Wat is het verschil tussen een 2.1 en 5.1 Soundbar?

Als je eenmaal de TV van je dromen hebt, is je volgende grote hindernis de aanschaf van een bijpassend geluidssysteem. Zelfs top-of-the-line TV’s hebben last van gebrekkige luidsprekers. Soundbar systemen zijn een gebruikelijke manier om je TV op te waarderen, maar welke soort moet je kopen, en wat is het verschil tussen een 2.1 en 5.1 soundbar systeem?

Wat is nu het verschil tussen een 2.1 en 5.1 soundbar (of 2.0 en 2.1)? Een 2.1 soundbar omvat twee luidsprekers, meestal een linker en rechter kanaal en een subwoofer. Een 5.1 soundbar omvat vijf luidsprekers, meestal links-voor, rechts-voor, midden-voor, surround links, surround rechts, en een subwoofer.

De voorkanalen zijn meestal allemaal ingebouwd in de soundbar, terwijl de surround luidsprekers meestal aparte luidsprekers zijn. Maar het antwoord is ook wat ingewikkelder. Meer luidsprekers voegen niet alleen meer volume toe, ze versterken de surround sound ervaring en bouwen een meer samenhangende entertainment omgeving.

Dat wil niet zeggen dat een 5.1 soundbar systeem voor iedereen geschikt is. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het rondkijken voor het perfecte geluidssysteem voor je woning.

2.1 Kanaal Soundbar

2.1 soundbar

Een 2.1 kanaal soundbar bevat minstens 2 luidsprekers (soms meer) die gegroepeerd zijn in 2 kanalen, links en rechts, en bevat ook een aparte subwoofer. Zoals hierboven gezegd, is het doel van extra luidsprekers niet alleen extra volume. In plaats daarvan helpen meer luidsprekers een waarheidsgetrouwere surround geluidservaring te creëren.

Met een 2.1 soundbar geven die twee of meer luidsprekers je duidelijke linker en rechter audiokanalen. Dat is een mooie bouwsteen voor je geluidsinstallatie, maar het is vrij standaard, en het zal de luisterervaring niet noemenswaardig verbeteren.

Je krijgt duidelijke linker en rechter kanalen, maar niet veel meer dan dat. Soundbars worden geleverd met zowel “stereo” als “surround sound” instellingen, maar met een 2.1 soundbar systeem klinken die twee instellingen min of meer hetzelfde.

5.1 Kanaal Soundbar

Een 5.1 soundbar systeem, met zijn drie extra luidsprekers of kanalen, zorgt voor een veel rijkere luisterervaring. Dit omvat meestal een links-voor, rechts-voor, midden-voor, surround (achter) rechts, surround (achter) links, en een aparte subwoofer.

De voorste drie luidsprekers of kanalen zijn meestal in de soundbar zelf ingebouwd en er zijn ook twee afzonderlijke surround luidsprekers. Soms zijn er echter vijf kanalen in de soundbar ingebouwd. De extra 2 kanalen fungeren als de “surround” kanalen, ook al bevinden ze zich in de soundbar zelf.

5.1 Kanaal Soundbar met afzonderlijke surround luidsprekers

5.1 soundbar met losse speakers

Dit is wat je een traditioneel 5.1 surround sound systeem zou noemen. 3 kanalen vooraan, 2 surround kanalen, en een subwoofer.

De extra luidsprekers staan over de hele kamer verspreid, meestal links achter en rechts achter in de kamer. Een 5.1 soundbar systeem geeft een scherp gevoel van links en rechts en voegt diepte toe.

Die diepte dompelt je onder in je entertainment ervaring, op een manier die gewoon niet geëvenaard kan worden met een paar voor luidsprekers. Je zult zweren dat de explosie in die actiefilm echt vlak achter de bank gebeurde. Je zult vijanden in videospelletjes lokaliseren door precies te horen waar hun voetstappen vandaan komen.

5.1 Kanaal Soundbar met geïntegreerde surround luidsprekers

5.1 soundbar met geintegreerde speakers

Zoals eerder vermeld, bevatten sommige soundbars de 2 “surround” kanalen in de soundbar zelf. Deze “surround” luidsprekers/kanalen zijn gewoonlijk zo gekanteld dat ze de geluidsgolven op een heel specifieke manier kunnen weerkaatsen.

Door de geluidsgolven te weerkaatsen tegen de achterkant van een kamer, kun je het effect krijgen dat er werkelijk surround luidsprekers achter je staan. Terwijl in werkelijkheid de bron van het geluid vóór je staat.

Helaas werkt dit niet bij alle kamerformaten en -vormen. In een meer doosvormige of afgesloten kamer zou dit perfect moeten werken! Maar als de kamer erg open is, dan is het erg onwaarschijnlijk dat de geluidsgolven correct weerkaatsen.

Begrijp me echter niet verkeerd, 5.1 soundbars met geïntegreerde “surround” luidsprekers klinken nog steeds absoluut geweldig!

Wat als er een 3e nummer is?

Sommige 5.1 soundbars voegen een derde getal toe (i.e. 5.1.4), wat betekent dat sommige van de luidsprekers hun geluid naar boven richten. Dat weerkaatst het geluid tegen het plafond en voegt zo een nieuwe dimensie toe aan het surround geluid.

Conclusie tussen 2.1 en 5.1 soundbars

Meer luidsprekers betekent niet per se betere luidsprekers. 2.1 soundbars kunnen hoogwaardige luidsprekers bevatten die elke audiofiel zouden bevallen. Diezelfde hoogwaardige luidsprekers vind je in een 5.1 soundbar systeem, maar je kunt ook 5.1 systemen vinden met sub-par luidsprekers. Het komt echt neer op de kwaliteit van de luidsprekerdrivers en de soundbar-behuizing.

Alvorens te gaan winkelen wil je nagaan welke geluidsaspecten voor jou het belangrijkst zijn, en hoe die prioriteiten in je budget passen. Is het de moeite waard om diepte in surround sound op te offeren voor luidsprekers van topkwaliteit? Of omgekeerd, verkies je een toereikende luidsprekerkwaliteit met een rijke surround sound ervaring?

Bekijk onze ultieme soundbar koopgids! Hij helpt je te begrijpen waar je precies op moet letten bij het kopen van een soundbar en bevat ook een bijgewerkte lijst van onze favoriete soundbars op de markt.

Voordelen van Soundbar systemen

Je vraagt je misschien nog steeds af, waarom zou je überhaupt voor een soundbar gaan? Soundbars zijn populair om hun mix van gemak en kwaliteit. De 2.1 soundbars, bijvoorbeeld, bieden een echt kwaliteitsgeluid met slechts een enkele soundbar (en de subwoofer).

Met een 5.1 soundbar haal je nog meer uit je audio-ervaring, met slechts een paar extra luidsprekers om aan te sluiten. Je kunt je uitgeven aan luidsprekers met Bluetooth om het installatieproces te vereenvoudigen en de warboel van draden te verminderen.

Vergelijk dat eens met de moeite die het kost om een traditioneel surround geluidssysteem op te zetten, met alle luidsprekers die op elkaar aangesloten moeten worden en alle kabels die gelegd moeten worden. Als je de gemakkelijkste manier zoekt om je luisterervaring te verheffen, is een soundbar je beste keus.

Voordelen van de eenvoudig te installeren subwoofer van een soundbar

Subwoofers horen bij traditionele surround sound opstellingen, en ook bij soundbar systemen (ze zijn de “.1” in 2.1 en 5.1), maar het is de moeite waard te vermelden waarom ze waardevol zijn. In een traditionele surround sound opstelling moet een kabel lopen naar de plaats waar de subwoofer staat.

Maar in bijna alle soundbar systemen is het niet nodig een kabel naar de subwoofer te laten lopen. Ze maken gebruik van RF (radiofrequenties) en verbinden met de soundbar via Wi-Fi of Bluetooth.

Als je de ingebouwde luidspreker van een TV gebruikt, merk je dan wel eens dat het geluid vervormd of wazig wordt? Dat komt omdat de standaard luidsprekers de toonhoogtes niet aankunnen, van de hoge piepjes tot het super lage gerommel.

Een subwoofer is een speciale bas luidspreker, zodat je lage tonen helder en sterk doorkomen. De vloer kan rommelen van de lage tonen, maar de subwoofer houdt zich sterk, zodat het geluid er niet onder lijdt.

Niet iedereen geeft de voorkeur aan 5.1 Soundbar systemen

Als het je om het gemak gaat, is een 5.1 soundbar systeem misschien niet de beste optie voor jou. Een 2.1 systeem is veel gemakkelijker op te zetten om het eenvoudige feit dat er minder luidsprekers zijn.

Ook al heeft een 2.1 systeem technisch gezien twee luidsprekers, toch zijn beide luidsprekers samengevoegd in de soundbar, die net onder je TV geïnstalleerd is.

Zeker, er is een subwoofer, maar slechts twee stukken hardware opstellen in ruil voor zo’n voortreffelijk geluid is een lonende afweging. Je zult moeite hebben een beter evenwicht te vinden tussen gemak en kwaliteit dan wat een degelijk 2.1 soundbar systeem biedt.

Prijsverschil

Nu de onvermijdelijke vraag: “Wat gaat me dit allemaal kosten?” Het mag geen verrassing zijn dat meer luidsprekers meer kosten. Maar afhankelijk van wat je zoekt, is de 5.1 soundbar misschien niet zo veel duurder dan een 2.1 soundbar optie. Het komt terug op die budgetteringskwestie van luidsprekerkwaliteit versus surround sound ervaring.

Als je op koopjesjacht gaat, kun je waarschijnlijk een 5.1 soundbar vinden voor minder dan $200. Als je je geen zorgen maakt over een krap budget, kun je gemakkelijk honderden dollars meer uitgeven, vooral als je kwaliteitsluidsprekers zoekt met een draadloze opstelling.

JBL is een gerenommeerd luidsprekerbedrijf dat een geweldige draadloze 5.1 soundbar met afneembare surround luidsprekers aanbiedt, maar voor die kwaliteit betaal je wel. Je kunt ook kiezen voor grotere systemen, zoals een 7.1 soundbar als je portemonnee dat aankan.

Aan het andere eind van de prijsklasse is het niet moeilijk om een standaard 2.1 soundbar te krijgen voor ongeveer €100. Als je echt geld wilt besparen, kun je dat terugbrengen tot €70, maar een gemiddeld model kost misschien meer richting de €150 tot €200, zoals deze Denon soundbar. Als je met niets minder dan de beste luidsprekers genoegen neemt, kun je rekenen op een bedrag van €400 of meer.

Voor meer aanbevelingen voor soundbars, bekijk je onze complete koopgids voor soundbars!

Gerelateerde vragen

Wat betekent 3.1 op een soundbar?

Het drietal betekent dat de soundbar 3 kanalen bevat. Er is een linker, rechter en midden kanaal in de soundbar opgenomen. De één betekent dat er een enkele sub-woofer op het soundbar systeem is aangesloten. Meestal verbinden de soundbar en de sub-woofer draadloos met elkaar, maar dat is niet altijd het geval.

Zijn standaard TV luidsprekers echt zo slecht?

Het korte antwoord is “ja”, maar een betere vraag is misschien: “Maakt de kwaliteit van de luidsprekers me zoveel uit?” Toevallige TV kijkers zullen wat vervormde stemmen of uitgeblazen bassen misschien niet erg vinden, vooral omdat ze het alleen bij een hoog volume zullen merken. Maar als je op elk volume betrouwbaar geluid wilt, zullen de meeste deskundigen een extern geluidssysteem aanraden.

Zijn soundbarsystemen het enige alternatief voor standaard TV luidsprekers?

Helemaal niet! Luidsprekers zijn er in een grote verscheidenheid, en iemands voorkeursopstelling is meestal niet meer dan dat – persoonlijke voorkeur. Muzikanten kunnen kiezen voor vintage analoge luidsprekers die bij hun vinylverzameling passen. Tech-liefhebbers kunnen kiezen voor slimme luidsprekers, die communiceren met smart home systemen en een superieure geluidskwaliteit combineren met spraak gestuurde software zoals Amazons Alexa of Google Home. Maar ook hier zijn soundbars een prima optie voor iemand die op zoek is naar kwaliteitsgeluid met een handig, vrij betaalbaar installatieproces.

Plaats een reactie