan het gebruik ervan.
Inhoudsopgave
Waarom heb je een Pre-Out nodig?
Een gebruikelijke toepassing van de pre-out is met een subwoofer. Subwoofers hebben hun eigen interne versterker, en het is vaak gunstig om in dit scenario een pre-out aansluiting te gebruiken. Ze kunnen echter ook gebruikt worden om allerlei kanalen aan je thuisbioscoop toe te voegen.
En zelfs sommige van de duurste A/V receivers hebben vaak onvoldoende vermogen voor complexere home cinema systemen, ook al bieden ze technisch gezien wel voldoende luidsprekerpoorten. Aparte eindversterkers openen nieuwe mogelijkheden voor je opstelling die voorheen niet bereikbaar waren door vermogensbeperkingen.
Wanneer je een enorme subwoofer of speciale luidsprekerkanalen hebt, kan het gebruik van een externe versterker bij deze toegevoegde luidsprekers de geluidskwaliteit verhogen en ook de belasting van de ingebouwde versterker van je receiver verminderen.
Veel subwoofers en andere luidsprekers bevatten een eigen versterker. Deze staan bekend als actieve luidsprekers en moeten een pre-out aansluiting gebruiken. Als je dit goed doet, wordt je receiver minder belast en kunnen je luidsprekers op hun maximum vermogen werken.
Een andere veel voorkomende toepassing is wanneer je Zone 2 of Zone 3 uitgangen hebt, waarmee je in een andere kamer geluid kunt laten horen. Bovendien, als de kamer waarin je luidsprekers staan bijzonder groot is, stellen ze je systeem in staat meer vermogen te gebruiken. In al deze voorbeelden bieden pre-outs je thuisbioscoop serieuze upgrademogelijkheden.
Voordelen van een Pre-Out
Je begrijpt nu vast wel enkele van de voordelen die een pre-out je kan bieden, maar laten we eens kijken naar enkele specifieke voordelen.
Minder belasting van je A/V receiver
Het gebruik van pre-outs met een externe stroombron heeft veel voordelen. Het meest voor de hand liggende is dat je receiver nu minder stroom hoeft te gebruiken. Het is belangrijk goed voor je A/V receiver te zorgen, en we raden aan een duurder model te kopen zodat je hem nooit op volle capaciteit hoeft te laten werken door hem te hard te duwen, bovendien zijn betere modellen beter uitgerust om met Bluetooth om te gaan via een adapter die we al eerder hebben uitgelegd. .
Onze sterk aanbevolen Onkyo TX-RZ820 THX-gecertificeerde 4K ontvanger, bijvoorbeeld, heeft pre-outs voor 7.1 kanalen geluid. Je kunt dit toestel dus zo opschalen dat je altijd de mogelijkheid hebt uit te breiden naar een pre-out met behoud van de capaciteit van de receiver.
De ingebouwde versterker van de receiver heeft een beperkt vermogen en je luidsprekers hebben er baat bij het vermogen over minder kanalen te verdelen. Door pre-outs te gebruiken die op externe versterkers aangesloten zijn, zal je receiver beter en langer werken.
Kanalen toevoegen en je luidsprekersysteem verbeteren
Een ander voordeel is de optie om de mogelijkheden van je surround sound systeem te vergroten. Pre-outs maken complexe opstellingen zoals Dolby Atmos mogelijk en zijn nodig als er veel verschillende kanalen bij betrokken zijn.
Als je pre-out gedeelte aansluitingen heeft voor luidsprekers als “Front Wide” of “Height 2”, zijn dit unieke toegevoegde kanalen die met een externe voedingsbron gebruikt moeten worden. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met je home cinema systeem, en begrijpen wanneer je elke aansluiting moet gebruiken is belangrijk.
Pre-Out verbetert het geluidskarakter
Bij gebruik van pre-outs zullen zowel de passieve luidsprekers die op de versterker van de receiver zijn aangesloten als de actieve luidsprekers met hun eigen versterkers er baat bij hebben. Het algemene geluidskarakter van je systeem wordt er beter door. Hoewel ze niet nodig zijn voor een basis luidsprekersysteem, is kennis van pre-outs essentieel voor meer geavanceerde en dure opstellingen.
Nadelen van een Pre-Out
Voor niets gaat de zon op als het om hoogwaardige audio-apparatuur gaat. Pre-outs kunnen hun nadelen hebben.
Pre-outs kunnen duur zijn
Het eerste nadeel van het gebruik van pre-outs is de prijs. Als je een high-end home cinema systeem wilt, is een duurdere A/V receiver nodig voor je ervaring. De aanschaf van een krachtige A/V receiver met veel mogelijkheden in het voor-uitgangsgedeelte is niet goedkoop, maar je krijgt waar je voor betaalt.
Dit kan een beetje ontmoedigend zijn als je voor een nieuwe receiver gaat winkelen, want toestellen als de Denon AVR-S540BT 5.2 kanaals 4K receiver kunnen een goede koop lijken tot je ze later gaat uitbreiden, alleen om te ontdekken dat er eigenlijk geen pre-outs zijn.
Meer versterkers betekent meer stroomverbruik
Iets anders om over na te denken bij het gebruik van pre-outs is het stroomverbruik dat ermee gemoeid is. Krachtigere A/V receivers zullen meer energie verbruiken, en pre-out aansluitingen zoals je subwoofer zullen ook op een stopcontact aangesloten moeten worden. Thuisbioscopen kunnen duur zijn en een meer geavanceerd systeem dat extra stroom verbruikt zal op de lange duur meer kosten.
Extra kabels en mogelijke geluidsproblemen
Als je de meeste van de pre-out aansluitingen op je receiver gebruikt, komen er veel kabels aan te pas en kan het verwarrend worden. Het is altijd belangrijk je kabels geordend en veilig te bewaren.
Het is mogelijk dat wanneer je verschillende versterkers gebruikt, er kleine inconsistenties in je geluid optreden. Deze onvolkomenheden zouden echter zo gering zijn dat vrijwel niemand ze zal opmerken. Maar voor een echte audiofiel is het mogelijk dat deze inconsistenties een nadeel zijn.
Zijn Pre-Outs gebruikelijk op A/V receivers?
Pre-outs zijn heel gewoon geworden op A/V receivers, vooral bij de duurdere modellen. Elke afzonderlijke receiver zal andere aansluitingen hebben, dus onderzoek je mogelijkheden alvorens te kopen.
Duurdere ontvangers zullen meestal meer aansluitingen hebben dan minder krachtige modellen. Sommige zullen helemaal geen pre-outs bevatten, maar dit is meestal alleen bij de goedkopere modellen het geval. De meeste A/V receivers die tegenwoordig op de markt zijn bevatten pre-outs.
Hoe gebruik ik de Pre-Out op mijn A/V receiver?
Eerder bekeken we hoe je een voorversterker op een A/V receiver kunt aansluiten. Het gebruik van de voor-uitgangen op je receiver is een vergelijkbaar eenvoudig proces. Ga eerst na of je luidsprekers de versterker van de receiver zullen gebruiken of een externe versterker. Voor de luidsprekers met een externe versterker zoek je de overeenkomstige pre-out aansluiting op de receiver.
Als je bijvoorbeeld je subwoofer via een pre-out aansluit, zijn er een paar verschillende aansluitmogelijkheden. Je kunt een RCA kabel met enkele tip gebruiken, terwijl je ook een RCA kabel en Y-Splitter kunt gebruiken als er meerdere sub ingangen zijn. Sommige bedrijven bieden zelfs een speciale subwoofer kabel aan.
Als je receiver en luidspreker eenmaal in het stopcontact zitten en aangesloten zijn, zou je klaar moeten zijn om geluid af te spelen. Als je geen geluid krijgt, controleer dan dubbel de aansluiting die je op de receiver gebruikte – het kan gemakkelijk zijn je kabel per ongeluk in de verkeerde aansluiting te steken.
Het instellen van pre-outs is een gemakkelijke klus, en door ze te leren kennen kun je je thuisbioscoop aanzienlijk verbeteren. Als je creatieve manieren zoekt om je luidsprekeropstelling uit te breiden, is het gebruik van pre-outs een geweldige optie.
Goede dag ik heb Yamaha subwoofer aangesloten op preout maar woofer brom alleen maar de sub is goed afgekoppeld van Onkyo receiver daar werkte deze sub gewoon alleen op de Yamaha 771 bromt de sub oplossing gevraagd
Hallo, blijft de subwoofer ook brommen als de versterker uitstaat? Is alles aangesloten op geaarde stopcontacten?
ik wil opnemen van mijn pickup naar een oude casette recorder,mag ik dan pre aansluiting op mijn versterker gebruiken.?(versterker rotel a12)
Ik heb een klipsch 10 subwoofer aangesloten op preout op welke ingang van de sub moet ik gebruiken wit of rode aansluiting
Staat op je versterker…pre out 1 sub
Bepaald de AV receiver ook het volume van de pre-out?
Hallo ik heb bang en olufson active speaker 8000 de potlood model kan ik deze aansluiten op Onkyo TX-RZ820 met pre out aansluiting